LG M6100: malá vysouvací MP3 tyčinka (test)

Malá podlouhlá tyčinka s displejem vypadá jako běžný MP3 přehrávač. Při poslechu hudby však můžete odsunout horní díl, vytočit na skryté klávesnici číslo a telefonovat. A také fotografovat, plánovat, surfovat po internetu nebo hrát hry. LG tento unikátní mobil brzo uvede na náš trh.

Zprávy: e-mail nehledejte

Nové LG zvládá textové i multimediální zprávy. Při jejich tvorbě pomáhá slovník T9, který píše s háčky a čárkami. Před odesláním je ale ořeže, a tak o plných 160 znaků nepřijdete. Pro psaní i čtení je k dispozici šest řádků. Hned od počátku psaní jste upozorněni o počtu zbývajících znaků. Zpráva může být rozdělena až na deset částí. Do telefonu se vejde 150 textovek a 100 multimediálních zpráv. Na jejich příjem upozorní jeden ze čtyř předdefinovaných zvuků, který se může ozvat i opakovaně. Vlastní vybrat nelze.

   
Nabídka zpráv • psaní textové zprávy • tvorba multimediální zprávy

Ememeskou odešlete fotku, obrázek, zvuk a hlasovou poznámku. Vzhledem k maximální velikosti jedné MMS zprávy, která nesmí překročit 100 kB, fotografie v plném rozlišení poslat nejdou. Je škoda, že telefon neobsahuje i e-mailového klienta.

Klávesnice není hlavním problémem při tvorbě zpráv, horší jsou celkové pomalé reakce telefonu a neochota reagovat na vícenásobný rychlý stisk jedné klávesy. Z tohoto důvodu nemůžu telefon náruživým psavcům doporučit.

Organizace času: proč tak malá kapacita kalendáře?

Na funkcích pro organizaci času si výrobce příliš záležet nedal. Kalendář nabízí měsíční a denní pohled, ale lze do něj uložit jen dvacet událostí, což je podstatná chyba. Každá událost obsahuje začátek a konec trvání, popis, upozornění s předstihem a možnost opakování s datumem ukončení platnosti. Textových poznámek se do telefonu vejde taktéž dvacet a jejich maximální délka je padesát znaků.


Do kalendáře lze zapsat jen dvacet poznámek

Z dalších organizačních funkcí v telefonu najdete pět opakovaných budíků, které ale budí jen při zapnutém telefonu, jednoduchou kalkulačku, převodník různých jednotek a aplikaci pro světový čas.

 
Další funkční výbava • budík • kalkulačka

Zábava: jako náhrada MP3 přehrávače neobstojí

Vzhledem k tomu, že se telefon tváří jako plnohodnotný MP3 přehrávač, jsou pro mě zábavní funkce velkým zklamáním. MP3 přehrávač je velmi jednoduchý a neumí hrát na pozadí. Nezvládne ani tvorbu playlistů. Všechny skladby musí být uloženy ve vnitřní paměti ve složce Music a nejde je nijak třídit. Přehrát je můžete v náhodném pořadí nebo s opakováním. Díky podpoře USB Mass Storage a standardně přiloženému USB kabelu dostanete písničky do telefonu snadno a bez nutnosti instalace speciálních ovladačů. Vnitřní paměť ale nejde nijak rozšířit a 128 MB je pro plnohodnotnou náhradu MP3 přehrávače nedostačujících.

  

Při přehrávání může být na displeji zobrazen jeden ze tří vizuálních efektů a hudbu lze upravovat pomocí ekvalizéru s šesti přednastavenými křivkami. Pro poslech hudby k telefonu standardně dostanete poměrně kvalitní sluchátka, tzv. „pecky“. Kvalita jejich reprodukce pro občasný poslech postačí. K telefonu se připojují přes dálkový ovladač. Díky němu můžete přeskakovat skladby, upravovat hlasitost nebo hudbu přerušit, aniž byste šáhli na telefon. Kromě mikrofonu ovladač obsahuje i klasický 3,5mm jack, takže není problém připojit sluchátka vlastní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dálkový ovladač MP3 přehrávače • můžete do něj zasunout jakákoli sluchátka • hlasitost se reguluje plynule kolečkem • sluchátka neznají basy

Ve chvílích nudy jistě přijdou vhod i dvě vestavěné hry. V první házíte na dálku různými předměty, jezdíte na motorce a balancujete v jedoucím autobusu. Druhá hra je logická a spočívá v odstraňování tří a více stejných kostiček. Díky podpoře Javy ve verzi 2.0 není problém doinstalovat hry jiné. Java soubor přijatý přes Bluetooth ale telefon neotevře.

 
Hod televizí na ulici s velrybou v pozadí...

Data: Bluetooth i USB Mass Storage

Datové technologie jsou v telefonu zastoupeny jen GPRS třídy 10. EDGE byste hledali marně. Pro spojení s blízkým okolím slouží Bluetooth, infraport telefon nemá. K telefonu je standardně dodáván datový kabel a CD se softwarem. S jeho pomocí lze telefon využít jako modem pro připojení k internetu a telefonní seznam synchronizovat s počítačem. Cédéčko obsahuje i program s velkým množstvím obrázků na pozadí a vyzváněcích melodií.

Wapový prohlížeč je jednoduchý a jeho reakce jsou pomalé. Na malém displeji není prohlížení wapu příliš pohodlné. Na stránky vstoupíte i přímým zadáním adresy nebo pomocí záložek.

Přeměna zůstala na půl cesty

LG M6100 je pro mě poměrně zklamáním. Snaha o náhradu MP3 přehrávače zůstala bohužel jen na půl cesty. Zamrzí hlavně příliš jednoduchá aplikace na přehrávání hudby a absence slotu pro paměťové karty. Oceňuji ale poměrně praktické dálkové ovládání, USB Mass Storage a možnost připojit vlastní sluchátka. Škoda, že výrobce víc nezapracoval i na funkcích pro organizaci času, zcela nedostatečná kapacita kalendáře je pro mě v dnešní době nepochopitelná. Nové LG, i když se tváří jako skutečný MP3 přehrávač, je tedy v podstatě obyčejným telefonem, který zaujme hlavně netradičním vzhledem a malými rozměry. Ohlášená cena okolo sedmi a půl tisíce korun se mi vzhledem k funkcím telefonu zdá nadsazená.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek

Plusy

+ malé rozměry a originální vzhled
+ USB Mass Storage
+ možnost připojit vlastní sluchátka

Mínusy

- pomalé reakce
- příliš jednoduchý MP3 přehrávač
- absence paměťových karet


V poslední kapitole
je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: LG, , , LG M6100, Absence paměťových karet, Tyčinka, Podstatná chyba, Jedoucí auto, Test, MALA, Tyč, Nedostatečná kapacita, Speciální ovladač, Rychlý stisk