Mapy Google v září smažou data o vašich návštěvách a trasách na časové ose. Můžete tomu zabránit

V prosinci loňského roku oznámil Google na svém blogu zásadní novinky týkající se ukládání historie navštívených míst a tras v rámci Časové osy. Nejdůležitější změnou je skutečnost, že ve výchozím stavu se historie nebude ukládat do cloudu, jak tomu bylo dosud, ale pouze v zařízení. Cílem tohoto kroku je poskytnout uživatelům maximální možnou kontrolu nad jejich osobními údaji.

Historie polohy je od svého vzniku v roce 2009 jednou z klíčových služeb Map Google. Uchovává záznamy o navštívených místech a trasách, takže můžete zjistit, kde jste například byli v tento den přesně před rokem. Byla užitečná i z pohledu Googlu, neboť mu umožňovala nabízet prostřednictvím jeho služeb personalizované zážitky (hlavně tedy reklamy).

Změny v Časové ose

Na tomto místě je vhodné podotknout, že funkce Historie polohy byla po celou dobu volitelná. Uživatelé ji tedy mohli vypnout a vůbec ji nemuseli používat. Kromě toho bylo také možné mazat jednotlivé záznamy, dny, nebo i celou historii. Nyní však přicházejí poměrně zásadní změny.

Pokud máte povolenou možnost Historie polohy, bude vše fungovat jako dříve a vaše trasy a navštívená místa se budou ukládat do vašeho účtu Google. Pokud však tuto možnost zakážete, budou všechny trasy, navštívená místa a další položky uloženy pouze v zařízení offline.

V praxi to znamená, že je možné mazat údaje z historie, přičemž o nich nezůstane žádný online záznam. Na druhou stranu, pokud změníte zařízení, je k dispozici možnost vytvořit cloudovou zálohu těchto informací v zašifrovaném souboru, který si můžete stáhnout.

Změnilo se také nastavení automatického průběžného mazání dat Časové osy. Noví uživatelé Historie polohy mají ve výchozím nastavení tříměsíční limit, zatímco dříve to bylo 18 měsíců. Tento časový rozsah lze kdykoli prodloužit, pokud o to z nějakého důvodu stojíte.

Tři měsíce navíc

Kromě toho je také možné zcela odstranit časovou osu pro aktivity související s konkrétním místem. Jako příklad Google uvádí odstranění záznamu o vašich aktivitách souvisejících s pekárnou, aby nikdo nemohl objevit stopy o tom, že připravujete večírek s překvapením.

Nyní dostali uživatelé Map Google tři měsíce navíc na to, aby aktualizovali nastavení časové osy a neztratili historii uložených návštěv a tras. Zatímco v prosinci byl jako mezní termín stanoven 9. červen tohoto roku, nyní je lhůta pro provedení změn nastavení prodloužena do 15. září 2024.

Klepněte pro větší obrázek Jak nastavit ukládání historie

Google upozorňuje uživatele na tuto změnu prostřednictvím e-mailu a zdůrazňuje, že aby jejich data zůstala nedotčena, je nutné reagovat. Pokud používáte funkci Časová osa, měli byste ve svém telefonu aktualizovat nastavení v aplikaci Mapy Google, jinak riskujete automatickou ztrátu dat starších než 3 měsíce.

K možnostem nastavení se dostanete tak, že v Mapách Google klepnete na ikonu svého profilu v pravém horním rohu. Následně pokračujte do Nastavení – Historie map. Zde povolte ukládání do Aktivity na webu a v aplikacích a vypněte Automatické mazání.

Diskuze (12) Další článek: T-Mobile postihl masivní výpadek mobilní sítě. Kolem osmé hodiny večerní se operátor vrátil k normálu

Témata článku: , , , , Trasa, Data, Návštěva, Nastavení, Časová osa, Uživatelé, Mapa Google, Osa, Aktivita, Mapa