LIFX: žárovky pro nové století ovládnete smartphonem

Vypadá jako žárovka, funguje jako žárovka, ale umí toho mnohem víc. Wi-Fi konektivita, ovládání přes smartphone či tablet, aplikace a nové možnosti.

Klasická žárovka je na světě přes 130 let a její vývoj až donedávna zamrznul. Její neefektivita se stala trnem v oku ekologům a lidstvo ji začalo nahrazovat zářivkami s nižší spotřebou, vyšší účinností a jedovatou rtutí uvnitř. V USA nyní skupina designerů navrhla nový revoluční typ žárovky.

Zařízení pojmenované LIFX tvarem připomíná žárovku, je založené na LED technologii a je vybaveno Wi-Fi konektivitou. Ačkoli zní nápad vybavit osvětlovací těleso bezdrátovou sítí šíleně, na americkém startupovém serveru Kickstarter si nápad našel tolik příznivců a přispěvatelů, že se co nevidět budou autoři tohoto nápadu moci pustit do výroby. Potřebnou částku pro vývoj, 100 tisíc dolarů, totiž již vybrali čtyřikrát (a stačily jim k tomu dva dny).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Instalaci zvládne každý, je to jako měnit jakoukoliv jinou žárovku. Staré vypínače fungují tak jako dřív
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Intenzitu osvětlení a barvu je možné regulovat pro každou žárovku zvlášť nebo pro celou místnost
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Automatika, časování, svázání se spánkovými cykly, reakce na počasí, budík, barevná hudba... Možností využití je nespočet, záleží jen na fantazii vývojářů

Každou ze žárovek lze přitom ovládat pomocí chytrého telefonu iPhone nebo zařízení s Androidem. Lze si navolit nejen intenzitu osvětlení, ale i požadovanou barvu. Kromě toho bude aplikace umět postupně večer zhasínat a ráno rozvěcovat světla tak, jako by vás budilo slunce. Autoři slibují i speciální mód, kdy budou žárovky reagovat na beaty přehrávané hudby a během dovolené lze naprogramovat žárovky s podporou IP protokolu verze 6 tak, aby dům nevypadal opuštěně.

Krása nové bezdrátově řízené LED žárovky spočívá v jednoduchém nastavení i v tom, že standardní vypínače budou fungovat i nadále. Obrovskou výhodou konceptu je i podpora napětí 110 až 260 voltů, takže je lze začlenit do 95 procent světových systémů rozvodů elektřiny. V prodeji by se žárovky měly objevit v březnu roku 2013.

Diskuze (30) Další článek: Amazon rebeluje, na Android přináší mapy od Nokie

Témata článku: , , , Apple iPhone 4GB, Bulb, Zář, Jednoduché nastavení, SMA, Pro +, Nov, Smartphone, LIFX, Století, Sto