LG KF600: jeden pro oči, druhý pro prsty (test)

Nové LG má originální způsob ovládání – na malém touchpadu zobrazí jen ta potřebná tlačítka. Jak funguje v praxi?

Dva displeje, jeden dotekový

Kdo chtěl v minulých letech nabídnout stylový telefon, použil doteková tlačítka. Letos šli výrobci ještě dál: tlačítka nahradili menší dotekovou obrazovkou zobrazující virtuální ikony. V teoretické rovině jde o zajímavý nápad: hudební přehrávač může mít zcela jiné ikony a ovládací prvky nežli editor textových zpráv nebo hry.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Všimněte si oddělující mezery mezi displeji

LG KF600 tedy nabízí dvojici displejů. Ten hlavní, nedotykový, nabízí na úhlopříčce 51 milimetrů slušné QVGA rozlišení s podporou 252 tisíc barev. Syté barvy a ostré písmo si budete užívat do chvíle, než vyjdete pod modrou oblohu slunečného letního dne. Krycí sklíčko odráží vše okolo a i přes maximální intenzitu podsvícení zůstává čitelnost podprůměrná. Nechejte si poradit: situaci trošku zlepší barevné téma s bílým pozadím a černým písmem. Zde zkrátka ustoupil vzhled funkčnosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Za slunečných dnů doporučuji bílé téma, mírně zlepšuje čitelnost

Spodní třetině čelní strany pak vévodí v úhlopříčce o 13 milimetrů menší, avšak tentokrát dotekový displej. Výrobce jej honosně nazývá InteractPad. V horizontálním směru nabízí stejné rozlišení jako displej hlavní, na výšku pak má 176 bodů. Vzhledem k fyzickým rozměrům i jednoduchá grafika ovládacích prvků vypadá skvěle. Tlačítka mohou dle témat nabývat libovolných rozměrů, tvarů a barev. Co se však uživatelům zalíbí zdaleka nejvíc, jsou dynamická témata a dvojité spořiče displeje. Na pozadí InteractPadu se prohání kuličky, štěkající psíci nebo panáčci na lodičce. Po různých melodiích, tématech a tapetách jde o další směr přizpůsobení telefonu.


Takto si představuje využití své nové koncepce samotné LG
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Spořiče využívají i spodní dotekový displej. Efektní

Tyto variace pak korunuje možnost volby písma prostředí. Záleží na vás, zda-li zvolíte dobře čitelné bezpatkové, výraznější patkové nebo graficky líbivé písmo. Osobně se s volitelným fontem prostředí telefonu setkávám poprvé a v redakci myslíme, že je KF600 v tomto směru premiantem.

Koukejte pod prsty

Zbývá tedy zodpovědět otázku, jak se revoluční ovládací prvek osvědčil v praxi. Po vysunutí telefonu se na dotekové ploše objeví šestice ikon pro rychlý přístup k nejčastěji používaným funkcím. Ty si můžete přizpůsobit svým zvyklostem, nicméně v nabídce rychlých odkazů postrádám například Bluetooth. V hlavní nabídce a nabídkách dalších se pak na ovládacím panelu objeví pouze 4 menší ikony a především směrový ovladač. Takřka každý, kdo vzal nové LG KF600 po chvíli nechápavě kroutil hlavou, proč není dotekový rovnou celý displej. Palec zejména při pohybu v hlavním menu podvědomě dopadá přímo na ikony.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při doteku se směrová šipka zvětší a potvrdí úspěšný stisk

Směrový ovladač ale akceptuje nejen klasické doteky, ve vertikálním i horizontálním směru můžete prstem klouzat a tím posouvat například telefonní seznam nebo webovou stránku. Opět nechybí posun ala iPhone, s akcelerací a plynulým doběhem. Okolní ikony si v různých koutech menu více méně dodržují jednotné rozvržení. Vlevo dole obvykle najdete OK nebo nejčastěji používanou volbu, vpravo nahoře pak ve většině případů klepnete na vracečku zpět. V levém horním rohu se pak nabízí tlačítko pro doprovodné volby, funkce v pravém dolním rohu pak jednotný řád nemají.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V telefonu můžete kompletně změnit font. Třeba na hůře čitelný ale zajímavý Joy

Ve srovnání s telefonem, který má přesně vyhrazená tlačítka, urychlí dotekový displej některé volby. Na stranu druhou si musíte neustále koukat pod prsty, jakou funkci právě toto tlačítko vykoná. Navíc musíte vizuálně kontrolovat, kam prst pokládáte. Trošku pomůže kontrola úspěšného stisku, a to rozzářením ikony, zavibrováním telefonu nebo krátkým zvukovým tónem. Dokonce si můžete vybrat jeden ze tří typů zavibrování a jeho intenzitu!

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
U vibrační odezvy na stisk klávesy si můžete upravit styl i intenzitu

Byť nemám příliš velké prsty, vcelku často jsem se dopouštěl překlepů, a to především při používání směrového ovladače. Například při úpravě překlepu v textové zprávě se mi omylem otevíraly nabídky pro odeslání nebo ukončení editoru. Po čase lze tyto nepřesnosti eliminovat, nicméně vizuální kontroly palce na ovládací obrazovky se zřejmě nikdy nezbavíte. Na LG KF600 tak trošku pasuje pořekadlo o bolavé kráse.

Témata článku: LG, , , Apple iPhone 4GB, LG KF600, Druh, Příjemná tloušťka, Hodnotný materiál, Omezená kapacita, Premiant, Rychlý odkaz, Test, Barevné téma, První uchopení, Voyager, Symetrie, Prst, Pro +, Diskotéka, Jednoduchá grafika, Noční klub