LG S5200: nejlepší LG na trhu (test)

LG se předvedlo s vlastním pojetím stylového vysouváku. A co může model S5200 nabídnout? Kromě černé elegance, Bluetooth, nebo 1,3 megapixelového fotoaparátu také přehrávač hudebních MP3 nebo jednoduchou práci se soubory pomocí technologie USB Mass Storage.

E-mail bolí

Velké minus musím LG udělit za absenci byť třeba jen jednoduchého e-mailového klienta. Pracovat tak můžete jen s nástroji pro skládání textových a multimediálních zpráv. Pokud se naše předpověď potvrdí a cena modelu se bude pohybovat kolem osmi tisíc korun, pak bude tento fakt pro LG velkým nedostatkem.

Při psaní textovek je k dispozici až šest řádků. LG S5200 obsahuje i systém prediktivního vkládání textu T9. Model, který jsme testovali v redakci však zatím neobsahoval české rozhraní, a tak nebylo možné vyzkoušet kvality českého slovníku. Vzhledem k tomu, že na rozhraní se od předchozích modelů LG zas až tolik nepracovalo, dovolím si tvrdit, že výběr českých slov a práce s diakritikou bude na stejně dobré úrovni jako dříve. Při psaní jsou v levém horním rohu displeje odpočítávány znaky. Do jedné dlouhé SMS můžete napsat až 1 600 znaků, což představuje 10 standardních SMS zpráv. Do paměti telefonu se pak vleze maximálně 150 textovek.

 
Složky zpráv • jazyky slovníku • psaní SMS • čtení SMS

Při editaci multimediálních zpráv se postupuje od základu. Nejdříve tedy musíte zadat předmět zprávy, až poté vás telefon přepne do samotného editačního okna. Obrázky i text jsou přitom viditelné přímo v editoru, při delších zprávách můžete využít funkce náhledu. Editor si také automaticky hlídá maximální 100 kB velikost zprávy. Na její překročení vás upozorní systémovým hlášením. Kromě obrázků lze přímo z menu vkládat i zvuky a kontakty. Nechybí ani přidávání stránek multimediální zprávy a nastavení intervalu pro přepínání mezi nimi.

Snímek a jedeme dál

Po vysunutí na vás na zadní straně telefonu vykoukne malý objektiv fotoaparátu. Hned vedle něj je umístěno zrcátko pro autoportréty a vestavěná svítilna pro osvětlení tmavších scén. Samotný fotoaparát dokáže snímat fotografie v rozlišení až 1 280 × 960 bodů, což odpovídá 1,23 megapixelu. Některé funkce fotoaparátu jsou ale nadstandarní. Kromě nejvyššího rozlišení si můžete vybrat až ze čtyř dalších velikostí snímků a tří možných nastavení kvality.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily optiky • noční osvětlení

V prostředí fotoaparátu jsou k dispozici pokročilé možnosti nastavení snímku. Od uživatelského vyvážení bílé barvy, nočního režimu nebo samospouště, až po pokročilejší efekty, jako sekvenční snímání nebo tvorbu snímků v sépiových odstínech. Všechny výsledné obrázky si můžete prohlédnout ve vestavěném fotoalbu. Žádných další možností práce s fotkami už se ale nedočkáte.


Prostředí fotoaparátu

Kromě fotografií je přítomná také aplikace pro pořizování videozáznamů. Ty jsou ukládány do formátu 3GP s rozlišením 176 × 144 bodů. Efekty, které lze aplikovat na fotografie ale u záznamu videosekvencí nevyužijete.

Co však potěší snad naprosto každého je možnost práce se soubory v telefonu pomocí technologie USB Mass Storage. Stačí tedy, když telefon spojíte s počítačem pomocí přídavného USB kabelu a během chvilky už máte v systému další disk pro práci se soubory. Ke stahování fotografií nebo uploadování hudby tak není potřeba žádná další aplikace.

   
   
  
Ukázkové snímky z vestavěného fotoaparátu

Hudbo, hrej!

