Máme Samsung Galaxy S22 Ultra. Stačí pár minut a neřeknete mu jinak než Galaxy Note

  • Nejvybavenější Samsung první poloviny roku je tady!
  • Základní krabička je však rok od roku tenčí
  • Stačí pár minut, a začnete mu říkat Galaxy Note22...

Pokud to myslíte s řadou Galaxy S vážně, zřejmě nekoukáte po jiném modelu, než po Galaxy S22 Ultra. Tento topmodel letos navíc vzhledově připomíná nástupce Galaxy Note20 Ultra, takže se po něm zřejmě budou poohlížet i „ortodoxní noutaři“. A mají důvod proč. Do těla telefonu byl zabudován notoricky známý stylus S Pen. Odkaz řady Note tak i nadále přežívá, a funguje možná ještě lépe, než dříve. 

Pokud k tomu přidáme variabilní foťáky, špičkový displej a povedený čipset Exynos 2200, který splnil to, co se od něj rámcově očekávalo, vypadá to, že se Samsungu tento technologický mix povedl na výbornou.

Galaxy Note v převleku

Jako dřívější dlouhodobý uživatel Galaxy Note20 Ultra v tom mám jasno. Galaxy S22 Ultra je vlastně převlečený Galaxy Note22, který nikdy nespatřil a už také nespatří světlo světa. Po rozbalení krabice se vám do ruky dostanou známé kontury, tedy hranatý smartphone, jehož displej i záda mají kraje příjemně zakřivené. I díky tomu se telefon pohodlně drží i v menších dlaních, a působí celistvým dojmem. Rám je vyroben z odolného hliníku Armor Aluminium, ovšem až čas ukáže, jak odolný vlastně bude. Samozřejmostí je zvýšená odolnost IP68. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon nám do redakce dorazil v černé barevné variantě s příjemně matnými zády, na nichž neulpívají otisky prstů. Pouze mezi fotoaparáty se usazují smítka prachu a drobné nečistoty

Oproti zmiňovanému Notu jen telefon nepatrně narostl v pase, což však nijak zásadně nevadí. Do telefonu se tak mohla dostat 5 000mAh baterie i se stylusem. Fotoaparáty však už díky tomu nejsou umístěny v samostatném fotomodulu, ale vystupují nad okolní povrch samostatně. To má tu nevýhodu, že se okolo nich hromadí smítka prachu a drobné nečistoty. Zvláště u černé verze telefonu je to dost vidět. A na stole se telefon při dotyku na displej dost výrazně kolébá.

Galaxy S22 Ultra nám dorazil do redakce:

Tím nedůležitějším parametrem je samozřejmě displej, který má úhlopříčku 6,8 palce a rozlišení QHD+. Panel je i tentokrát špičkový, a nemáme mu prakticky co vytknout. Na sluníčku svítí až 1 750 nity, v noci mu můžete jas utlumit tak, že na něm sotva přečtete text. Barvy mohou být syté nebo utlumené, obnovovací frekvence dynamická (1-120 Hz), při hraní her se automaticky zapíná 240Hz touch sampling rate.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Displej je na krajích příjemně zakřivený, při držení v dlani neevidujeme žádné náhodné dotyky na displej (tzv. ghost touch). Ultrazvuková čtečka otisků prstů je zatím bezchybná, prst rozpozná rychle a vždy na první přiložení

Novinkou je i funkce Vision Booster, která upravuje barvy podle okolního světla. Funkce je aktivní neustále a přepnutí barevných tónů jsme si všimli jen jednou, jinak probíhá vše plynule na pozadí. Automaticky se dokáže aktivovat i filtr modrého světla. Boční zakřivení vypadá prémiově a skvělá odezva ultrazvukové čtečky je příjemným bonusem navrch. Displej se Samsungu povedl na jedničku, a to bez debat. Pro úsporu baterie však určitě systém přepněte na tmavý režim.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Stylus je rozměrové téměř stejný, jako ten z Galaxy Note20 Ultra. Vycvakává se z těla, má na sobě akční tlačítko a využijete jej i pro rozpoznávání psaného textu

Novinka je na trhu k dispozici v černé, bílé, vínové a v zelené barevné variantě, takže je barevná škála dosti rozsáhlá. Z levé části spodní hrany telefonu vysunete černý stylus, který je i tentokrát špičkovým pomocníkem. Můžete s ním kreslit, psát, rozpoznávat psaný text, nahlížet do galerie, vytvářet ústřižky, rolovat webové stránky, použít jej jako lupu, a mnoho dalšího. Už na první pohled je znát snížená latence při kreslení, nechybí ani bezdotykové ovládání. Stylus se v útrobách telefonu dobíjí, zatím však nevíme, zda obsahuje baterii nebo superkondenzátor jako v případě Galaxy Note9.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Design S22 Ultra a Note20 Ultra je velmi podobný...

