Magellan MobileMapper 6: odolný navigační počítač (2× video)

Pusťte si první videopohled na turistický navigační přístroj Magellan MobileMapper 6 - na odolné PDA s Windows Mobile. Na dvou videích ještě před podrobným testem poznáte, co je MobileMapper zač.
Kapitoly článku

Magellan MobileMapper 6: první dojmy

Ještě před přípravou podrobného testu bych vám chtěl představit nový turistický navigační přístroj. Je to Magellan Mobile Mapper 6. Výrobce ho ve své profesionální řadě prezentuje spíš jako ruční zařízení pro GIS aplikace, v České republice se ale nabízí jako turistický navigátor.

Jedná se vlastně o běžný kapesní počítač postavený na platformě Windows Mobile. Je však přizpůsoben venkovnímu použití. Má odolnou konstrukci, tuhé kryty z polotvrdého plastu, podle normy IPX7 by měl vydržet půl hodiny pod vodní hladinou. Tomuto požadavku odpovídají i kryty většiny konektorů a otvorů. Všimněte si ale zvláštního způsobu připojení Magellanu k počítači. Místo běžného USB kabelu vyžaduje svůj vlastní kabel se speciální šroubovací koncovkou.

Pro turistické využití je velmi výhodné, že Magellan pro napájení nezvolil nestandardní vestavěný akumulátor. Místo toho využívá dvě tužkové baterie, případně akumulátory této velikosti. Pro turistické využití je to velmi dobrá vlastnost.

Displej navigace je docela malý, díky hlubokému zapuštění by měl odolat poškození. Displej využívá reflexní vrstvu v pozadí, která zvyšuje jeho čitelnost na slunci. Je ale zároveň lesklý, a může tedy oslňovat. Stejně jako u jiných kapesních počítačů na platformě Windows Mobile je displej dotykový. Může se ovládat prsty. Prostředí Windows Mobile na to ale není připraveno, proto ke slovu určitě přijde miniaturní ovládací pero.

Po hardwarové stránce je zajímavé samostatné tlačítko pro ovládání podsvětlení displeje. Unikátní jsou také tři světelné diody vestavěné svítilny. U kapesního počítače asi nikoho nepřekvapí vestavěný dvoumegapixelový fotoaparát, u navigací ale není tak běžný.

Magellan Mobile Mapper je výrazně větší zařízení než třeba současné turistické Garminy. Díky tomu se ale dobře drží v ruce, a je také celkem lehký.

Vzhledem k tomu, že systém Windows Mobile je otevřený, lze do Magellanu nainstalovat jakoukoli aplikaci pro tuto platformu. Vyzkoušel jsem to třeba na navigačním programu BeeLineGPS, který bez problémů našel vestavěný GPS přijímač a byl připraven k navigaci.

Magellan Mobile Mapper 6 je ale v české distribuci vybaven digitálním atlasem TourNavigator. O něm jsme už připravili podrobný článek. V ceně jsou rovněž rastrové mapy Shocart v měřítku jedna ku padesáti tisícům, které pokrývají Českou a Slovenskou republiku. K tomu ještě patří 83 detailních plánů měst obou států, různé další přehledové mapy Česka, Slovenska a celé Evropy. Vybraná menší území, jako jsou například Krkonoše nebo Vysoké Tatry, najdeme v extra vysokém rozlišení. V rámci současné prodejní akce je k přístroji dodávána ještě mapa Chorvatska. Další mapy lze dokoupit.

Magellan Mobile Mapper nepatří mezi nejlevnější přístroje svého druhu. Prodává se za sedmnáct tisíc pět set korun, což je výrazně víc než kolik stojí turistické Garminy. Přesto je to zajímavé zařízení, které si najde své příznivce. Na Navigovat.cz brzy najdete jeho podrobný test.

Témata článku: , Nejlevnější přístroj, Dobrá vlastnost, Krkonoše, Tatry, Vysoké Tatry, Komentované video, Běžné USB, Počítač, Mobil, Venkovní použití, Zajímavá alternativa, MOBI, Beeline, Mág