Z doplňkových funkcí asi nejvíce zaujme možnost přehrávání hudebních MP3. Jak už jsem jednou zmiňoval, kvalita hudby v dodávaných sluchátkách je opravdu velice dobrá, její vlastnosti lze navíc upravit pomocí vestavěného čtyřpásmového ekvalizéru. Palec dolů je třeba udělit za paměť. S5200 sice empétrojky zvládá, 64 MB vnitřní paměti bez možnosti rozšíření je ale málo.

 
Přehrávač • tvorba playlistu • ekvalizér • mód přehrávání

Na docela solidní úrovni jsou i vestavěné organizační funkce. Do kalendáře je možné ukládat prakticky dva druhy záznamů. Jeden typ je celodenní poznámka, druhý pak událost vázaná na konkrétní časový interval. Ke každému záznamu je možné nastavit jako upozornění zvukové znamení. Dalším druhem záznamu jsou klasické textové poznámky. Maximální délka jedné poznámky je 50 znaků.


Kalendář • záznamy v kalendáři • poznámka

Funkce budíku obsahuje hned pět na sobě nezávislých možností nastavení časového znamení. Každý z nich je navíc možné pojmenovat a nastavit mu vlastní tón buzení. Pro jednodušší výpočty využijete vestavěné kalkulačky. Mimo to je v telefonu přítomen i převodník základních jednotek a ukazatel času v jednotlivých světových zónách a metropolích. Další jednoduché aplikace si můžete přidat díky přítomnosti technologie Java 2.0.


Převodník jednotek • světové časy

Pro zábavu a dlouhou chvíli jsou v telefonu instalovány dvě javové hry. V jedné z nich se ocitnete na hřbitově a vaším úkolem bude zbavovat se kostí a dalších prapodivných útvarů. Druhá hra je oddechovka s možností výběru soutěže na procvičení postřehu.

 
Ukázky vestavěných her

Datová výbava, kterou dostal S5200 od výrobce do vínku, je na poměry LG docela bohatá. Kromě USB kabelu, který najdete přímo v balení spolu s telefonem, je možné data do počítače přenášet pomocí bezdrátového rozhraní Bluetooth. Pro komunikaci se světem se dá využít dat GPRS nejvyšší třídy 10.

Ještě chvíli bych se chtěl zastavit u dodávaného softwaru. Názvy aplikací Contents Bank a Internet Cube mluví za sebe, ale pro běžného uživatele nejsou zas až tak důležité. O něco důležitější je nástroj LG PC Sync. Jde o jakéhosi správce kontaktů, záznamů v kalendáři a poznámek. Co je však nejzajímavější, PC Sync si dokáže vytáhnout záznamy z vaší kancelářské aplikace (testoval jsem na MS Outlooku) a synchronizovat je s obsahem mobilního telefonu. Díky zobrazení ve dvou oknech si k synchronizaci navíc můžete vybrat buď všechny, nebo jen některé kontakty.

S visačkou "The LG Best"

Model S5200 je telefon, který vyčnívá nad ostatní modely LG. Zda bude vyčnívat i nad ostatními značkami zjistíme ale až podle toho, jakou cenu společnost nasadí. V odhadovaných 8 – 9 tisících bude konkurence v podobě smartphonů hodně velkým oříškem; v případě nasazení v nižší cenové kategorii už by se dalo S5200 favorizovat.

Nokia 6111 Samsung D500E

Nejbližší, ale tvrdou konkurencí LG S5200 jsou telefony Nokia 6111 a Samsung D500E, jejichž hodnocení je podle redakčního srovnání o něco výše. Nokia je dnes k dostání za cenu kolem devíti tisíc korun, Samsung díky přítomnosti technologie EDGE ještě o něco dráž.

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů; and also in mobile phone catalogue for English speaking users


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: LG, , , LG S5200 , Nokia 6111, Samsung D500E, Schovávání, Intenzívní používání, Test, Trh, Luxusní dojem, Ostatní značka, Libovolný text