Mapy.cz | Seznam.cz | Sport

Mapy.cz vylepšují možnosti importu souborů ve formátu GPX. Načtou více stop včetně bodů

Mapy.cz na sociálních sítích oznámily další vylepšení své webové aplikace. Konkrétně se jedná o rozšíření možnosti importu souborů ve formátu GPX, ve kterém lze nyní do mapových podkladů nahrát „téměř cokoli“.

Tuto možnost ocení například sportovci, kteří si budou moci prohlédnout své výkony například v turistických mapových podkladech, na pozadí leteckých map nebo ve 3D pohledu. Data ve formátu GPX lze přitom vytáhnout z většiny sportovních aplikací, včetně populární Stravy.

Tajemství formátu GPX

GPX neboli GPS Exchange Format je XML schéma navržené jako jednotný formát GPS dat pro softwarové aplikace. Lze ho použít k popisu trasových bodů, stop a tras. Formát je otevřený a lze ho využívat bez nutnosti platit licenční poplatky.

Soubor obsahuje údaje o poloze (a volitelně i údaje o nadmořské výšce, čase a další informace). Mezi běžné softwarové aplikace pro tato data patří prohlížení tras promítaných do různých mapových zdrojů, anotování map a označování fotografií zeměpisnými značkami podle času jejich pořízení.

Na následujícím obrázku můžete vidět náhled souboru GPX vytvořený navigačním přístrojem Garmin Oregon 400t. Tento dokument neukazuje všechny funkce, které lze uložit do formátu GPX – například zde nejsou žádné průjezdní body nebo rozšíření a jedná se pouze o část trasy.

Ukázka dat ve formátu GPX 
Ukázka dat ve formátu GPX

Lepší import v Mapách.cz

Import dat ve formátu GPX do Map.cz je velice jednoduchý – stačí přetáhnout soubor myší nad okno prohlížeče s otevřenou webovou aplikací. Další možnost vede přes nabídku Moje mapy v pravém postranním panelu, kde je k dispozici tlačítko Importovat GPX, či přes kontextovou nabídku. Soubory mohou obsahovat maximálně tisíc samostatných bodů nebo tras a trasa nemůže být delší než 70 000 bodů.

Tato možnost je v Mapách.cz již poměrně dlouho a nyní se dočkala podstatných vylepšení. „Kromě klasického tracku z GPX můžete importovat i více tracků naráz včetně bodů. Trasu i jednotlivé body lze uložit do Moje Mapy a pokud trasa obsahuje info o čase a rychlosti, můžete ji dokonce uložit i mezi Aktivity.“ uvádějí Mapy.cz.

Díky synchronizaci dat v rámci účtu se uložené informace přenesou také do mobilní aplikace. I v ní bychom se v blíže neupřesněném časovém horizontu měli dočkat importu GPX. Další informace o této novince můžete načerpat na stránkách nápovědy, kde je připraven i podrobně zpracovaný návod.

Diskuze (3) Další článek: Microsoft překreslil emoji pro Windows. Jsou barevné, 3D a nechybí legendární Clippy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,