LG KG375 Lynx: nejlevnější véčko (test)

LG KG375 Lynx je nejlevnější véčko na současném trhu. Zaujme příjemnými rozměry, zakulaceným designem a nízkou hmotností.
Kapitoly článku

Nikam nespěchá

Na pohotovostní displej si můžete umístit jednu ze tří tapet. Vlastní obrázek do telefonu nedostanete. Název operátora je možné vypnout. Do hlavní nabídky se vstupuje středem navigační klávesy nebo levým kontextovým tlačítkem. Pravé pak otevírá nabídku rychlých voleb, kam si můžete umístit až dvanáct oblíbených funkcí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohotovostní displej může zobrazovat ikonky funkcí přiřazených směrům navigačního tlačítka

Směry navigační klávesy jsou napevno nastaveny na rychlý přístup k těmto funkcím: tlačítkem vlevo se otevírá editor zpráv, nahoru vybíráte vyzváněcí profil, vpravo vstoupíte do kalendáře a dolů do telefonního seznamu. Kříž funkcí lze zobrazit na pohotovostním displeji.

Hlavní nabídku tvoří matice šesti ikon. Jinou možnost zobrazení telefon nenabízí. Další úrovně menu jsou již jen textové. Oceňuji možnost využít klávesových zkratek. Vzhledem k tomu, že díky nízké ceně bude telefon také v hledáčku seniorů, je škoda, že písmo v nabídce nelze zvětšit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka je tvořena maticí šesti ikon • nižší úroveň menu

Telefon mě bohužel zklamal svými pomalejšími reakcemi, které jsou nejvíce patrné při psaní zpráv. Při rychlém stisku několika kláves nebude telefon stíhat ani při procházení nabídkou.

Telefonujte a pište SMSky

Kromě několika doplňkových funkcí umí telefon jen telefonovat a psát zprávy. Telefonní seznam pojme až pět set kontaktů. Ke každému kontaktu si přitom můžete uložit až tři telefonní čísla. V telefonním seznamu se kontakty z paměti telefonu zobrazují společně s kontakty uloženými na SIM kartě. Vyhledává se mezi nimi postupným psaním. LG KG375 Lynx podporuje sítě GSM na frekvencích 900 a 1 800 MHz.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefonní seznam nabízí vyhledávání postupným psaním • ke každému kontaktu lze uložit až tři čísla

Potěšily mě propracované vyzváněcí profily, které umožňují nastavit veškeré zvukové projevy telefonu včetně zvuku, který se ozve při otevření nebo zavření telefonu. V telefonu je připraveno deset vyzváněcích melodií od klasického zvonění až po melodie včetně zpěvu kvalitativně blízké formátu MP3. Véčko dokáže zvonit a vibrovat zároveň.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vyzváněcí profily jsou na úrovni • ukazatel využití paměti, pro vlastní obrázky a zvuky není v telefonu místo

Nové LG bohužel umí odesílat a přijímat jen zprávy SMS. S multimediálními zprávami si nerozumí. Zprávy se píší na pěti řádcích. Stejný počet řádků je k dispozici také při čtení. Velikost fontu bohužel nelze změnit. Slovník T9 píše s diakritikou, která je ale před odesláním ořezána. Standard EMS není podporován, takže do zprávy nevložíte ani malé monochromatické obrázky. Do paměti telefonu se vejde až sto zpráv. Na přijetí zprávy může upozorňovat jedna ze tří melodií. Jelikož informační dioda po chvíli přestane blikat, může se melodie v dvouminutových intervalech opakovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka zpráv • zprávy se píší i čtou na pěti řádcích • přijata nová zpráva

Dále nabízí…

Pokročilé doplňkové funkce pro organizaci času a zábavu od nového LG nečekejte. I tak ale toho tento telefon umí vzhledem ke své ceně poměrně mnoho. Potěší kalendář s měsíčním a denním zobrazením, do kterého si ale můžete uložit jen dvacet událostí. Události jsou jednoho typu a lze jim nastavit denní, týdenní, měsíční nebo roční opakování. Telefon na událost upozorní v daný čas nebo s vybraným předstihem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka Nástoje • kalendář s měsíčním zobrazením • vkládání nové události • budík je opakovaný

Příjemně překvapil opakovaný budík, který umožňuje nastavit až tři časy a budí i při vypnutém telefonu. K budíku si lze připsat i krátkou poznámku. V nabídce Nástroje dále najdete jednoduchou kalkulačku, stopky s měřičem kol, převodník měn a jednotek, aplikaci pro světový čas a textové poznámky o maximální délce osmdesát znaků, kterých se do telefonu vejde deset. Překvapí diktafon, jehož hlasové poznámky mohou mít délku až půl minuty. Telefon je ale pojme jen tři.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Diktafon • jednoduchá kalkulačka • stopky s měřením kol • převodník měn i jednotek 

Zábavní funkce jsou zastoupeny jen dvěma hrami. Jedná se o Sudoku a logickou hru s kostičkami Halloween Fever. Javu telefon nepodporuje, proto nabídku her nelze rozšířit. Stejně tak v telefonu chybějí veškeré datové technologie včetně wapu. Spojení s počítačem tedy není možné. Nezapomnělo se ovšem na funkci SIM Toolkit. V základním balení je obsažena jen nabíječka. Sluchátka byste hledali marně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nové LG umí zabavit jen těmito dvěma hrami • aplikace pro světový čas

Svůj účel splní

LG KG375 Lynx je mobilní telefon určený prakticky jen pro telefonování a posílání zpráv. Z toho pohledu je také nutné k němu takto přistupovat. Tyto základní funkce plní téměř na výbornou. Za největší nedostatek tedy považuji absenci indikace zmeškaných událostí, kterou lze naštěstí alespoň u přijatých SMS zpráv nahradit opakováním melodie ve dvouminutových intervalech. Na telefonu naopak chválím příjemné rozměry i nízkou hmotnost, pohodlnou klávesnici a dostatek paměti pro kontakty i zprávy.

Novinka od LG se již prodává za cenu těsně pod hranicí patnácti set korun. V oblasti velmi levných véček bude jeho hlavním konkurentem Samsung C260, který stojí sice o dvě stě korun více. Navíc ale nabídne GPRS, MMS i wap.

Plusy a mínusy

+ příjemné rozměry a hmotnost
+ dostatek paměti pro kontakty a SMS
+ aktivní TFT displej

- absence indikace zmeškaných událostí
- pomalejší reakce
- malá paměť kalendáře

Témata článku: LG, , , , LG KG375, Samsung C260, Kostička, Rozevřený telefon, Ručka, Test,