Light dostal 5 foťáků do Nokie. Na řadě jsou Sony a Xiaomi, počet objektivů ještě poroste

Společnost Light zaujala bizarním fotoaparátem L16, který disponuje šestnácti objektivy o různých parametrech. Komerční úspěch se nedostavil. Následovaly zvěsti, že s Foxconnem připravují fotomobil s 5 až 9 objektivy, ale veřejnost se ho nikdy nedočkala. Light zatím zahodil snahu o vlastního zařízení a chce teď svoji tecnologii uplatnit prostřednictvím partnerů.

A nejsou to žádná neznámá jména. Také na vás zapůsobila v Barceloně představená Nokia 9 PureView s pěti fotoaparáty na zádech? Padají z ní skvělé snímky! Na fotoaparátu pracovala firma Light.

Další jméno na smlouvě o spolupráci je Sony. Tentokrát nejde o mobily, ale komerčně nejúspěšnější divizi celého koncernu Sony Semiconductor and components, která dodává skvělé fotoaparáty do špičkových smartphonů řady věhlasných výrobců. Sony pošle Lightu jednotlivé senzory, Light z nich složí sestavu jakou jsme viděli třeba u Nokie 9 a přidá své sofistikované algoritmy. Výsledek pak Sony nabídne svým obchodním partnerům od Applu přes Samsung po menší čínské výrobce.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jejich vlastní projekt s nevídanou konstrukcí se neuchytil, ale technologie si hledá cestu k uživatelům přes smartphony.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekVícefoťákových monster byla celá řada, ale komerční úspěch má vlastně jen Huawei s usedlými třemi objektivy.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dokáže uspět Nokia 9 PureView s technologií od Lightu? Na barcelonské tiskovce na nás zapůsobila hodně silně!

Xiaomi a neomezené možnosti

A jedeme dále. Light něco peče také se Xiaomi. Tahle firma ráda experimentuje, vždyť rovněž v Barceloně představila smartphone Mi 9, který má trojitý fotoaparát v kombinaci širokoúhlý-normál-zoom. Některý z příštích modelů zřejmě přinese „mnohoočko“ alá Nokia 9.

Nikdo ale neříká, že fotoaparátů bude také pět. Počet dříve nebo později poroste, když si projdete web Light.co, zarazíte na zmínky o smartphonu s 10 a více objektivy! Light může skládat sestavy na přání. Co byste řekli na pět objektivů pro fotku špičkové kvality s normálním úhlem záběru a navíc konvenční 2×zoom a konvenční „širokáč“? Možnosti jsou prakticky neomezené.

Vivo jde na věc jinak

Ale nepředbíhejme. Počkejme na úspěch prvního dítka, na kterém se Light podílel – už zmínené Nokie 9 PureView. Prodávat se začne ještě v březnu. Bude složitá technologie fungovat i v praxi?

Nebo zvítězí přímočařejší řešení? Ještě je zde Oppo, které v řádu týdnů začne prodávat fotomobil s 10× optickým přiblížením. Tento periskopový objektiv navíc bude kompletně skryt v těle telefonu. Optické zoomy v mobilech nikdy příliš nezaujaly. Povede se Vivu toto prokletí zlomit?

Via pocketnow.com, dpreview.com

Diskuze (15) Další článek: Chytré hodinky překonaly rekord. Polovinu z celého trhu drží Apple

Témata článku: Nokia, Sony, Xiaomi, , , , , , , , , , , , Nokia 9 PureView, Dostal, Vivu, Lightu, GULA, Objektiv, Prokletí, Tecno, Dostál, Grip, The Verge,