Lidovky.cz: Vodafone se možná bude soudit s ČR

Na telekomunikačním trhu v ČR se nehraje fér, stěžuje si šéf Vodafonu Balesh Sharma. Tuzemské úřady nesouhlasí a operátor zvažuje arbitráž.

Vedení českého Vodafonu není spokojené s tržním prostředím v ČR. Generální ředitel operátora Balesh Sharma pro Lidovky.cz řekl, že Vodafone Group zvažuje jako jednu z možností i žalobu, respektive arbitráž. Vodafone si stěžuje, že oba hlavní konkurenti úzce spolupracují a sdílí spolu LTE síť, což jim poskytuje konkurenční výhodu. Dalším políčkem do tváře Vodafonu je dle Sharmy funkční separace O2, kdy nově vzniklá společnost Cetin vlastní síťovou infrastrukturu a záměrně nastavuje takové podmínky pronájmu, které jsou pro Vodafone nepřijatelné.

Celý rozhovor najdete v Lidovkách:

Náš nejmenší operátor dává najevo svou nespokojenost i s prací Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Loni prodloužil platnost licence konkurenčnímu O2 za (dle Vodafonu) nepřiměřeně nízkou cenu. A nelíbí se mu ani to, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nevyslyšel jeho stížnosti právě na dohodu o sdílení sítí, kterou v květnu 2014 podepsali zástupci T-Mobilu a O2.

V rozhovoru pro Lidovky označil Sharma vývoj českého telekomunikačního trhu za ilegální a protisoutěžní. O případné žalobě na ČR zatím není rozhodnuto, vedení operátora tvrdí, že zvažuje všechny možnosti, aby skupina Vodafone ochránila své investice v tuzemsku. Vodafone si u českých soudů stěžoval na poměry už několikrát, ty mu ale za pravdu nedaly. Konkrétně loni v březnu žaloval Vodafone konkurenční O2 za údajné zneužití dominantního postavení na trhu vysokorychlostního internetu.

Klepněte pro větší obrázek
Sharma šéfuje českému Vodafonu od listopadu 2013, předtím působil v maltském a indickém Vodafonu (obr.: vodafone.cz)

Jablkem sváru se stalo tzv. stlačování marží (margin squeeze) u xDSL přípojek, kdy velkoobchodní nabídka měla být z pohledu Vodafonu tak nevýhodná, že by se nevyplatilo si infrastrukturu pronajmout. V důsledku toho měl operátor přicházet o současné i potenciální firemní zákazníky, kterým nebyl schopný nabídnout konkurenceschopný balíček služeb a po O2 požadoval kompenzaci ve výši 385 milionů. Žalovaná strana se ohradila s tím, že žaloba je nepodložená, spekulativní a že se ničeho nezákonného nedopustila.

Najde Vodafone zastání v Bruselu?

Se stížností na dohodu o sdílení sítí neuspěl Vodafone ani u ČTÚ ani u ÚOHS, a tak si nyní stěžuje v Bruselu u Evropské komise. Ani sdílení ale není to poslední, co Vodafonu vadí a žádá ČTÚ o laskavost. Nejde o nic menšího, než o uznání pásma 900 MHz za substitut 800 MHz, respektive aby jej šlo, stejně jako sítě v pásmu 2 100 MHz (tedy v praxi 3G), dočasně započítat do tzv. rozvojových kritérií při výstavbě LTE na 800 MHz. V podmínkách aukce totiž taková možnost nebyla a právě Vodafone „devítistovku“ jako substitut 800 MHz vyloučil v rámci připomínkování.

Dle Sharmy ale Evropské právo mluví jasně a připouští jakékoliv spektrum pro jakoukoliv technologii. ČTÚ zatím neřekl tak ani onak, nicméně je docela dobře možné, že Vodafonu nevyhoví a ten bude pod tlakem kvůli plnění rozvojových kritérií, které bude tuzemský regulátor časem prověřovat. Všechny kauzy i tržní prostředí zůstává dlouhodobě v hledáčku MobilManie, pokud vás rozhovor s Baleshem Sharmou zajímá, obstarejte si včerejší Lidové noviny.

Diskuze (29) Další článek: Aryballe Neose: Francouzi přidali smartphonům nos

Témata článku: , , , , , , Tuzemský regulátor, Podmínka aukce, XDSL, Celý rozhovor, Voda, Velkoobchodní nabídka, Vodafone Group, Dominantní postavení, Stlačování, Lid, Lidové noviny, Soud,