Má jméno starších smartphonů. Huawei představil nejvýkonnější čip s umělou inteligencí

Vzpomínáte ještě na název Ascend? Původně to bylo sekundární jméno pro smartphony Huawei, podobně jako má Sony Xperii nebo Samsung své Galaxy. Poté od něj Huawei upustil a smartphony označoval jednoduše písmeny, číslicemi a občas názvem vlastní produktové řady (Nova, Mate).

Ascend ale zcela nevymizel a vrací se jako název pro řadu procesorů s podporou umělé inteligence (AI). Čínská firma představuje aktuálně nejvýkonnější model Ascend 910 a připomíná i úspornější Ascend 310. Série čipsetů Ascend je odlišná od mobilních procesorů řady Kirin a primárně je určena pro zařízení internetu věcí, servery nebo autonomní automobilové systémy.

Klepněte pro větší obrázek
Šéf komponentové divize Huawei Eric Xu představuje čipset pro AI Ascend 910 (Zdroj: Huawei)

Ascend 910 je nový procesor AI, který patří do řady čipových sad Ascend-Max. Je vyroben 7nm technologií na základě architektury Da Vinci. Společnost Huawei oznámila plánované specifikace procesoru již na akci Huawei Connect 2018 v Šanghaji. Po roce vývoje se podařilo ještě efektivněji pracovat s nižší spotřebou energie.

Čipset disponuje výkonem až 256 teraFLOPS (při FP16 a 512 teraOPS). Navzdory výkonu je maximální spotřeba Ascend 910 pouze 310 W, což je úspora proti původně plánované spotřebě 350 W.

Nový čipset funguje na platformě MindSpore, která tvoří výpočetní rámec pro AI, podporuje vývoj aplikací AI a také pomáhá zajistit soukromí uživatelů. Nezpracovává totiž samotná data, takže data soukromých uživatelů jsou chráněna.

Výrobce připomněl také nízkoenergetický model Ascend 310, jenž byl prvním komerčním AI systémem Huawei na čipu (SoC - Systém on Chip) v sérii Ascend-Mini. S maximální spotřebou energie 8 W poskytuje výkon 16 teraOPS.

Od svého uvedení na trh Ascend 310 již zaznamenal uplatnění v široké škále produktů a cloudových služeb. Například mobilní datové centrum Huawei 300 bylo použito výrobci automobilů v kyvadlových autobusech, nových energetických vozidlech a autonomním řízení.

Diskuze (4) Další článek: Samsung slaví 10 let Galaxy. U vybraných produktů na svém e-shopu sleví 10 %

Témata článku: Huawei, , , , , , , Čipset, Sony Xperia, Spotřeba, Maximální spotřeba, Inteligence, Procesor, Internet, Systém on Chip, Eric Xu, SMA, Pře