LG Nexus 5X: Volba srdcem [recenze]

Mozek může říct „ne“, ale referenční stroje od Googlu vždycky měly jistou auru, kterou není možné zanést do tabulky. Platí to i pro LG Nexus 5X?

Sensor Hub

Hardware telefonu v sobě skrývá ještě několik dalších specialit. Samotný čipset totiž doplňuje několik zajímavých koprocesorů a subsystémů. Jedním z nich je Sensor Hub, který neustále sbírá a analyzuje data z čidel pohybu, aniž by se zatěžoval hlavní procesor. Díky tomu může operační systém snížit výpočetní prioritu nejrůznějších operací a šetřit energii, pokud usoudí, že je telefon v nehybné pozici a zrovna s ním nepracujeme (funkce Doze).

Stejnou technologii využije systém i tehdy, pokud telefon vezmete do ruky. Sensor Hub usoudí, že se zrovna díváte na displej, a když bude vypnutý, rozsvítí alespoň na černé ploše čas a notifikace.

Google tomuto šetrnému zobrazení říká Ambientní displej a znáte jej už z hodinkového Android Wearu. Pár rozsvícených displejů nad černou plochou by jistě mělo své opodstatnění u displejů z rodiny OLED, ale u klasického IPS LCD je to spíše jen na efekt – ve tmě Ambientní displej září stejně jako Měsíc v úplňku.

Klepněte pro větší obrázek
Když zvednete telefon, rozsvítí se jednodušší (ambientní) pohotovostní displej

Nakonec by měl Sensor Hub lépe pomoci sportovním aplikacím a zejména službě Google Fit pro lepší detekci chůze, běhu a přesnějšímu počítání kroků.

Hlasový koprocesor zatím neumí český

Součástí čipsetu je také hlasový koprocesor, díky kterému může hlasový vyhledávač a asistent zareagovat na kouzelnou formuli „OK, Google“ i tehdy, když je vypnutý displej. Volitelně si poradí i s identifikací mluvčího, takže si můžete nastavit, aby reagoval výhradně jen na váš hlas.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon díky hlasovému koprocesoru umí neustále poslouchat a čekat na příkaz „Ok, Google,“ i když je vypnutý displej

Má to však jeden háček. Hlasový koprocesor zatím nerozumí češtině. S českou lokalizací tedy telefon zareaguje na povel „OK, Google“ jen v případě zapnuté obrazovky. Pokud si budete chtít funkci vyzkoušet, musíte vyhledávač přepnout do angličtiny.

Témata článku: Google, LG, , , , , Huawei Nexus 6P, LG G4, LG G4 Stylus, LG G4c, LG G4s, LG Nexus 5, LG Nexus 5X, LG Nexus 5X 32GB, Microsoft Lumia 950, Microsoft Lumia 950 Dual SIM, Motorola Nexus 6, Motorola Nexus 6 64GB, Vestavěný přehrávač, Čistá verze, Matné provedení, Klasické usb, Fyzická sim, Zpomalené video, Ars Technica