Linuxový Mobile Phone Manager: Siemens si rozumí s tučňákem

Použití linuxových operačních systémů je stále častější především mezi domácími uživateli. Díky Siemensu nyní můžete pracovat se svým telefonem také z prostředí tohoto operačního systému. Mobile Phone Manager se Siemensem S75 jsme na Linuxu otestovali.
Podpora mobilních telefonů v Linuxu byla až doposud především záležitostí výsledků práce nadšenců, kteří ve svém volném čase vyvíjeli aplikace schopné komunikovat právě s jejich mobilním telefonem. Mobilní telefony společnosti Siemens na tom byly vždy nejlépe, protože byly podporovány největším množstvím aplikací. Nyní je to ještě lepší – přímo ze stránek Siemensu si můžete stáhnout Linuxovou verzi aplikace Mobile Phone Manager.

Instalace na jedničku

Aplikace je dostupná ve verzi pro tři distribuce: Mandriva 10 a SUSE 9,2 a 9,3. Jiné distribuce oficiálně podporovány nejsou, ale vzhledem k tomu, že celá aplikace je naprogramována v Javě, nebude s provozováním žádný problém ani na jiných distribucích. Testovací instalaci jsem prováděl na aktuální verzi SUSE 10 (proč výrobce nepodporuje přímo ji?) a drobné omezení jsem zaznamenal pouze při instalaci jaderných ovladačů USB kabelu. To ale trochu předbíhám.

 
Instalace - výběr distribuce

Instalační balíček obsahuje grafický instalátor vyvedený za pomoci GTK 2.0 knihovny, díky čemu je jeho vzhled elegantní. Instalátor obsahuje několik kroků, z nichž nejdůležitější je výběr úložiště, do kterého se má samotná aplikace instalovat a volbu způsobu připojení vašeho mobilního telefonu k počítači. Na výběr máte jak USB, tak sériový kabel a také Bluetooth připojení.

 
Průběh instalace

K testu jsem měl k dispozici mobilní telefon Siemens S75 s USB servisním kabelem DCA-510; bohužel v nepodporovaných distribucí se s největší pravděpodobností nepovede překlad jaderného modulu (alespoň v testované SUSE 10 i Slackware 10.1) a tudíž nebudete moci USB propojení snadno použít. Sériový kabel jsem k dispozici neměl, proto jedinou možností zůstalo propojení prostřednictvím Bluetooth.

 
Musíme se obejít bez kabelu • a je hotovo

Aplikace XMPM s mobilem připojeným přes BT komunikuje prostřednictvím virtuálního sériového portu rfcomm. Spárování telefonu a počítače (vybaveným subsytémem BlueZ) proběhlo bez problémů a po připojení sériového portu, které lze provést také z grafického prostředí díky aplikaci kbluetoothd, již Mobile Phone Manager bez problémů telefon detekoval.

 
Startujeme - úvodní obrazovka • telefon ještě není připojen

Základní funkční moduly

Samotná aplikace XMPM je celá naprogramována v Javě, zobrazení grafiky včetně textů tak ve srovnání s graficky pěkně vyvedeným instalátorem vypadá nepěkně; oželet musíte například vyhlazené fonty a jiné pokročilé prvky grafického rozhraní. Okno aplikace je rozděleno na tři sekce: horní pruh se zobrazenými stavovými informacemi o připojeném telefonu, síle signálu mobilní sítě a zbývající energii v akumulátoru.

 
Připojení telefonu a jeho nastavení

V levém sloupci jsou pod ikonou připojeného telefonu (aplikace XMPM umí komunikovat s více telefony současně) ve stromovém pohledu zobrazeny základní funkční moduly:

  • Synchronizace umožňuje synchronizovat telefon s počítačem, synchronizace vytváří XML soubor s daty telefonního seznamu a vnitřního kalendáře; tyto informace se mi však nepodařilo naimportovat do samostatné aplikace. Synchronizace tak lze využít spíše pro zálohování PIM dat z telefonu.
  • File system otevření této položky připojí obsah vnitřní paměti i paměťové karty připojeného telefonu do adresáře, položka nabízí také možnost spustit souborového správce Konqueror k prohlížení souborů. Velmi zde chybí možnost zvolit, kterou aplikaci použít; ne každému uživateli bude Konqueror vyhovovat

      
    File system

  • SMS nabízí práci s textovými zprávami mobilního telefonu. V jediném seznamu (seznamy jsou vlastně tři samostatné pro příchozí, odchozí a neodeslané) jsou zobrazeny zprávy z vnitřní paměti telefonu i SIM karty mobilního operátora. Se zprávami lze provádět také základní operace, jako je přeposlání zprávy, odpověď odesílateli i tvorbu nové zprávy. Při psaní zpráv nelze zvolit příjemce z telefonního seznamu.

      
    Čtení a odesílání SMS zpráv

  • Contacts nabízí práci s kontakty, opět lze pracovat s kontakty uloženými ve vnitřní paměti i SIM karty. Kontakty lze snadno spravovat, mazat i tvořit nové.
  • Network connection nabízí možnost konfigurace připojení k internetu prostřednictvím telefonu. Nastavení je snadné, stačí si pouze zvolit vašeho mobilního operátora a používanou datovou službu. Aplikace sama o sobě vás k internetu nepřipojí, k připojení používá aplikaci pppd.

Funkční, ale nepěkné

Siemens s aplikací XMPM dokazuje, že uživatelé alternativních operačních systémů mu nejsou cizí. Mobile Phone Manager for Linux je skvěle funkční aplikace, kterou na nižší úroveň sráží pouze nevzhledné prostředí zapříčiněné použitím Javy.

Diskuze (35) Další článek: Nokia 6280: vysouvat je prý lepší (velký test)

Témata článku: Siemens, , Siemens S75, MOBI, Mobil, Rozum, Sériový kabel, Phone, Man, Slack