LG Prada 3.0: Android z čeledi luxusních [recenze]

LG si potřetí pláclo s módním domem Prada. Co z toho vzniklo tentokrát? Velmi dobře vybavený smartphone s Androidem, okořeněný špetkou luxusu.
Kapitoly článku

Hardware: není se zač stydět

Pradu lze momentálně ještě stále zařadit po bok současných top smartphonů. Doba čtyřjádrových bestií však klepe neúprosně na dveře, a tak je nasnadě otázka, zdali přeci jen inženýři z LG nepřišli s tímto telefonem v mírném skluzu. Každopádně co před sebou máme – moderní smartphone s obrovským, 4,3“ Nova displejem, který je velmi povedený a objevil se už na loňském modelu LG Optimus Black. Dále dvoujádrový procesor Cortex-A9 (každé jádro tiká na 1 GHz) s grafikou PowerVR SGX540, celý 1 GB RAM paměti a 8Mpx fotoaparát s LED bleskem schopným natáčet video ve fullHD rozlišení při 30 snímcích za sekundu.

Prada se kromě standardních funkcí smartphonů dnešních dní (Wi-Fi, GPS, Bluetooth) pyšní také podporou NFC a ačkoliv nemá klasický HDMI výstup, tak uživatelům nabízí takzvané MHL USB. Pakliže tedy toužíte po výstupu kupříkladu na televizi, bude nutné dokoupit patřičné příslušenství. Vnitřní paměť tvoří 8GB úložiště, což může být z pohledu marnivého uživatele toužící po mobilu s módní značkou velmi malý prostor. Naštěstí zde existuje možnost rozšířit paměť o dalších až 32 GB kartou microSD.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
LG Prada 3.0 svým výkonem neurazí, žádný trhák se ale také nekoná

Pradu jsme samozřejmě také podrobili testování ve výkonové oblasti. Testoval jsem ve všech možných i nemožných nástrojích, výsledky můžete shlédnout pod tímto odstavcem. Jak Prada dopadla? Jednou větou – vůbec ne špatně. Samozřejmě, absolutní výkonová špička Pradou ohrožena nebude, nicméně velmi solidní výkon v této kategorii mobilních telefonů lze jednoznačně pochválit.

Z používání Prady 3 při testování vyplynulo, že žádné výrazné odlišnost v oblasti výdrže od obdobně vybavených smartphonů s Androidem nelze čekat. Ani baterie svou kapacitou neohromí, 1 540 mAh je v dnešní době standardem. Záleží tak čistě jen na vás – jestli telefon budete ždímat náročnými aplikacemi do posledního dechu, tak se vám odmění několikahodinovou, možná denní výdrží. Pakliže ale budete jeho funkce využívat střídmě, tak se lze dobrat výdrže několikadenní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prada 3.0 je ještě ze "staré školy": zadní kryt jde sundat a baterie vyjmout

Černobílý Android

Operační systém Android se v případě Prady převlékl do monochromatické, černo-bílé kombinace. Není to ani lepší, ani horší, je to zkrátka jiné. Efekt celého zobrazení ale končí ve chvíli, kdy si do telefonu nainstalujete libovolnou aplikaci z Google Play (ex Android Marketu). U ní samozřejmě není ikona monochromaticky stylizována a celé to tak působí tak nějak nemastně, neslaně. Náplastí na tento mírný neduh je možnost volby z předpřipravených ikonek přímo od LG, podobně jak je tomu třeba v operačních systémech Windows. Zde ale platí, že výrobce samozřejmě nemohl obsáhnout všechny myslitelné varianty a tak je to celé dílo většího či menšího kompromisu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Monochromatické menu telefonu

Jednoduše modifikovat lze také systémové písmo. Na výběr je mnoho variant, vybere si tak opravdu každý. Pouze u některých fontů je jeho použití na hraně dobrého vkusu, nicméně chutě lidí jsou různé a tedy proč ne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výběr pro změnu písma telefonu

U Prady je použita je verze 2.3.7 operačního systému se zeleným panáčkem v logu, výhledově bychom se měli dočkat ICS. Jak je to u LG s updaty bohužel víme všichni, nezbývá tedy než doufat v pozitivní změnu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Gingerbreadu zvoní hrana, ICS na dohled

V případě telefonů s Androidem není, co se samotného prostředí systému týče, příliš mnoho co nového objevovat. Ale zkusíme to a zaměříme se na pro někoho možná neznámé věci. Na spodní hraně displeje najdeme čtyři ikonky, které zůstávají neměnné pro všechny domovské obrazovky. Ikonky lze libovolně měnit a nahrazovat jinými, optimální kombinaci si tak nalezne každý. Domovských obrazovek je možno využít až sedm, přechod mezi nimi můžete realizovat buďto klasickým tažením prstu, nebo funkcí známou uživatelům HTC Sense – pinch zoomem na jedné z obrazovek se všechny zmenší a uspořádají do jedné stylem 2-3-2.

Prada má také jako několik dalších modelů od LG integrovánu podporu pro všemožná gesta. Do vínku byly telefonu dány předpřipravené styly, které definují oblíbené widgety a aplikace na jednotlivých plochách. Pakliže se vám zalíbí, můžete je jednoduše na některou z ploch aplikovat a následně kupříkladu jemně doladit dle vlastního vkusu. V hlavním menu a kupříkladu také v telefonním seznamu lze pich-zoom využít také. Jednoduše tak můžete filtrovat jednotlivé kategorie aplikací, resp. písmenek abecedy. Možné je též využívání dvou různých možností prohlížení – klasické vertikální posuvné menu, či podobně horizontální stránkování, podobně jako u domovských obrazovek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Stará známá integrovaná klávesnice, do monochromu Prady zapadá

Integrovaná klávesnice v LG Prada 3.0 je taková, jakou jí všichni známe a očekáváme. Žádné luxusní výstřelky na úkor funkčnosti se nekonaly, na klávesnici se píše dobře jak na výšku, tak na šířku, velikost úhlopříčky displeje 4,3" neomezuje ani uživatele s většími prsty. Klávesnici bychom snad vytkli jen absenci čárky na první kartě znaků, pro její napsání tedy musíte vyvolat sadu znaků s číslicemi. Klávesnice je jinak plně česká, takže ovládá všechna specifická znaména české diakritiky.

Témata článku: LG, , , , , , LG Optimus, LG Optimus Black, LG Prada 3.0, Vroubkovaný plast, Luxusní, LG SmartWorld, Integrovaný kalendář, Vrchní hrana, Výkonová špička, #Android, Denní výdrž, Kabelka, Malý prostor, Miniaturní rozměr, Moderní trend, Adresní řádek, Virtuální tlačítko, Lux, Skluz,