LTE internet na palubách letadel se stane skutečností. Letos jej nabídnou první aerolinky

Před dvěma lety oznámila německá operátorská skupina Deutsche Telekom (DT), do níž patří i český T-Mobile, že začíná pracovat se společností Inmarsat a dalšími partnery na projektu „internet v oblacích“, tedy internetovém připojení na palubách letadel. Implementace jde podle plánu, a tak již letos první aerolinky nabídnou na palubách výrazně rychlejší internetové připojení pomocí sítě EAN.

European Aviation Network (EAN) je síť, která kombinuje signál ze satelitů Inmarsatu v pásmu S s LTE signálem Deutsche Telekomu vysílaným z povrchu země do vzduchu. Pro představu ke komplexnímu pokrytí evropského vzdušného prostoru stačí zhruba 300 vysílačů, na území samotného Česka spravuje tuzemský T-Mobile čtyři. Cestující se na palubě připojí přes Wi-Fi svého zařízení.

Podívejte se, jak probíhalo testování sítě EAN:

Hlavní výhodou sítě EAN je proti stávajícímu způsobu čistě satelitního připojení výrazně vyšší rychlost 75 Mbit/s na letadlo a také lepší odezva do 100 ms. Integrovaná pozemní síť LTE je navíc plně škálovatelná tak, aby dokázala i do budoucna vyhovět rostoucím požadavkům cestujících na rychlost internetového připojení během letu. Přijímače pro EAN, které se instalují na trup letadla, jsou malých rozměrů a jejich montáž je poměrně nenáročná.

Skupina DT uvádí, že první aerolinky nabídnou internetové připojení EAN na svých letech v polovině letošního roku. Testování v minulých letech probíhalo s německou Lufthansou, ale komerčně nabídnou novou technologii jako první aerolinie ze skupiny IAG, tzn. British Airways, Aer Lingus, Iberia a Vueling. Ceny za službu budou stanovovat jednotlivé aerolinie, jejich výši zatím neznáme.

Diskuze (7) Další článek: Intel Vaunt: nenápadné chytré brýle promítnou obraz přímo do vašeho oka

Témata článku: , , , , , , , British Airways, Aviation Network, Iberia, Aerolinie, Aerolinky, Paluba, Dobrá odezva, Vysoká rychlost, Inmarsat, Připojení, Odezva, STAN, Internetové připojení, Malý rozměr, Česká republika, IAG, Nová technologie, Minulý rok