LG Zero: silný na povrchu, slabší uvnitř [recenze]

LG Zero je prvním modelem značky s celokovovým zpracováním. Pod tímto povrchem se však šetřilo. Jak se to projeví na jeho výkonu a chování?
Kapitoly článku

1. Design: hliníkový manekýn

Označení Class, pod kterým LG tento model prodává v jihovýchodní Asii, naznačuje, že není jen dalším z řady cenově dostupných nudných telefonů s Androidem. To proto, že LG Zero, jak týž model známe v Evropě, nabízí na svou třídu nebývale atraktivní design. Téměř na všech místech, kam nedosahuje displej, totiž ucítíte chladivý hliníkový plášť. Výjimkou je pouze spodní a horní hrana. Ty jsou z důvodu umístěných antén obaleny plastem.

Troufnu si říct, že když přijdete do obchodu s elektronikou, kde mají stálou expozici vybraných telefonů, model Zero vás mezi nimi ostatními ihned upoutá. Z řady totiž vynikne tím, že jeho delší strany displeje jsou zaoblené (tzv. 2,5D efekt), což vytváří efektní odlesky. Bohužel zaoblení v tomto případě nemá stejnou funkci jako u Samsungu, a tedy nenabízí aktivní postranní lišty.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Při čelní pohledu je vidět, že plastová a kovová část mohla být slícována precizněji.

Co se týče ovládacích prvků, na tradičních místech byste je zde hledali marně. Trojice systémových tlačítek není pod displejem, ale jako softwarová se zobrazují přímo na něm. I proto si je můžete v nastavení naprogramovat dle vlastních preferencí. Klávesy pro ovládání hlasitosti, jež obvykle okupují některou s boční hran, již u LG zdomácněla na zadní straně pod fotoaparátem. Nejen já jsem tomu řešení však rychle přišel na chuť.

Pravý bok přesto nezůstal bez poskvrny, protože v jeho spodní části je dvojice šuplíků. Ten výše umístěný slouží k uložení nanoSIM karty, spodní pak nabídne prostor pro microSD kartu. Horní hrana zůstala kromě přiznaných šroubků netknutá. Naopak do spodní brany připojíte jak sluchátka (3,5mm jack), tak napájecí kabel (microUSB konektor).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
LG Zero se pyšní rozměry 142 × 71,8 × 7,4 mm a váží 142 gramů.

Ani zadní strana není fádní. Hlavní zásluhu na tom má vyvýšené umístění hlavního 13Mpx fotoaparátu a LED blesku. Pod ním jsou „na podstavci” umístěny ještě již zmíněné klávesy pro hlasitost a zamykací tlačítko. Výdech hlasitého reprodkutoru je zřetelně vidět napravo od fotoaparátu. Celkový dojem je pak jednoznačně pozitivní. Telefon díky útlému pasu perfektně padne, přičemž chytré umístění kláves na zádech podpoří pohodlné ovládání 

Známka za design: 8 z 10


2. Displej: se studeným nádechem

Doba neustálého zvětšování displejů se konečně zastavila a platí to i pro LG Zero. Jihokorejská společnost tento model osadila dobře ovladatelným 5palcovým displejem, jehož rozlišení se zastavilo na zkratce HD (1 280 × 720 pixelů). S jemností 294 ppi tak sice nikoho neoslní, ale rozhodně ani neurazí. IPS LCD technologie displeji zajišťuje dostatečné pozorovací úhly a dobrou čitelnost na přímém světle.

Naměřené parametry displeje:

  • průměrná barevná odchylka: 7,61
    (Ideální hodnota je 0, údaj určuje odchylku od normy stanovené pro BluRay. Smartphony s odchylkou okolo hodnoty 6 mají stále velmi dobré displeje, LG Zero už zkresluje trochu víc)
  • maximální barevná odchylka: 14,73
    (Hodnota u nejvíce odchýlené barvy. U LG Zero je to červená)
  • gamma: 2,03
    (Ideální hodnota je 2,20, údaj vypovídá o podání černé a odstínů šedé barvy. LG Zero má dobré podání odstínů šedé.)
  • maximální jas: 516 cd/m2
    (Čím vyšší hodnota, tím lepší jas; nejzářivější IPS displeje na mobilech mají maximální jas okolo 700 cd/m2. LG Zero je tedy velmi dobře čitelný i na slunci.)
  • minimální jas: 5,6 cd/m2
    (Čím nižší hodnota bližší nule, tím méně může displej méně zářit. To se hodí například při nočním čtení.)
Klepněte pro větší obrázek Gamut barevného spektra – bílý trojúhelník nepokrývá celou plochu normovaného spektra (černý trojúhelník), nestačí hlavně u červené a fialové. Proto se barevné podání může jevit jako mdlejší a posunuté do studených odstínů.

