LG KT610: odlehčená E90 na korejský způsob

Malý a lehký komunikátor KT610 má dva displeje, QWERTY, rychlá data, navigaci a oblíbený Symbian S60. Bude se vám líbit.

Přístroje od LG si na našem trhu vybudovaly jméno stylových telefonů, které staví hlavně na dizajn. O to zajímavější je novinka, která víc myslí na užitkovou hodnotu a řadí se mezi smartphony. Výbavou nemůže konkurovat současné špičce. To ale nic nemění na faktu, že LG přichází s něčím výjimečným.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

K dispozici jsme měli předprodukční vzorek telefonu, která ještě neměla finální verzi firmware. Některé vlastnosti se mohou v prodejní verzi lišit a některé v našem kousku ještě nefungovaly zcela správně. Tento článek je pouze minirecenzí, ve které si představíme základní funkce a nejzajímavější vlastnosti přístroje. Plnohodnotný redakční test se vším, co k němu patří, připravíme teprve až se nám do rukou dostane finální kousek.

TIP: článek jsme převzali od slovenských kolegů, pokud preferujete Slovenštinu, klikněte zde

Pevné otevírání

LG KT610 je vyklápěcí konstrukce, podobně jako komunikátory od Nokie. V zavřeném stavu se fyzickými parametry řadí mezi menší přístroje. Rozměry jsou 109 × 54 × 17 mm, hmotnost 122 gramů. Hrany jsou příjemně zaoblené, a tak přístroj působí ještě menším dojmem. V ruce se drží výborně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
LG KT610 má otevírací konstrukci ala užší Nokia E90

Tělo přístroje je vyrobené z pevného plastu, který nevrže ani při silném stlačení. Přestože jsme měli půjčenou pouze ranou předprodukční verzi, klouby držely na svém místě jako přibité, otevření jednou rukou je bezproblémové. Telefon je možné zafixovat ve dvou polohách – vodorovně a do úhlu asi 135 stupňů. Klouby nejsou dvojité, jako v případě Nokie E90, telefon se proto nedá otevřít úplně do roviny, vždy zůstává na spodní straně jakýsi schod.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon se nedá úplně otevřít, fixační bod je asi na 135 stupních

Boky LG KT610 jsou skoupé na ovládací a systémové prvky. Na levé straně přístroje v zavřeném stavu je umístěné malé tlačítko regulace hlasitosti při hovoru. Ve vrchní části pravé strany je slot paměťové karty MicroSD chráněný drobnou krytkou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ovládacích prvků není mnoho

Vrchní stranu okupuje systémový konektor, kterým se připojuje nabíječka, sluchátka i datový kabel. Umístění konektoru na toto místo je mimořádně dobrou volbou, při práci s otevřeným přístrojem na stole připojený kabel nepřekáží a při nošení v kapse s připojenými sluchátky zbytečně netlačí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zadní strana je potažená protiskluzovou vrstvou a ve všech rozích pomáhají stabilitě gumové nožičky. Jejich úlohou je fixovat přístroj v otevřeném stavu. Zadní kryt je zároveň baterií. Ta má kapacitu 950 mAh, výrobce nezveřejnil údaj o její výdrži.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana s malými gumovými nožičkami

Velká tlačítka, malý displej

V zavřeném stavu vypadá LG KT610 jako úplně obyčejný telefon. Na přední straně se tísní displej a numerická klávesnice. Ta je mimořádně rozměrná, přímo obrovská. Jednotlivé tlačítka jsou vyrobené z měkkého plastu a při tisknutí vydávají slabý praskavý zvuk. Mají ideální zdvih a odezvu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obrovská numerická klávesnice na přední straně

Kromě dvanácti numerických tlačítek obsahuje přední klávesnice i ovládací blok složený z tlačítek červeného a zeleného telefónku, klávesy OK a Zpět. Mezi nimi kraluje třísměrné ovládací tlačítko (nahoru a dolů, střed je potvrzovací). Celá přední klávesnice je podsvícená slabým bílým světlem.

