Lídrem evropského 5G je Švýcarsko. Celý svět ovšem předběhla Jižní Korea

Nejdále se zaváděním 5G je v rámci evropských zemí Švýcarsko. Vyplývá to z průzkumu britské analytické firmy Omdia, která se zabývá s monitoringem technologií a telekomunikací. Průzkum hodnotil pokrok v zavádění 5G v celkem 22 zemích na základě několika kritérií – samotné spuštění 5G operátory, dále úroveň pokrytí 5G sítěmi, využití ze strany zákazníků, dostupnost spektra pro 5G a regulace 5G ekosystému. Zohledněn je ve studii i pokrok proti prosinci 2019, kdy byla vydána obdobná analýza.

Na základě uvedených faktorů vyhodnotila Omdia jako nejpokročilejší 5G trh na světě Jižní Koreu. Ta se jako lídr v nasazování nových telekomunikačních technologií etablovala už v době příchodu 4G (LTE) sítí. Za Koreou následuje s poměrně velkým odstupem Švýcarsko, které je tak zároveň i evropským 5G premiantem, na třetím místě skončil Kuvajt.

Klepněte pro větší obrázek
Žebříček světových zemí s nejpokročilejším 5G, březen 2020 (Zdroj: Omdia)

Dobré výsledky Švýcarsku zajistili tamní operátoři Sunrise a Swisscom. V březnu 2020 měl první jmenovaný pokryto 5G sítí 426 měst a obcí, v květnu už 535 lokalit. K 5G síti má u tohoto operátora přístup více než 80 % populace. Swisscom dosáhl pokrytí dokonce 90 % a větší starost tak operátorovi dělala horší dostupnost 5G zařízení, se kterou se ještě v první části roku 2020 musel potýkat.

Z ostatních evropských trhů si dobře vede Velká Británie, ačkoli její pozice v žebříčku nejpřipravenějších zemí na 5G proti prosinci 2019 klesla. Vláda Spojeného království označila 5G za klíčovou technologii, která má pomoci při plnění cíle poskytnout celostátní širokopásmové gigabitové připojení do roku 2025. Do tohoto programu investuje celkem 1,1 miliardy liber. Stabilního pokroku v rozvoji 5G sítí dosáhly podle průzkumu v rámci Evropy ještě Finsko, Německo, Itálie a Španělsko.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (7) Další článek: Notebooky dohání svět mobilů. Lenovo začíná prodávat skládací ThinkPad X1

Témata článku: , , , , , , , , Itálie, Sunrise, Kuvajt, Jižní Korea, Evropa, Švýcarsko, Španělsko, Finsko, Velká Británie, Operátor, Spojené království, Německo, Swisscom