LG uvolňuje systém webOS jako otevřenou platformu pro vývojáře. Vrátí se do smartphonů?

Systém webOS, který vlastní společnost LG, se stane podobně jako Android otevřenou platformou, kterou budou moci bezplatně využívat výrobci hardwaru. Na rozdíl od převážně smartphonového Androidu ale webOS dnes pracuje hlavně v chytrých televizorech a domácích spotřebičích pro chytrou domácnost.

LG má podporu vládního v rámci orgánu korejského ministerstva vědy a informatiky, které firmě pomůže platformu propagovat na různých veletrzích, kongresech a start-upových summitech. Pro vývojáře by platforma neměla být nesrozumitelná, protože jde o systém s linuxovým jádrem, podporou HTML5 a CSS3. Vývojáři mají už nyní přístup k SDK a dalším potřebným nástrojům.

Klepněte pro větší obrázek
Architektura otevřené platformy webOS

Systém webOS je ve vlastnictví LG od roku 2013, kdy jej korejská firma odkoupila od HP. To jej předtím podědilo jako součást akvizice společnosti Palm vyrábějící komunikátory. LG nicméně platformu neprovozuje ve smartphonech, ale v jiných typech chytré elektroniky, např. televizorech, experimentovalo i s hodinkami. Zda se v rámci open source projektu někdo rozhodne využít webOS i pro smartphony není vyloučeno, ale vzhledem k naprosté dominanci Androidu to není příliš pravděpodobné.

LG představuje platformu webOS ve verzi 3.5:

Diskuze (3) Další článek: Efektní reklama na Apple Face ID. Co kdyby se všechno dalo otevřít pohledem?

Témata článku: LG, , , , , , , , Televizor, System, Společnost palm, Platforma, Open source, SMA, Potřebný nástroj, Chytrý televizor, Vývojář, Pro +, Korejská firma, Linuxové jádro, Otevřená platforma, PLA, Domácí spotřebič, Systém webos, Chytrá elektronika,