V prudkém kontrastu s klávesnicí je drobný displej s úhlopříčkou pouze 1,45 palce. O použité technologii se výrobce nezmiňuje, pravděpodobně ale jde o aktivní TFT. Je dobře čitelný na přímém slunci, pozorovací úhly jsou velmi nízké, což z nabídky vylučuje OLED. Na aktivní technologii má však pomalou odezvu a horší podání barev.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Miniaturní přední displej zobrazí tři řádky textu

Známé není ani rozlišení, ve kterém displej pracuje. Dokáže zobrazit tři řádky textu, které využije při telefonovaní, psaní SMS i přehrávaní hudby. Možnosti práce na vnějším displeji jsou omezené a velmi jednoduché. Pracuje na vlastním systému, podobně jako tomu bylo u starších komunikátorů od Nokie.

Malá tlačítka, velký displej

Mnohem zajímavější je však telefon po otevření. Klasický poměr stran hlavního TFT displeje o úhlopříčce 2,4 palce dává tušit rozlišení QVGA, tedy 240 × 320 bodů, obrazovka vyplňuje asi polovinu plochy. Po stranách našly místo kvalitní stereoreproduktory a VGA kamerka pro videohovory. Škoda menší úhlopříčky, okolo displeje zůstalo mnoho nevyužitého místa.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po otevřeni je telefon omnoho zajímavější, displej však mohl být větší

Spodní straně vládne plnohodnotná QWERTY klávesnice složená ze 47 tlačítek a pětisměrného navigačního tlačítka. Jednotlivé klávesy jsou malé a od sebe dobře oddělené. Nad povrch přístroje vystupují pouze minimálně, ale to je dané povahou tohoto konstrukčního řešení. Psát na klávesnici je možné palci obou rukou, anebo na stole dvěma ukazováky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Rozměrná QWERTY klávesnice, všimněte si zvláštně rozložených tlačítek

Klávesy jsou rozmístěné ve čtyřech řadách a místo zbylo i na čísla. Pod displejem si všimněte dvou kontextových tlačítek. V pravé části má své místo už zmíněná navigační klávesa a funkční blok. Až na mezerník a menu jsou všechny funkční klávesy rozměrově stejné jako zbytek QWERTY, což je škoda. Obzvlášť markantní je tento nedostatek u Enteru a Backspace.

HSDPA i GPS

S novým LG KT610 si zavoláte v sítích GSM v pásmech 900, 1 800 a 1 900 MHz, podporované je i UMTS. Z datových přenosů si troufá na GPRS a EDGE třídy 10, UMTS i HSDPA s maximální rychlostí downlinku 3,6 Mb/s. S nejbližším okolím komunikuje prostřednictvím Bluetooth 2.0 s A2DP. Na integraci infraportu už se pomalu zapomíná, ale chybějící Wi-Fi bude na trhu významnou nevýhodou.

Příjemným překvapením je integrace přijímače GPS. Měl by spolupracovat s aplikacemi TomTom i Navigon, přičemž jeden z této dvojice se bude s telefonem standardně dodávat. Navigace je pochopitelně možná pouze na vnitřním displeji, tedy s otevřeným telefonem.

Multimédia kromě běžného hudebního přehrávače zastupuje 2Mpx fotoaparát bez autofokusu. Pořízené obrázky tedy mají rozlišení 1 600 × 1 200 obrazových bodů a videa QVGA. FM rádio bohužel chybí. Vnitřní paměť telefonu má kapacitu 64 MB a je ji možné rozšířit pomocí karet formátu microSD(HC).

Už brzy

Model KT610 je prvním symbianový přístroj značky LG, který by se měl dostat na náš trh. Tento telefon na první pohled neudělá dojem, designově se příliš nevydařil a na první pohled byste ho zařadili mezi mobily pro děti a seniory. To by však byla velká chyba, nabízí mnohem více a jeho výhody jsou nesporné. Mezi ně patří rozměrná QWERTY klávesnice, operační systém Symbian s grafickým prostředím Series60, podpora HSDPA i přítomnost GPS. Nedůvěru naopak vzbuzuje malý vnější displej, a zásadní chybou je i absence Wi-Fi.

Klepněte pro větší obrázek

Na trh by se měl dostat ještě ve třetím čtvrtletí tohoto roku a jeho cena by se měla pohybovat okolo 300 eur, což je asi 7 300 Kč. Spíše než Nokia E90 bude pro LG KT610 konkurentem Asus M930 s bezdotykovými Windows Mobile.

Diskuze (16) Další článek: Univerzální nabíječka, USB hub a čtečka karet v jednom

Témata článku: LG, , Asus M930w, Nokia E90, Klasický poměr, Způsob, Malé tlačítko, Velká chyba, Nožička, Nejzajímavější vlastnost