LG KE500: stříbrné vysouvání (test)

LG přináší nový stříbrný vysouvák KE500. Nabídne stylový design, dvoumegapixelový fotoaparát, slot na paměťové karty i FM rádio.
Kapitoly článku

Displej za zrcadlem

Model KE500 je první telefon výrobce, jehož displej disponuje technologií Mobile XD Engine. Ta byla původně vyvinuta pro LCD televizory a měla by zajistit vyšší kontrast zobrazení. Žádnou převratnou změnu jsem ale nezaznamenal. Výrobce na svých oficiálních stránkách slibuje, že je novinka vybavena displejem s QVGA rozlišením. Nenechejte se tím ale zmást. Displej má rozlišení jen 176 × 220 bodů a dokáže zobrazit až 262 tisíc barevných odstínů. Díky nižšímu rozlišení je zobrazení o něco hrubší, pro běžné používání ale dostačující. Dobu podsvícení i intenzitu jasu displeje si můžete nastavit v nabídce. Displej je chráněn zrcadlovým krycím sklíčkem, které může ve chvílích nečinnosti telefonu posloužit jako provizorní zrcátko. Velmi dobře na něm ale ulpívají otisky prstů stejně jako na lesklém rámečku okolo něj. Naštěstí i na přímém slunci je displej relativně dobře čitelný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V displeji se zrcadlí vše okolo, což snižuje jeho čitelnost na přímém slunci

Při nečinnosti je bohužel displej telefonu zcela vypnutý a pro kontrolu zmeškaných událostí je nutné telefon oživit.

Klepněte pro větší obrázek
Zobrazení není nejjemnější, ale postačí

Menu v kruhu nebo v tabulce

Na uživatelské prostředí i ovládání nového LG si zvyknete poměrně snadno. Pohotovostní displej může obsahovat animovanou tapetu ve formátu SWF. Vidíte na něm klasické informační ikonky, aktuální čas a datum i popisky funkcí kontextových tlačítek. Na pohotovostní displej lze umístit také krátkou textovou poznámku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohotovostní displej s různými tapetami • kříž s ikonkami zobrazuje funkce směrů navigační klávesy

Do hlavní nabídky se vstupuje stiskem středu navigační klávesy nebo levého kontextového tlačítka. Pravé tlačítko otevírá nabídku telefonního seznamu. Hlavní nabídka obsahuje devět ikonek, které mohou být umístěny klasicky v matici nebo netradičně v kruhu. Ikonky nejsou animované, vybraná ikonka pouze „poskakuje“. Ikonky mě ale svým ztvárněním příliš neoslovily. Díky malé barevnosti jsou nevýrazné a na první pohled špatně rozeznatelné. Nabídka telefonu ale aspoň nevypadá jako omalovánka. Nižší úrovně nabídky jsou klasicky textové, můžete se mezi nimi rychle přepínat vodorovnými směry navigační klávesy. Při procházení menu lze využít klávesové zkratky. Celá nabídka telefonu má modré pozadí s bílým textem. Jiné barevné schéma bohužel není k dispozici. Při procházení nabídky je telefon dostatečně rychlý. Na stisky kláves reaguje bez čekání. Pokud se budete dívat pozorně, najdete v nabídce také pár malých nedostatků v české lokalizaci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka v klasické matici nebo netradičním kruhu • nižší úroveň menu

Pro rychlý přístup k vybraným funkcím z pohotovostního displeje slouží jednotlivé směry navigační klávesy. Jejich funkce jsou ale nastaveny napevno a nejde je změnit. Pro snazší orientaci si můžete na pohotovostní displej umístit kříž s ikonkami. Směrem vlevo se přepínají vyzváněcí profily, směr nahoru otevírá editor zpráv, směr dolů telefonní seznam a směrem vpravo se dostanete do nabídky, kam si lze uložit až dvanáct oblíbených funkcí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dva způsoby animovaného zadávání telefonního čísla

Dvě mega s diodovým bleskem

LG KE500 nabízí dvoumegapixelový fotoaparát, jehož objektiv se nachází na zadní straně výsuvné části. Je tak dostupný jen při vysunutém telefonu. Objektivu dělá společnost diodový blesk a zrcátko pro tvorbu autoportrétů. Fotoaparát vytváří snímky o maximální velikosti 1 600 × 1 200 bodů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotit lze jen po vysunutí telefonu • vedle objektivu najdete diodový blesk a zrcátko pro autoportréty

S telefonem se fotografuje nastojato, přičemž hledáček fotoaparátu nezabírá celý displej. V roletkové nabídce můžete upravovat velikost a kvalitu fotografií, zapínat samospoušť, diodový blesk, barevné efekty nebo měnit vyvážení bílé a zvuk spouště. Fotoaparát také nabízí kompenzaci expozice a čtyřnásobný digitální zoom, který fotografii dopočítá do plného rozlišení. Fotografie lez ukládat do paměti telefonu o velikosti 55 MB nebo na paměťovou kartu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hledáček fotoaparátu a videokamery • roletková nabídka

Kvalita snímků je průměrná. Fotografie mají věrné podání barev, obsahují ale patrný šum. Vyfotografovaný text je i bez autofocusu dobře čitelný. Fotoaparát umí také natáčet video ve formátu 3GP s maximálním rozlišením 176 × 144 bodů. Jeho délka je omezena jen volnou pamětí.

Ukázkové fotografie pořízené LG KE500:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ukázka uživatelské kompenzace expozice

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Digitální zoom dopočítává snímek na plné rozlišení

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Trojice barevných efektů

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Na noční snímky se LG KE500 moc nehodí • diodový blesk je účinný jen na malé vzdálenosti

Fotografie i ostatní multimediální obsah telefonu si můžete prohlédnout v nabídce Osobní. Soubory jsou zde roztříděny podle typu. Navíc je můžete rozmístit do vlastních složek. Fotografie si prohlédnete v detailu nebo jako prezentaci. Bohužel je nejde roztáhnout na celý displej, jen přizoomovat. Při procházení fotogalerie je ale telefon dosti pomalý.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správce souborů pod názvem Osobní • fotogalerie • prohlížení a přiblížení fotky

Témata článku: LG, , , LG KE500, Test, Patrný šum, Vysouvání, Vybraný den, Omalovánka, Str, Textová poznámka, Dlouhý kabel, Jediná hra