LG Wine Smart: příplatek za nostalgii [recenze]

LG kombinuje Android a to nej z minulosti – véčko a několikadenní výdrž. Model Wine Smart neohromí výkonem, přesto zaslouží pochvalu!
Kapitoly článku

Android 5.0 na škodu?

Na rozdíl od dávných véčkem běží LG Wine Smart na operačním systému Android 5.1 Lollipop, který je překrytý grafickou nadstavbou z dílny LG. Nejedná se však o stejnou verzi, jakou využívají nejnovější modely této značky. Tahle je totiž přizpůsobena na míru tomuto modelu. Základní obrazovku lze zobrazit ve dvou režimech, které se liší zejména velikostí ikon.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jedno ze čtyř tlačítek okolo kolečka „bude tancovat, jak vy pískáte”.

Velmi nás zajímalo, jak si LG poradí s dvojí možností ovládání, tedy buď prostřednictvím dotykového displeje anebo skrze klasickou hardwarovou klávesnici. Odpověď bohužel není příliš potěšující. Displej je pro použitou verzi Androidu již velmi malý, a proto ovládání dotykem je dost nepohodlné. Psaní dotykem na titěrné klávesnici je pak skoro nemožné.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Mnozí budou mít i po maximálním zvětšení problém se přečtením titěrného písma.

Ani pokud začnete prostředí ovládat skrze klávesy a kolečko pod displejem, se pocit z ovládání nezlepší. Hlavní problém je, že si nikdy nemůžete být jisti, kde se objeví kurzor po stisknutí ovládacího kolečka. Jednou je to v pravo dole, podruhé vlevo nahoře. Pro vyvolání stahovací roletky alespoň funguje přidržení klávesy s hvězdičkou. Problém také je, že občas ovládání skrze hardwarové klávesy (zejména kolečko) vůbec nefunguje. To se stává zejména u externích aplikací.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zobrazení rychlých přepínačů na roletce si můžete v nastavení přizpůsobit.

Vzpomínky na minulost

Díky přítomnosti číselníku si můžete oživit vzpomínky na rychlé vytáčení předvolených kontaktů, které se ukrývá pod jednotlivými číslicemi. Než abyste psali na malinké klávesnici, tak si rovněž rozpomenete, jaké to je vyťukávat jednotlivá písmena na číselné klávesnici. Zapnout můžete i T9ku (pro mladší automatickou korekci).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pro rychlé vytáčení můžete vybrat až osm kontaktů. Jednička je totiž vymezena pro hlasovou schránku.

Jak již bylo řečeno dříve, v telefonu je opět předinstalováno velké množství aplikací od Google i vlastních aplikací od LG, které nelze odinstalovat. Naštěstí máte alespoň možnost je v seznamu aplikací skrýt. To samé pak platí i pro widgety. Z těch aplikací, které jsou užitečné, lze jmenovat základního správce souborů, záznam hlasu, FM rádio (nutné připojení sluchátek) nebo QuickMemo+ pro tvorbu poznámek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Správce souborů • Záznam hlasu • FM rádio.

Fotoaparát pro případ nouze

Celkový dojem bohužel nevylepšuje ani výkon fotoaparátu. 3Mpx rozlišení, chybějící přisvětlovací LED dioda či absentující automatické ostření dávají tušit, že nás žádné zázraky nečekají. Další indicií je prostředí fotoaparátu, kde se v nastavení nachází jediná položka a tou je možnost nastavit kvalitu fotografií. Výběr dle megapixelů však nečekejte, kvalita fotografií může být buď vysoká nebo standartní.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Umístění čočky fotoaparátu na spodní části telefonu není přiliš praktické, a proto se ve fotografiích poměrně často objeví i vaše prsty.

Jednotlivé fotografie trpí zejména na horší vyobrazení barev, když jsou příliš studené. Problémy se objevují i při zachycení detailů. Zatímco na světle nižší kvalita ještě není tak výrazná, v horších světelných podmínkách se naplno projevuje malé rozlišení snímače. V těchto případech se na fotkách začne objevovat velké množství šumu. V noci pak, i kvůli absenci blesku, téměř nemá smysl cokoliv fotit.

Drahý low-end

Plusy:

  • véčková konstrukce
  • velmi dobrá výdrž
  • Android 5.1 Lollipop

Mínusy:

  • vysoká cena
  • špatný displej
  • slabý fotoaparát
  • problematické ovládání systému
  • malá vnitřní paměť

Závěrem tedy můžeme LG opět jednoznačeně pochválit, že se na trh snaží vrátit kdysi tolik oblíbené konstrukční řešení. Tím však pozitiva veskrze končí. Jihokorejská společnost se totiž zasekla zhruba uprostřed cesty. Zřejmě si tímto modelem chtěla pouze otestovat reakci uživatelů. Pravdou však je, že za tímto účelem měla telefon mnohem lépe vybavit a více se zamyslet také nad některými parametry.

Druhé generaci by zejména slušel plně otočný kloub, lepší hardwarová výbava či menší rozměry. Ta nynější generace je totiž v otevřeném stavu opravdu přerostlá a ve výkonu nedostačující. Pokud by telefon stál 2 500 Kč, neřekl bych ani slovo, ale LG chce dvojnásobek... 

Můžete proto shrnout, že LG tak prozatím nedokázalo využít potenciálu, který se ve véčkových telefonech ukrývá, a to je škoda. Ve výsledku je LG Wine Smart pouze drahý low-end.

Témata článku: LG, , , , , , , LG G4, LG G4 Stylus, LG G4c, LG G4s, LG Wine Smart, Quadrant standard, Základní správce, Starý telefon, Kvalita displeje, Malé rozlišení, Nos, QuickMemo, Cestovní adaptér, Let starý, Přečtení, Vyvolání, Předvolený kontakt, Běžící aplikace,