LG Optimus Me: malý chytrolín [recenze]

Řady ultralevných Androidů rozšiřuje LG Optimus Me se zajímavou softwarovou výbavou a až překvapivě vysokou použitelností.
Kapitoly článku

Překvapení všeho druhu

Bylo předem jasné, že výrobce nesáhne po nejmodernějším hardwaru. Místo v rozpočtu se našlo pouze pro zastaralý Qualcomm MSM7227 s taktem 600 MHz. Ten je použit například v HTC Gratia, LG Optimus One či Sony Ericssonu Xperia X8. A to zdaleka nejsou bleskově rychlé přístroje. Přidává se k tomu slabých 175 MB RAM, využitelných pro aplikace po startu systému.

Naštěstí je Optimus Me je alespoň vybaven programem na správu běžících aplikací, odkud je možné ty nepotřebné vypínat. K aplikaci je i šikovný widget, který ukazuje počet aplikací aktuálně běžících na pozadí. Klepnutím na jeho pravou polovinu je můžete všechny ukončit a uvolnit tak potřebnou paměť, levá polovina slouží jako zkratka do aplikace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Rychlostí se nový Optimus nemůže srovnávat se špičkou, to je jasné. Není však ani z těch nejpomalejších, zkrátka je cítit tolerovatelné kompromisy. Pomalejší reakce zamrzela hlavně při psaní zpráv či práci s multimédii a internetem. V těchto případech je třeba v ruce pevně držet účet z prodejny a připomínat si investovanou částku.

Froyo stačí

Použitým operačním systémem je Android ve verzi 2.2 Froyo. Když LG zatím nedokáže odladit aktuálnější Gingerbread ani pro své vlajkové modely, nemá u tohoto lowendu už vůbec smysl volat po nejnovější verzi systému od Googlu. Vývojáři ani tentokrát příliš nezasahovali do jeho grafické podoby, dokonce se nedočkáme ani žádné velké inovativní funkční nástavby. Domovská obrazovka nabídne klasicky pár užitečných zkratek a widgetů, v nabídce se zobrazuje mřížka s nainstalovanými aplikacemi. Vše již velmi dobře známe, netřeba se obávat nepříjemných překvapení.

Klepněte pro větší obrázek

Optimus Me mezi tradiční skupinu aplikací nepřidává nic unikátního, pro různé doplňky tak hned po koupi zabloudíte do Android Marketu. V cílové skupině však velké většině uživatelů určitě bude stačit základ. Je zde připraveno vše podstatné od sociálních sítí přes prohlížeč kancelářských souborů po skvělé aplikace pro práci s elektronickou poštou. Zde musím LG pochválit za přítomnost ThinkFree Office. Aplikace si poradí s dokumenty Microsoft Office, které umí nejen číst, ale i editovat a vytvářet. Kromě této základní funkcionality přečte i PDF, zvládne rozbalit archívy ZIP a poslouží jako elegantní správce souborů. To vše zcela bez reklamy. Konkurenční HTC Wildfire S, který stojí dvojnásobek, by se měl inspirovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Množství aplikací využívá internetové připojení, je proto na čase začít řešit i datový tarif. Neobejde se bez něj například povedená předpověď počasí s funkcí RealFeel (reálný pocit teploty), prohlížeč videí z YouTube či zmíněné sociální sítě Facebook a Twitter. Běžné kancelářské funkce jako kalendář či kontakty pracují s internetem ve formě synchronizace.

Výborná konektivita

A zde se ukazuje jeden z hlavních trumfů levného LG, kterým je podpora Wi-Fi a také HSDPA. I když jen do 3,6 Mb/s, ale určitě se počítá. Bezdrátové Wi-Fi bude jistě velkým lákadlem, ba co víc, mobil funguje i jako hotspot. Internetový prohlížeč je funkčně povedený, ale ubližuje mu menší úhlopříčka displeje. Lokálně se připojíme přes Bluetooth 2.1 s A2DP a EDR, ale i přes USB. Ve výbavě zaujme GPS čip spolu s podporou A-GPS. Díky Googlu a jeho mapám máme nově i v ČR hlasovou navigaci ve standardu.

Optimus Me si poradí i s paměťovými kartami microSDHC, základní microSD o kapacitě 2 GB najdete přímo v balení. Po sejmutí zadního krytu lze kartu měnit za chodu (po softwarovém odebrání), její slot je zboku, pro výměnu není nutné vyjmout baterii. I když se levnější telefony nezřídka při práci s kartou vyloženě courají, Optimus tímto nešvarem netrpí. Zápis dat přes USB kolem 9 MB/s a čtení skoro dvakrát tak rychlé jej pasují i na post rozumného přehrávače hudby. Tedy samozřejmě poté, co vyměníte sériová sluchátka za něco kvalitnějšího a podle osobních preferencí zvětšíte úložiště.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Z mobilu se ani tak nestane multimediální bůh, tyto funkce jsou přítomny spíše jen pro úplnost. Hudební přehrávač známe z jiných smartphonů, rozumí si se standardními formáty avs radostí ho doplní FM rádio s RDS. Problémy nedělá ani přehrávání méně náročného videa. Vzhledem k slabšímu rozlišení displeje nemá velký význam konvertovat sekvence do krkolomných kvalit.

Výborná startovní pozice

Třímegapixelový fotoaparát hodně bojuje s okolními podmínkami. Chybí mu samostatná spoušť, stejně jako přisvětlovací dioda. S rozumným osvětlením jsou výsledné fotografie relativně ostré, mohly by však mít prokreslenější detaily a věrnější barvy. V horších podmínkách jsou výsledky nevalné, celkově tedy fotoaparát poslouží maximálně jako nouzový zachytávač momentek, použitelnější výsledky od něj nečekejte. Foťáček v režimu kamery umí zhotovit VGA video s frekvencí 24 snímků za sekundu.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

LG to s levnými Androidy umí. Optimus Me je telefon, kterému musíme drtivou většinu nedostatků odpustit. Jeho cena totiž začíná na třech tisících korun. Cenovka i parametry jej tedy směrují do rukou méně náročných uživatelů. Velmi dobře poslouží, pokud se s minimální investicí chcete seznámit s platformou Android a počítáte s tím, že LG je jeho jednodušší představitel. Při koupi je třeba si dát pozor na malý displej, který může dělat problémy při psaní. Ostatní nedostatky jsou spíše papírovými kompromisy a nemusí každému vadit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obsah balení

Optimus Me totiž vůbec není špatný. Naopak. Přesně zná svoje limity a nesnaží se za ně chodit. Vyzkoušíte si synchronizaci se svým Google účtem, instalování aplikací a ladění telefonu podle svých preferencí. Pokud vám systém bude vyhovovat, doporučil bych poté přejít do střední třídy (Optimus One, Samsung Galaxy Ace, HTC Wildfire S), která nabídne více výkonu a hlavně větší displej – Optimus Me totiž opravdu na nějaké velké surfování není. A pokud by vám systém náhodou nesedl, pošlete jej dále bez rizika, že jste nákupem a následným prodejem drahého telefonu promrhali mnoho tisíc.

Témata článku: LG, , , , , HTC Gratia, HTC Wildfire, HTC Wildfire S, LG Optimus, LG Optimus Me, LG Optimus One, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Ace, Vodafone 845, Standardní formát, Hlavní důraz,