Google | Mapy Google | Ukrajina

Mapy práskly ruské vojsko směřující na Ukrajinu. Živá data o provozu Google vypnul

Během neděle Google zablokoval přístup k živým informacím o dopravním provozu na Ukrajině, které byly dostupné v Maps. Služba díky smartphonům připojeným k síti dokáže nashromáždit spoustu dat o aktuálních situacích na silnicích a v podnicích, které pak reprodukuje.

Na mapě je graficky znázorněno, jak je provoz plynulý, přičemž červená signalizuje pomalý provoz. Tuhle vrstvu na ukrajinském prostoru Maps dočasně neposkytnou. Podobně už ani neprozradí, jak vytížené jsou restaurace, obchody a jiné podniky.

Google pro Reuters uvedl, že publikované aktuální informace ohrožovaly lokální komunity v zemi, která od minulého čtvrtku čelí ruské vojenské invazi. S ohledem na situaci není jasné, kdy budou data v Maps opět přístupná.

Živé mapy píší příběhy

Jeffrey Lewis z Middlebury Institute ještě 24. února upozornil, že podle Google Maps se dá sledovat pohyb ruské armády, která se pohybovala směrem ke ukrajinské hranici. Upozornil, že data službě dodává nejspíš civilní obyvatelstvo, jehož cestování omezily překážky na silnicích, nikoli příslušníci a příslušnice armády.

Zobrazené informace jsou tedy předmětem interpretace a je dobré je propojit s dalšími zdroji. Lewis uvádí, že v předchozích dnech použil radarové snímky, kde ho zaujaly do kolon uspořádané objekty – byla to téměř určitě vojenská technika připravená k útoku.

V tomto případě byla invaze zaznamenatelná ještě před oficiálním vyhlášením. Kdyby Google informace o provozu nepřestal poskytovat, mohl by podobně nezáměrně prozradit polohu ukrajinských vojenských sil. Aktuální dopravní informace Maps nadále ukáží každému, kdo bude danou oblastí projíždět a aktivuje navigaci.

gogle maps vypnute ukrajina.png
Takhle 28. února 2022 vypadají aktuální informace
o provozu v Evropě podle Google Maps

Zdroje: Dr. Jeffrey Lewis / Twitter | Reuters

Diskuze (28) Další článek: Nejbližší černá díra ve skutečnosti neexistuje. V systému HR 6819 jen jedna hvězda krade materiál té druhé

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,