Pouze podání barev bylo mírně studenější, než bych si představoval. Z toho důvodu zamrzí, že v nastavení nelze teplota či sytost barev žádným způsobem měnit a nezbyde vám proto, než si na takové rozložení zvyknout. Pochválit naopak musím funkci dvojitého poklepání na displej, které telefon spolehlivě probudí. Na rozdíl od většiny ostatních pak telefon stejným způsobem i uspí. O zmeškané události vás, bez nutnosti rozsvícení displeje, informuje notifikační dioda umístěná nad obrazovkou.

Známka za displej: 6 z 10


​3. Hardware: tak tady se šetřilo..

Prémiový vzhled se musel negativně projevit na jiné části výbavy modelu Zero a odnesla to bohužel výkonnostní složka. Čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 410 s jádry Cortex-A53 taktovanými na 1,2 GHz totiž nelze nazvat právě výkonnostním vzorem. Příliš tomu nepomáhá ani grafický čip Adreno 306 a 1,5GB RAM paměť. Permanentně je přitom vytíženo zhruba 800 MB operační paměti. I proto se občas stane, že se telefon zadýchá a i zcela běžná akce mu trvá několik vteřin.

Výsledky benchmarku AnTuTu 6.0:

  • celkové skóre: 27 878
  • 3D: 260
  • UX: 12 586
  • CPU: 11 159
  • RAM: 3 873

Čest mírně zachraňuje vnitřní paměť s kapacitou 16 GB, přičemž systém si řekne o 5,2 GB a zbytek můžete využít dle libosti. V případě potřeby ji lze rozšířit o paměťovou microSD kartu (max. 32 GB). Užší tělo si ale vybírá svou daň na kapacitě akumulátoru. Jistě bychom si totiž dokázali představit více než dostupných 2 050 mAh.

AnTuTu Battery Test:

  • 6 166
    (Test zohledňuje výdrž baterie při práci s hardwarem obsaženým v telefonu. U lépe vybavených smartphonů se standardní baterií do 3 000 mAh se hodnoty obvykle pohybují mezi 5 až 7 tisíci bodů, výdrž LG Zero je tedy běžná.)

Vzhledem k velikosti baterie proto nelze očekávat, že telefon výdrž několik dní bez nutnosti dobíjení. V praxi to vypadá tak, že telefon sice bez problémů zvládne vytížení pracovního dne, avšak večer na horní liště svítí většinou kolem 20-30 % zbývající výdrže. To znamená, že aby zvládl celý další den, stejně ho budete muset nabít. Příliš tomu nepomáhá ani úsporný režim, který lze aktivovat, pokud klesne nabytí pod přednastavatené procento.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
LG Zero se nabije z 0 na 100 zhruba za tři hodiny.

LG Zero se ani nesnaží menší výkon kompenzovat další výbavou. Zvládá sice vysokorychlostí LTE (včetně 800, 900 i 2 100MHz pásem), bezdrátový přístup k internetu přes Wi-Fi (802.11 a/b/g/n), bezdrátové spojení s různými doplňky pomocí Bluetooth 4.1 (s A2DP) a disponuje FM tunerem. Samostatnou pochvalu slouží i A-GPS čip s podporou GLONASS, který funguje přesněji než u jiných modelů. Na druhé straně mu však chybí NFC či infraport.

Známka za hardware: 5 z 10


4. Software: nic pro hračičky

Ačkoliv byl LG Zero představen již v době, kdy mobilní svět znal Android 6.0 Marshmallow (a model LG G4 byl v této době na nejnovější verzi již aktualizován), běží uvnitř Android ve verzi 5.1.1 Lollipop. Operační systém je v tomto případě doplněn grafickou nadstavbou od LG bez konkrétnějšího (marketingového) označení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka je prostřednictvím karet rozdělena na část s aplikacemi a část s widgety.

Jihokorejská společnost se stále drží přítomnosti hlavní nabídky aplikací, čímž se odlišuje od (zejména) čínských konkurentů. Pohotovostní plochy si tak skutečně můžete upravit k obrazu svému. Jedna plocha přitom nabízí prostor pro až 25 ikon aplikací, či poměrně menší počet widgetů. Systém umožňuje rovněž vytváření složek, které mají neomezenou kapacitu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pokud je telefon uzamknutý, dvojitým stisknutím tlačítka pro zvýšení hlasitosti spustíte zápisník QuickMemo+, tlačítko pro ztlumení hlasitosti aktivuje fotoaparát.

Pochvalu si jistě zaslouží hlavní nabídka aplikací, ve které mohou být aplikace seřazeny dle několika kritérií. Přímo z této nabídky pak můžete jednotlivé aplikace (kromě systémových a těch od společnosti Google) odinstalovat. Ty které odinstalovat nelze, můžete alespoň jednoduše skrýt, tak aby se mezi ostatními vůbec nezobrazovaly.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Více snímků grafické nadstavby naleznete ve fotogalerii.

