LG L1100: Sámerovo supervéčko (test)

Originální, stylový design, dva displeje a ten vnitřní velmi kvalitní, příjemná klávesnice a čtyřicetihlasé vyzvánění. K tomu dostatečná funkční nabídka a přiměřená cena. To je LG L1100, neboli "Sámerova hruška". Co víc si od véčka přát?

Nový mobilní telefon od společnosti LG s označením L1100 již většina z vás zná. Postarala se o to velkolepá reklamní kampaň, v níž je kromě telefonu hlavním aktérem oblíbený finalista soutěže Česko hledá superstar Sámer Issa. Dnes se podíváme, zda může mít nové véčko od LG stejný úspěch na našem trhu jako Sámer v soutěži.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Základní předpoklady by k tomu mělo. Řadí se mezi stylové telefony a základní podmínku této kategorie – originální design – splňuje na výbornou. Vše doplňuje vhodným barevným sladěním a kvalitním zpracováním.

     
Několik oficiálních fotografií...

Rozvírací hruška

Asijští výrobci telefonů jdou trochu jiným směrem, než ti evropští. Zatímco se Nokia, Siemens, Philips a třeba také napůl evropský Sony Ericsson uchylují k hranatějším tvarům a šetří se zaoblenostmi, v Asii se zakulacuje každá hrana. Ani LG L1100 nezůstalo této skutečnosti ušetřeno a je pěkně buclaté a kulaté.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hruška při otevírání...

Bude se nabízet pouze v jedné barevné kombinaci, která mu ale velmi sluší. Tmavě modrý odstín kombinovaný se stříbrnou byla dobrá volba. Komu se to nelíbí, má smůlu. Výměnné kryty u tohoto telefonu nejsou. Přední straně dominuje barva modrá. Zaplňuje středovou část telefonu, ve které je zapuštěn malý monochromatický displej a ve spodní části zde najdeme souměrně rozpoložené zrcátko pro autoportréty a čočku fotoaparátu. Nad displejem se uchýlilo logo výrobce a pod ním celkem zbytečný nápis, který vás upozorňuje, že v ruce držíte fotomobil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej na přední straně je poměrně malý, ale svoji funkci dobře splní • čočka fotoaparátu se zrcátkem

Přední straně ale dominuje zcela jiný prvek. Tím je stříbrný lem, který horní plochu ohraničuje. Ve spodní části je rozšířený a line se přesně po zcela zakulacené spodní hraně. Směrem ke kloubu se lem zužuje a navíc se odpoutává od hrany a směřuje více ke středu telefonu. Telefon tak má na první pohled tvar jako hruška. Pokud se podíváme na holý obrys zavřeného telefonu zjistíme, že má tvar mírně sevřeného písmene U, čímž dojem z hruškovitého tvaru ještě umocňuje. Řešení je to velmi originální a obzvlášť ženám se velmi líbí.

Nesmím zapomenout na mřížku hlasitého reproduktoru v pravé dolní části a ozdobný stříbrný obdélníček na kloubu. Vzhledem k tomu, že je středová část kloubu uchycena ke spodní části telefonu a otáčí se pouze kraje, které patří části horní, je tento obdélníček vidět i při rozevřeném telefonu. Sice maličkost, ale pěkně dotváří celkový design telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Design telefonu "dělá" především stříbrný lem na přední části • malý stříbrný proužek je nenápadný, ale vkusný doplněk

Kloub je pevný, jen v zavřeném stavu vykazuje malou vůli, stejně jako většina ostatních véček. Do krajních poloh mechanismus sám jemně sklouzne. Cvaknutí se žádné neozve, ale to není na závadu. Kritiku si spíš zaslouží docela malý úhel, který mezi sebou obě části otevřeného telefonu svírají. Při držení musíte zápěstí mírně vyklonit dopředu, abyste viděli na displej kolmo. Při telefonování je to ale spíše výhoda, nutí vás to telefon odklánět od tváře a tím eliminujete ušpinění displeje od zpoceného ucha. Samozřejmě praktičtějším důsledkem je fakt, že máte mikrofon přímo před ústy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kloub je masivní a pevný, měl by však umožnit větší rozevření

Z telefonu bohužel trčí anténa. U véček se to dá ještě tolerovat. Ta u nového LG je ale možná až příliš masivní, nicméně díky tomu vypadá, že snese i hrubší zacházení. Zcela originální by bylo její umístění uprostřed, kdy by hrušce dotvářela stopku. Je ale tradičně na kraji a místo uprostřed zaujmulo poutko pro připevnění šňůrky. Tím už jsme se dostali na zadní část telefonu. Ta je celá stříbrná a tvoří ji kryt napevno spojený s baterií. Do krytu je vytlačeno logo výrobce, což je v podstatě jediný designérský prvek, nepočítáme-li zcela zaoblené hrany.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní část je celá stříbrná • vzhled trochu kazí anténa • poutko na šňůrku a připevnění baterie

Na pravém boku najdeme okénko infraportu a úzké tlačítko pro rychlé spuštění fotoaparátu. Na levém je kolébkové tlačítko pro zesilování hovoru a konektor pro připojení handsfree. Na spodní hraně je tradičně konektor pro připojení datového kabelu nebo nabíječky. Nad ním se nachází barevná dioda, která informuje o provozních stavech telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Infraport a tlačítko pro fotoaparát na jedné straně.. • ..kolébkové tlačítko na druhé • systémový konektor

Po rozevření na vás vykoukne velká stříbrná klávesnice s modrým lemováním a na horní části stříbrně orámovaný displej. Nad ním našlo místo logo výrobce a jak jinak než zakulacená mřížka reproduktoru.

Nakonec nechme hovořit čísla. Rozměry telefonu jsou 86 × 44 × 26mm a hmotnost činí přijatelných 95 gramů. S baterií o kapacitě 950 mAh vydrží být telefon připraven až 230 hodin v pohotovostním režimu nebo snese stejný počet minut nepřetržitého telefonování.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Po otevření vypadá jako pudřenka • rozměry i hmotnost patří k průměrným


V druhé kapitole zhodnotíme klávesnici, oba displeje a podíváme se na prostředí telefonu a prověříme jeho ovládání.

Témata článku: LG, , , LG L1100, Panasonic X70, Umělé světlo, Sam, Super, Šup, Finalista, Test, Sup, Příslušné číslo, Barevná dioda, Super +