LG KG800: smlsněte si na čokoládě (test)

LG KG800, neboli Chocolate, je unikátní mobil, se kterým letos výrobce plánuje získat silnější pozici na trhu. Čokoláda se stala hitem již v několika zemích a získala mnoho prestižních ocenění. Má šanci na úspěch i u nás? Styl mu nikdo neupře, ale se svou funkční výbavou se mezi elitu nepropracuje. Video!

Stačí dotyk

Přinejmenším kontroverzní součástí telefonu je klávesnice. Na jednu stranu její řešení udivuje nejednoho uživatele zvyklého na klasická tlačítka, na druhou stranu alespoň ze začátku přináší ne příliš pohodlný způsob ovládání. Při prvním pohledu si funkčních kláves ani nevšimnete. Vše je patrné až při otevření, kterým se aktivuje podsvětlení klávesnice a displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Detaily funkční části klávesnice ve dne zanikají • ve tmě jsou ale dostatečně patrné

Hlavním ovládacím prvkem je čtyřsměrná klávesa umístěna kolem stříbrného lemu uprostřed pod displejem. Šipky naznačují možnosti pohybu kurzoru na displeji, středové OK slouží k potvrzení vybrané volby. Kolem šipek jsou umístěna další čtyři funkční tlačítka. Každému směru středové klávesy je přiřazena jedna funkce. Klepnutím nahoru spouštíte oblíbené položky, směr dolů otevírá telefonní seznam, vlevo si vyberete aktuální vyzváněcí profil a pravá klávesa vás přepne do seznamu zástupců nejpoužívanějších funkcí.

Mobilní šachy

Ani numerickými klávesami nezůstalo LG u zaběhlých standardů. Tlačítka totiž šachovnicově střídají lesklý a matný povrch a částečně tak napomáhají v orientaci. Umístěna jsou těsně pod hranou okraje, ale ani to nebrání jejich vcelku pohodlnému, ale hodně silnému stisku. Trochu výtku mám jen k horní řadě kláves, která se díky malé vzdálenosti od vysunutého horního dílu obtížněji tiskne. Vzhledem k úzkému profilu se připravte na větší námahu při psaní palcem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily ploché numerické klávesnice • držení při psaní • podsvětlení

Podsvětlení funkčních tlačítek je červené a díky materiálu okolí i za ostrého světla jasně viditelné, intenzita bílého světla pod numerickými klávesami je nižší, ale postačuje. Spíše než s numerickými klávesami budete soupeřit s funkčními tlačítky. Na ovládání jemným dotykem je totiž třeba si déle zvykat. Z klasických joysticků a čtyřsměrných kláves jsem zvyklý si opírat palec, když zrovna s klávesnici nepracuji. U KG800 na toto rovnou zapomeňte. Každé takové opření prstu znamená nechtěnou aktivaci některé z funkcí telefonu. Jedinou pojistkou je tak zavřený telefon nebo deaktivovaný displej a tím zamčená klávesnice.

Červená mu sluší

Čokoládový displej už dnes patří k běžným. Je aktivní, s rozlišením 176 × 220 bodů a oplývá možností zobrazit až 262 tisíc barev. Ač lze úroveň jasu regulovat ve čtyřech stupních, na přímém slunečním světle kvůli lesklému povrchu celé přední plochy nikdy optimálního zobrazení nedosáhnete. Podsvětlení displeje se po nastaveném časovém intervalu automaticky deaktivuje, takže pro zobrazení času, zmeškaných hovorů nebo přijatých zpráv budete muset telefon otevřít nebo pomocí bočních tlačítek odblokovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily displeje ve dne... • ...a v noci

Barevných kvalit displeje využívá LG především v hlavním menu. To je tvořeno devíti velice pěkně prokreslenými ikonami na černo nebo šedo oranžovém podkladu v závislosti na volbě grafického schématu. V základním stavu jsou připravena dvě témata, přičemž především černo-oranžová kombinace spolu s červeným podsvětlením klávesnice působí velice luxusním dojmem.


Pohotovostní displej • hlavní menu • volba čísla • hovor

Další nabídky už jsou tvořeny jen seznamy položek. Každé položce je přiřazena jedna numerická klávesa, takže pohyb prostředím telefonu se může stát časem záležitostí sekund. Reakce na stisknutí tlačítka nejsou pomalé, ale v některých pasážích bych si dokázal prostředí představit ještě o něco málo rychlejší.

Zahrajte si MP3

Příchozí hovor přijmete prostřednictvím vysouvacího mechanismu. Zavření telefonu zároveň způsobí ukončení probíhajícího hovoru, pokud chcete s mobilem ještě pracovat, můžete zavěsit stisknutím tlačítka umístěného pod krytkou konektoru sluchátek. Ukončení hovoru tímto způsobem není příliš pohodlné, ale rozhodně jde o lepší řešení než umístit červené tlačítko na čelní dotykový panel, abyste jej co chvíli tváří tiskli.


Práce s vyzváněcími profily

Na příchozí hovor vás telefon upozorní vyzváněním, vibracemi nebo kombinací těchto dvou variant. Kvalita hlasité reprodukce mě příjemně překvapila, jen škoda příliš plochých basů. Zvukovými odezvami je doprovázen i stisk jednotlivých kláves a nutno říct, že s tóny v podání LG je radost pracovat.

Do telefonního seznamu se dostanete stisknutím klávesy se směrem dolů. Seznam nepřináší ve srovnání s předchozími „LGéčky“ žádné výrazné novinky, na velkém displeji ale působí mnohem přehledněji. Pro ukládání lze využít paměť telefonu nebo SIM karty, přičemž zobrazení kombinovaného výpisu obou pamětí nedělá KG800 problémy. Do paměti telefonu se vejde až tisíc záznamů, ke každému z nich pak maximálně čtyři čísla, e-mail, skupina a obrázek kontaktu.


Seznam kontaktů • nový kontakt • skupiny volajících

Na displeji zobrazíte maximálně pět položek seznamu pod sebou, přičemž ve spodním řádku jsou vypsány detaily kontaktu. Šipkami nahoru a dolů se pohybujete mezi položkami, doprava a doleva lze procházet detaily uložené u každé z nich. Vyhledávání v seznamu probíhá postupným zadáváním znaků hledaného jména s tím, že právě vyhledávání je jednou ze součástí telefonu, která by si určitě zasloužila rychlejší reakce uživatelského rozhraní.


V další kapitole se budeme věnovat práci se zprávami a vestavěným fotoaparátem

Témata článku: LG, , , LG KG800 Chocolate, Samsung E900, Pohodlný způsob, Test, Zaběhlý standard, Vestavěný kalendář