Baterii o kapacitě 5 000mAh dobijete až 45 Watty, adaptér si však musíte dokoupit a rychlé nabíjení ručně povolit v natavení. A výsledek? Za půl hodiny dobijete telefon o 50 %, což je na Samsungu velmi slušná hodnota. Konkurence je na tom však často ještě o něco lépe. Myslelo se i na pomalejší 15W bezdrátové dobíjení či na reverzní dobíjení, např. hodinek nebo sluchátek, ze zad telefonu. Mimochodem i ta si musíte, v drátové či bezdrátové formě, dokoupit samostatně. V krabičce najdete jen příručku, špendlík, samotný telefon a USB-C kabel. Sluchátkový jack, stejně jako microSD, v nabídce chybí.

Širokáč opět nahradí makro

Na zádech najdeme v pěti výstupcích čtyři objektivy a laserový autofocus, přisvětlovací dioda je zarovnaná s krytem telefonu. Hlavní 108Mpx foťák (ISOCELL HM3 se slučováním devíti pixelů do jednoho) tak opět doplňuje laser, který se stará o přesné zaostření. Pokud se přiblížíte k objektu blíže, než 10 cm, automaticky se aktivuje ultraširokoúhlý objektiv, který supluje makro. V opačném případě by detaily byly velmi špatně zaostřené.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detail fotoaparátů na zadní straně, od modelu Galaxy Note20 Ultra se toho zase až tak moc nezměnilo. Na 200Mpx v mobilu tak musíme i nadále čekat...

I tentokrát vás dostanou zoomové fotografie, a to díky 3× a 10× objektivům s optickým přiblížením. I díky tomu že jsou zastabilizované, můžete využít až 100× Space Zoom. V praxi je však meta spíše 30×, cokoliv nad už velmi výrazně trpí digitálním šumem. Spoustu fotorežimů telefon přebral z loňského modelu a navrch přidal vylepšené noční focení. Ano, noční fotky jsou, i díky umělé inteligenci, o něco kvalitnější. Mezi další inovaci Galaxy S22 Ultra patří i kvalitnější detaily přiblížených snímků. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pokud S22 Ultra srovnáte s loňskou Ultrou, skoro to ani nevypadá, že se bavíme o předchůdci a nástupci...

Fotorežimů je zde celá spousta, telefonem natočíte až 8K videa či superstabilizovaná videa ve Full HD, nechybí ani režim Pohled režiséra, zajímavý Single Take a další. Třešničkou na dortu je focení v RAWu v samostatné aplikace Expert RAW, kterou si musíte stáhnout samostatně. Detailní fotografické možnosti a kvalitu fotek rozebereme v připravované recenzi, papírově však má letošní model fotograficky velmi blízko loňské Ultrě. Žádné zásadní fotonovinky jsme se nedočkali.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie za slunečného počasí
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Základní a ultraširokoúhlá fotografie
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Postupné přiblížení scény - 1×, 3×, 4×, 10×, 30× a 100×
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové portrétní fotografie
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Selfie ve dne
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Selfie pořízené v absolutní tmě, S22 Ultra si pomáhá bílým kruhem na displeji, který přisvítí váš obličej
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie za šera a za noci

Ukázkové video:

Exynos 2200 ostudu rozhodně nedělá

V Evropě telefon běží na Exynosu 2200,a zdá se, že tentokrát Samsung uhodil hřebík na hlavičku. Skóre v Antutu (909 tisíc bodů) je více než dostatečné, grafika si drží plynulou hratelnost bez ztráty rámců. Mimochodem, jedná se o první použitou grafiku v mobilu s technologií RDNA2 od AMD. Telefon se při hraní nijak extrémně nezahřívá, což je dáno novým systémem chlazení, který kombinuje vypařovací komoru s grafitovými podložkami pro rozptyl tepla.

Do redakce nám dorazila prostřední varianta telefonu s 12GB RAM a 256GB úložištěm, v němž systém zabírá 31 GB. V průběhu 24 hodin je RAM zaplněna jen z necelých 60ti procent. Navíc si ji můžete doplnit 2 - 8 GB virtuální RAM, a to dle vašeho výběru. Android 12 s grafickou nadstavbou One UI 4.1 běhá velmi svižně, a to i díky dynamické obnovovací frekvence 1 - 120 Hz. Samsung do nadstavby nepřidával žádný balast navíc, jen to, na co jste zvyklí z dřívějších generací. A k tomu pár bonusů navíc.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy S22 Ultra vs. Samsung Galaxy S22+. Neznalé možná ani nenapadne, že oba telefony spadají do stejné modelové řadě

Celkově vzato je Galaxy S22 Ultra králem aktuální řady topmodelů od Samsungu. Galaxy S22 a Galaxy S22+ vypadají, i díky rovným displejům a spíše zakulacenému designu tak trochu jako jiná modelová řada. Jenže za vším je třeba hledat cenu, protože základní varianta S22 Ultra startuje na částce 31 990 Kč, a to v případě varianty 8/128 GB. Zbývající „eska“ jsou levnější, jenže u nich musíte počítat s určitými ústupky. 

Samsung Galaxy S22 Ultra začínáme aktuálně testovat. Vaše případné dotazy můžete směřovat do diskuse pod článkem.

Diskuze (156) Další článek: Neomezené minuty i SMS a aspoň hrstka dat. Vodafone má limitovanou tarifní nabídku za 297 Kč

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,