Lockbox je správce hesel od Mozilly. Oproti konkurenci je zdarma, ale funguje jen v prohlížeči

Firefox Lockbox je experimentální aplikace (zdarma pro Android a iOS) společnosti Mozilla, tvůrce prohlížeče Firefox. Její hlavní účel je umožnit uživateli přístup k heslům uloženým právě v tomto prohlížeči a to bez dalších nákladů, jako je tomu obvykle u konkurence (např. v podobě předplatného u 1Password). S tím se nese i jisté omezení, protože Lockbox funguje jen v prohlížeči.

Jediné, co pro plnou funkčnost služby potřebujete udělat, je přihlásit se na všech vašich zařízeních stejným uživatelským účtem. Při každém zadávání nových přihlašovacích údajů vás pak Firefox vyzve k jejich uložení. Automaticky generovat odolná hesla zatím neumí, dá se ale předpokládat, že to přijde s aktualizací. Vaše přihlašovací údaje budou poté synchronizovány s aplikací Firefox Lockbox a tedy i na všechny ostatní zařízení, která používáte.

Zabezpečení je samozřejmě na nejvyšší možné úrovni. Aplikaci lze uzamknout otiskem prstu, skenem obličeje i PIN kódem, nastavit si lze i časovač na určitou dobu nečinnosti. K ochraně dat se používá šifrování AES-256-GCM, což je blokovací technologie odolná proti neoprávněným zásahům. Onepw protokol pak slouží pro přihlášení do účtů Firefoxu a získání šifrovacích klíčů, PBKDF2 a HKDF s SHA-256 je přítomno pro vytvoření šifrovacího klíče z vašeho uživatelského jména a hesla účtu Firefoxu. Vše se přitom děje jen ve vašem zařízení a tato data nejsou nikam odesílána.

Jak na samotné přihlášení, jak povolit synchronizaci dat, jak nastavit automatické vyplňování hesel atd. najdete na stránkách Firefox.com a to v podrobných návodech jak pro Android, tak iOS.

Váš názor Další článek: Monstrum mezi powerbankami. Tenhle drobeček vám nastartuje auto a uživí i televizi

Témata článku: , , , , , , , , , , Žďár, Prohlížeč, Pro +, Podrobný návod, LOC, Aplikace, Konkurence, FAQ, Přihlašovací údaj, Správce, Vytvoření, F +, Data,