LG T5100: Otáčí se za sluncem (test)

Novinka od LG má zajímavý futuristický design, ale funkcemi zrovna neoplývá. Předností tohoto modelu je zejména integrovaný megapixelový fotoaparát s bohatými možnostmi nastavení.

Prostředí a ovládání

LG T5100 má nově postavenou hlavní nabídku ve tvaru mřížky, na výběr máte devět položek. Zajímavou vlastností je možnost pohybu v nabídkách další úrovně. Nacházíte-li se třeba v nabídce zpráv, lze jedním ze směrů kurzorového tlačítka přepínat mezi dalšími nabídkami, původně schovanými pod některou z ikon hlavního menu. Přívětivě působí i podpora číselných zkratek, a to dokonce až do nejnižší úrovně nabídky. Pomocí číselné zkratky lze například smazat danou fotografii během několika okamžiků. Tato funkce se bude velmi hodit, jelikož telefon nepatří zrovna mezi ty s rychlou odezvou. Mobil by se měl objevit v nabídce T-Mobilu, takže byl testovaný přístroj napěchován odkazy na t-zones a hýřil růžovou barvou. Nebyla opominuta ani středová klávesa kurzorového kříže. Ta se ale na rozdíl od Samsungů musí pro připojení k wapu podržet déle, jinak funguje jako potvrzující klávesa.

  
Pohotovostní displej, hlavní nabídka a podružná nabídka

Ovládání telefonů je podobné ostatním modelům LG. Z pohotovostního stavu se dostanete až k šesti základním funkcím. Tento model má předvoleny směry na kurzorovém kříži k přístupu do telefonního seznamu (nahoru), zpráv (vpravo), profilům (vlevo) a stiskem směrem dolů se dostanete k funkci Oblíbené, kde si můžete nadefinovat nejpoužívanější položky. Kromě kurzorové klávesy je zde i tlačítko pro rychlý přístup k fotoaparátu a ke kalendáři. Kontextovým klávesám je v pohotovostním stavu pevně přiřazen vstup do hlavní nabídky či k nabídce zpráv. Kolébková klávesa na levém boku přístroje slouží k nastavování hlasitosti vyzvánění a reproduktoru během hovoru. Větší klávesa vpravo slouží také pro rychlý přístup k funkcím fotoaparátu, menší pro vstup do hlavní nabídky a při delším podržení k wapu.

 
Tapeta na displeji • snadno přístupná nabídka oblíbených funkcí

Téměř profesionál

Megapixelový fotoaparát se vyznačuje širokým spektrem nastavení. Rozlišení pořízených snímků je 1 280 × 960 bodů, ale kvalita není příliš dobrá. Nejdříve se ale pojďme podívat, jaké možnosti focení telefon nabízí. První možnost se naskytne ihned po rozevření přístroje. V tomto případě je objektiv namířen přímo na vás a lze tak velmi jednoduše tvořit autoportréty. Všechny funkce se ovládají přes klasickou nabídku za pomoci klávesnice. V tuto chvíli také lze zapnout blesk stisknutím křížku či samospoušť pomocí hvězdičky.

  
Možnosti fotoaparátu • chvíli čekání při aktivaci fotoaparátu vám zpříjemní pěkný obrázek • hledáček v režimu otevřeného véčka

Přístroj můžete také ponechat v otevřeném stavu a otočit displej. Držení telefonu je pak trochu nepohodlné a fotografie jsou zrcadlově otočené, o ovládání ani nemluvě. Nejpřívětivější možností je nyní telefon jednoduše zavřít tak, aby byl velký displej na vnější straně přístroje. Získáváte tak téměř dokonalý nástroj k fotografování jakékoli scény, a to způsobem stejným jako u pravých fotoaparátů. Klávesnice je nyní sice nepřístupná, ale k nastavování vlastností fotoaparátu vám postačí klávesy na bocích – zapnutí blesku a samospouště však musíte ošetřit před uzavřením véčka. Abych nezapomněl, fotografovaná scéna se může zobrazit i na malém vnějším displeji při klasickém uzavření telefonu.


Možnosti nastavení fotoaparátu

LG T5100 disponuje rozsáhlou nabídkou voleb před pořízením snímku. Manuálně lze nastavit jas, jehož součástí je i noční režim, vyvážení bílé, rozlišení pořizované fotografie, orámování snímku, barevné schéma a volba, zda se má pořídit pouze jedna fotografie či celá sada snímků. Telefon umí fotit také panorama, kdy nafotíte jednotlivé dílčí snímky, které zpracujete v programu od výrobce a získáte panoramatickou fotografii. Při zavřeném telefonu tyto funkce nastavíte stiskem kruhové klávesy na boku přístroje, po němž se objeví malé menu nabízených voleb. V něm se pohybujete pomocí klávesy pro ovládání hlasitosti na levém boku telefonu. Co se týče tohoto řešení zaslouží LG velké plus, protože vše funguje naprosto bezvadně. Fotoaparát nabídne i čtyřnásobný zoom, který je ale nepochopitelně přístupný jen u menších rozlišení snímků (VGA a QVGA). Pořízené scény lze použít jako tapetu na oba displeje.


Hledáček fotoaparátu a možnosti nastavení

Ukázkové fotografie v plném rozlišení:
(obrázky mají cca 200kB)

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Fotografie nedosahují takových kvalit, jako konkurenční megapixelové fotomobily. Srovnávat můžete zde.

Kromě fotografií můžete s tímto telefonem pořizovat i videa v rozlišení QCIF, S-QCIF nebo ve speciálním rozlišení pro MMS. Při pořizování nahrávky máte k dispozici většinu voleb jako při fotografování. U videa bohužel nelze použít zoom. Všechny pořízené mediální soubory se ukládají do galerií rozdělených na fotografie a videa. Zde si je můžete prohlížet a dále upravovat. Jednotlivé položky lze dokonce i chránit proti nechtěnému smazání, u fotografií lze měnit přímo v telefonu jejich velikost. O paměti se bohužel výrobce nezmiňuje, ve složce My Media, která je určena pro správu všech mediálních souborů jako videa, fotografie, melodie či hry, je v kontrole paměti hodnota kolem 26,5 MB.

  
Prohlížeč multimediálních souborů


Ve třetí kapitole se blíže podíváme na funkce pro telefonování a psaní zpráv. Prozkoumáme také funkce pro organizaci času a další doplňky.

Témata článku: LG, , , LG T5100, Test, Pracovní život, Pěkný obrázek, Slunce, Výchozí režim, Celá sada, Fotografovaná scéna