Mašina na peníze zvyšuje obrátky. Apple zvedl prodej iPhonů i zisk

Na tyhle kvartální výsledky se čekalo intenzivněji než obvykle. V posledních měsících přicházely zprávy o zpomalování výroby a nezájmu zákazníků zejména o drahý iPhone X. Podle ráno aktuálního reportu ale všechno vypadá růžově.

  • Apple zvýšil čistý zisk meziročně o 25 % na 13,8 miliardy dolarů (téměř 300 miliard korun).
  • Tržby společnosti ve čtvrtletí končícím v březnu stouply na 61,1 miliardy dolarů z 52,9 miliardy před rokem.
  • Odbyt iPhonů vzrostl o 3 % na 52,2 milionu přístrojů z 50,7 milionu před rokem. Příjmy z iPhonů vyskočily dokonce o 14 %.
  • Dařilo se také iPadům. Zatímco celý segment tabletů klesá, Apple prodal o 3 % více než před rokem a příjmy stouply o 6 %.
  • Počítače stagnují, zato služby (App Store, Apple Music, Apple Pay a další) zaznamenaly nárůst příjmů o 31 %.

Podrobnější informace o prodeji iPhonů firma tradičně nezveřejňuje, jediné co máme, tak je reakce Tima Cooka na údajné nevalné prodeje nejdražšího modelu: „Zákazníci volili iPhone X častěji než jakýkoliv jiný model iPhonu v každém týdnu tohoto kvartálu.“

Nicméně očekávaná průměrná cena prodaného iPhonu byla 740 dolarů, ale Apple se dostal pouze na 728 dolarů. Obavy do budoucna vzbuzuje spekulovaný zákaz prodeje iPhonů v Číně, což by pro Apple znamenalo ztrátu až pětiny příjmů.

Akciový trh reaguje pozitivně

V reakci na report stouply akcie Applu o 3,7 %.

Firma se rozhodla zvýšit čtvrtletní dividendu o 16 % na 73 centů na akcii. Uvedla rovněž, že na program zpětného odkupu vlastních akcií vynaloží dalších 100 miliard dolarů. „Vracíme hotovost investorům, jak jsme slíbili,“ řekl agentuře Reuters finanční ředitel podniku Luca Maestri.

Ve druhém finančním čtvrtletí firma nakoupila vlastní akcie za 23,5 miliardy dolarů. Rozsáhlé odkupy akcií podle agentury Reuters signalizují, že Apple po daňové reformě amerického prezidenta Donalda Trumpa převádí do Spojených států většinu svých stamiliardových hotovostních rezerv, které doposud držel v zahraničí.

Diskuze (12) Další článek: Samsung Galaxy A6: AMOLED a duální fotoaparát v kovovém těle

Témata článku: Apple, , , , , , , , , Apple iPhone X, Apple iPhone X 256GB, Nejdražší model, Americký prezident, App Store Apple, Finanční ředitel, Kvartální výsledek, Příjem, Odkup, Dolar, Prodej, Miliarda dolarů, Čistý zisk, Obrátka, Celý segment, Odbyt,