LG KP230: kovový pruh mu sluší (test)

Jednoduché ovládání, příjemný vzhled a nízká cena - to jsou hlavní zbraně korejského véčka v nabídce českého Vodafonu.

Přehledné uživatelské prostředí s doslovnými překlady

Uživatelské prostředí na mě působilo velmi přehledně a jednoduše. Na plochu displeje lze mimo vybraného obrázku umístit i kříž se znázorněnými volbami pro směry kurzorové klávesy. Do hlavní nabídky se dostanete stiskem potvrzovacího středu nebo levého kontextového tlačítka, pravé vás připojí na portál Vodafone Live!. Může mít formu matice s devíti ikonami, nebo může být textové v podobě seznamu, podnabídky jsou jen textové. Ve všech případech lze využít číselnou volbu, která mi práci s telefonem ještě urychlila. Přidáme-li k tomu ještě možnost procházení z jedné podsložky na druhou pomocí kurzorové klávesy, nenalezneme na rychlém intuitivním ovládání žádnou chybu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohotovostní režim, pravému kontextovému tlačítku je napevno přiřazena volba pro vstup na portál Vodafone Live! • s logem operátora se setkáme i v maticové hlavní nabídce

Rozložení nabídek a jejích podskupin je vcelku přesné, vždy naleznete to, co hledáte. Lokalizace telefonu je však u některých slovíček zhotovena doslovně, takže obrázky budete hledat ve složce Můj materiál a pokud jeden z nich budete chtít umístit na šířku displeje, musíte zvolit volbu Krajina. Při procházení nabídkami budete potkávat jen několik barev. I když by se hodila grafická témata, telefon je nenabízí. Každé uložení nastavení je signalizováno potvrzením, stejně tak jako nemožnost provedení některé volby barevně odlišenou výstrahou, na tapetě může chybět i název operátora. Vlastní menu s oblíbenými funkcemi má vyhrazeno svoji klávesu s kolečkem, může obsahovat až 12 sekcí a to jen podle vašeho nastavení. Zařadil jsem si zde Bluetooth, protože jsem jej často používal pro přenášení souborů a k volání, na můj vkus je až moc utopeno v nabídce.

Pětset kontaktů musí stačit

Již při uskutečnění prvního telefonátu si druhá strana náramně pochvalovala čistý zvuk při hovoru. Může za to nejen kvalitní mikrofon ale také jeho umístění při telefonování. Véčko přilne k uchu velmi dobře a mikrofon se nachází téměř před ústy. Zvukovou úroveň reproduktoru je možno upravovat v pěti krocích, ta nejvyšší je shodná s druhým stupněm hlasitého reproduktoru, který při vyšších hlasitostech znatelně rezonuje. Dovoláte se pouze v evropských sítích GSM v pásmech 900 a 1800 MHz.

Pro volání na jedno z osmi čísel můžete využít rychlou volby ukrývající se v nastavení, do telefonního seznamu se dostanete hned z pohotovostního stavu pomocí hlavního ovládacího prvku. Seznam kontaktů nabídne 500 pozic, ke každé lze přidat hned několik údajů, např. dvě čísla, e-mail, narozeniny, poznámku či obrázek, který se při volání může zobrazovat na displeji. Skupiny volajících odlišíte různým vyzváněním, filtrovat hovory ale nelze. Vyhledávání v seznamu probíhá postupným psaním znaků, písmena s háčky jsou řazena standardně podle abecedy. Určitě oceníte, že může být dohromady zobrazen adresář na kartě SIM i v telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Vyzváněcích profilů je pět, z nichž lze přizpůsobit jen tři. Nastavovat lze téměř vše přes hlasitosti vyzvánění a zpráv, tóny kláves či hlasitost zvukových efektů. Zvuku při otevírání véčka v hlasitém profilu se ale nezbavíte. Polyfonní vyzvánění je dostatečně hlasité, i v prostředcích hromadné dopravy uslyšíte hrát vaši vybranou melodii ve formátu MID, nabídka obsahuje dvacet přednastavených, včetně jednoduchých „zvonků“ a upištěných zvuků, které mému uchu příliš nelahodily. Ten kdo si nevybere má volné pole působnosti při doinstalování dalších melodií z wapu, podporu MP3 formátu ale nečekejte. Do výpisu volání se vejde až 50 hovorů zmeškaných, volaných nebo přijatých.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení profilů je bohaté, zamrzí pouze chybějící podpora MP3 zvonění

Textovky s diakritikou se nezkracují

Nové LG zvládne textové zprávy stejně dobře jako pohlednice, tj. multimediální zprávy. Při psaní je k dispozici 7 řádků, při čtení o jeden řádek méně. Při jejich tvorbě lze využít slovníku T9, který nabízí i česká slova s diakritikou, která zkracují zprávy na 70 znaků, vždy jste však informování kolik písmen máte napsáno. V nastavení lze ale znaky omezit, takže můžete psát i s háčky a čárkami, ty jsou však před odesláním ořezány. Samozřejmostí je odesílání delších zpráv či informace o doručení, potěší také informace, na kolik částí bude text při odeslání rozdělen. Zprávy se ukládají do sdílené paměti telefonu, která má kapacitu 5 MB. Škoda jen, že se příchozí textovky ozývají jen jedním ze čtyř přednastavených zvuků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Diakritika u zpráv jde vypnout, pokud vám telefon nabídne napsat pohlednici, nelekejte se. V jeho řeči to znamená MMS 

Organizovat váš čas pomůže kalendář, ke kterému se opět dostanete již z pohotovostního zobrazení. Začíná pondělkem a nabízí měsíční a denní pohled, vhod přijde i opakování s různě nastavitelným intervalem. Pro tyto položky je vyhrazeno 100 pozic, ale věřte mi, že je tak rychle nezaplníte. Pokud ano, jednorázové události můžete postupně promazávat. Do telefonu uložíte až 50 úkolů, ty dokončené telefon škrtne přesně jako na jeho papírové předloze. Do paměti se vyjde stejný počet poznámek, budíků může být nastaveno nezávisle na sobě až pět a mohou být i opakované. Kalkulačka nabídne i pokročilé matematické funkce (tan, log, exp, sqrt), poradí si i s prioritami násobení a dělení před sčítáním a odčítáním, takže lehce zastoupí i školní kalkulačku. Nabídku dále doplňují stopky s 20 mezičasy nebo převodník jednotek a měn. Světové hodiny zase hlídají čas v různých městech světa.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Organizační funkce hledejte v nabídce Nástroje, najdete zde budík, kalendář, úkovník...
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
...a také poznámky, kalkulačku, převodník měn a fyzikálních jednotek

Témata článku: LG, , , , LG KP230, Sony Ericsson Z250i, Kovo, Nízká úroveň, Demo verzí, Nenáročný zákazník, Pruh, Informační funkce, Test, Volné pole, Špatná kvalita, Herní čas, První telefonát