Efektivně je řešena také stahovací roletka, jejíž součástí mohou být (vámi přednastavené) rychlé přepínače a posuvníky k nastavení jasu a vyzvánění a jiných zvuků. Co však v nadstavbě postrádám, to je existence více gest. Jiné než double-tap-to-wake totiž v nastavení nanajdete. Nastavení je celkově oproti konkurenci spíše střídmější. To bude vyhovovat těm uživatelům, kteří si s telefonem tolik nehrají a nemají čas zkoumat všechna jeho zákoutí.

Známka za software: 6 z 10


5. Fotoaparát: laserové ostření lákadlem 

V posledních letech LG dokázalo do svých nejlepších modelů dostat velmi kvalitní fotoaparát. Byli jsme proto zvědavý, jak si povede jejich model střední třídy. Jeho hlavní fotoaparát má 1/3" snímač s 13Mpx rozlišením, možnost přisvícení skrze LED diodu, laserové ostření či režim rozpoznávání obličeje. V nastavení lze nastavit i hlasové ovládání spouště. Z režimů nabízí HDR nebo možnost tvorby panomarat.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Další ukázkové snímky najdete ve fotogalerii.

Po vyfocení prvním snímků zavládla spokojenost, na displeji telefonu totiž snímky vypadaly velmi dobře. Poté co jsem fotografie přesunul do počítače a zobrazil je na velkém displeji však přišlo mírné zklamání. Až zde totiž bylo naplno vidět, že telefon nedokáže (zejména tmavší objekty) dostatečně prokreslit, a proto jim chybí více detailů. Naštěstí zachycené barvy vypadaly stejně dobře na displeji telefonu jako na monitoru počítače. Zcela spokojený jsem pak byl s výkonem fotoaparátu v noci. Snímky sice obsahují digitální šum, avšak stále v přiměřené míře.

Čelní kamerka nabízí stále nadprůměrné 8Mpx rozlišení, možnost focení v HDR, či funkci pro zkrášlení nedokonalé pleti. Její výsledky pak patří určitě k tomu lepšímu, na co můžete na dnešním trhu narazit.

Ukázkové video (1 080p, 30 fps):

​Fotoaparát lze rovněž přepnout do režimu videokamery. Ta dokáže produkovat záznam v maximálním FullHD rozlišení (1 080p) při snímkovací frekvenci 30 fps. Na přiloženém záznamu lze vypozorovat, že kamera si příliš nedokáže poradit s otřesy, které způsobuje i běžná chůze. Naopak co se kameře daří, tak je zachycení přirozených barev v jednotlivých scénách. ​Celkově se však kvalita záznamu videa řadí do průměru mezi ostatní.

Známka za fotoaparát: 6 z 10


​Závěr: s jasnou představou

Hlavním argumentem, který má potenciální zájemce oslovit a přesvědčit ke koupi, je, že LG Zero je prvním celokovovým smartphonem této značky. Na designu si totiž v LG dali opravdu záležet a jejich snaha se vyplatila. Telefon vypadá velice dobře a může se stát ozdobou nejedné dámské kabelky. Vykupuje tím i jinak slabší hardware, který jeho největší konkurenti ve střední třídě většinou předčí.

Klepněte pro větší obrázek

Výrobce jakoby počítal s tím, že fandové mobilních telefonů tento telefon nezaujme. Vybavil ho proto grafickou nadstavbou, která nenabízí zbytečně velké množství funkcí, za to ale působí jednoduchým a funkční dojmem. Zamrzí však menší baterie, která telefonu neumožní zůstat bez dobití déle než 2 dny. Za cenu mírně přesahující 5 tisíc Kč je to však stále zajímavá koupě.

Konkurenty jsou:

Celková známka LG Zero:​ 6,2 z 10

(Celková známka vzniká z aritmetického průměru všech pěti dosavadních udělených známek. Všechny kategorie mají stejnou váhu.)

 

Verdikt: LG Zero si nehraje na žádného svalovce, přesto dokáže zájemce zaujmout velmi povedeným kovovým vzhledem. Tajnou výhodou jsou tlačítka umístěná na zádech.

Plusy:

  • atraktivní design s kovovým zpracováním
  • zaoblené 2,5D hrany skla displeje
  • přehledná grafická nadstavba
  • kvalitní fotoaparátu pro focení v noci

Minusy:

  • ​slabší výdrž
  • starší a méně výkonný procesor Snapdragon 410
  • nižší RAM paměť

Témata článku: LG, , , , , Alcatel Go Play, Huawei P8, Huawei P8 64GB, Huawei P8 Lite, Huawei P8 Max, Lenovo Vibe S1, Lenovo Vibe S1 Lite, LG G4, LG G4 Stylus, LG G4c, LG G4s, LG G5, LG G5 SE, LG Zero, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy J5, Samsung Galaxy J5 (2016), Výkonnostní složka, Kus cesty, Bezdrátový přístup,