Máte hbité prsty?

Na veletrhu Invex proběhl druhý ročník soutěže v rychlém psaní textových zpráv. MobilMania byla u toho a i vy si nyní můžete vyzkoušet, jestli dokážete být rychlejší než vítěz.

Soutěž se konala od pondělí do čtvrtka v pavilónu Brno, hned za hlavním vchodem. Každý den proběhlo několik kol, jejichž vítězové se utkali v závěrečném semifinále. Každý účastník soutěže získal drobné propagační předměty od partnerů soutěže, výherci jednotlivých kol si užívají hodnotnějších cen - například mikiny či sady kosmetiky. Čtyři vítězové čtyř semifinálových soubojů se utkali ve čtvrtek ve velkém finále o nejvyšší cenu, mobilní telefon Nokia 3510i.

 
Na soutěž upozorňovalo několik poutačů

V sále se tísnilo poměrně málo diváků, většina dala pravděpodobně přednost sbírání letáků a propagačních propisek, případně prohlížení hostesek v jiných pavilónech. Vzhledem k nutnosti pekelného soustředění soutěžících se nefandilo, v sále bylo hrobové ticho.

 
Celkový pohled do soutěžního sálu. Ceny určené vítězům jednotlivých kol

Před vlastním psaním soutěžního textu museli všichni účastníci připravit své telefony. V praxi to znamenalo, že na displeji bliká kurzor a je vypnutý slovník T9. Telefony s kompletní klávesnicí, jako je například Nokia 6800, byly ze soutěže zcela vyřazeny.

Pořadatelé zkontrolovali připravenost telefonů, soutěžící je položili na stůl a dostali několik papírů. Na jednom z nich bylo napsáno jejich identifikační číslo, druhý byl prázdný. Moderátorka souteže přečetla několikrát text soutežní esemesky, který si všichni mohli napsat na prázdný papír.

  
Jedno ze soutěžních kol: sál ani nedutá, soutěžící píší jako o život

Teprve teď byla soutěž odstartována, na povel se soutěžící chopili telefonů a psali a psali. Kdo první dopsal, zvedl ruku a vykřikl své identifikační číslo, které hbitě zaznamenaly sličné asistentky. Od této chvíle se nesměl telefonu ani dotknout.

Teprve když dopsali všichni soutěžící, přistoupila moderátorka soutěže ke kontrole správnosti napsaných zpráv. Pokud někdo udělal chybu, byl ze soutěže vyřazen. Hodnocení bylo poměrně přísné, za chybu se kromě běžných překlepů považovalo i vynechání mezery za tečkou či čárkou nebo špatně napsané velké písmenko.

  
Soustředěné tváře • už je hotovo • správnost textovky se musí důkladně zkontrolovat

Nejrychlejší z nejrychlejších

Velké finále vypuklo ve čtvrtek okolo třetí hodiny odpolední. V sále se shromáždili všichni, kteří v uplynulých čtyřech dnech vyšli vítězně ze semifinálových klání. I přesto, že se jednalo o ostřílené esemeskaře, nervozitu se jim nepodařilo zakrýt.

  
Ceny byly připraveny, pekelné soustředění před výkonem

I ve finále byla pořadatelé nejprve několikrát přečetli soutěžní textovku. Na rozdíl od jiných kol však nikdo nezdůrazňoval, kde je čárka, kde se píše i nebo y. Od finalistů se zkrátka předpokládá, že umí správně česky. Organizátoři škodolibě vybrali nelehkou zprávu o celkové délce 153 znaky.

Nervozita v sále by se dala krájet. Není divu, publikum tvoří kamarádi a sourozenci všech finalistů. Konečně je odstartováno, soutěžící se na své mobily doslova vrhají.

 
To není diktát, to si jen soutěžící zapisují soutěžní zprávu • pořadatelé bedlivě dohlíželi, zda někdo nepodvádí

Každý zvolil jinou strategii. Někdo psal obouruč, s předlohou těsně před sebou, jiný vyťukával hbitě jedním prstem.

  
Detaily pekelného soustředění všech finalistů - hlavně neudělat chybu

Je dobojováno, vítězem se stal Pavel Grepl z Boskovic, který finálovou zprávu napsal za 65 sekund. Za sekundu tedy zvládl naťukat přibližně dvě a půl znaku.

  
Bedlivá kontrola vítězné textovky, vítěz těsně poté, co se o svém vítězství dozvěděl

Nyní už následovaly jen příjemné věci. Výherci získali své ceny, Pavel Grepl zbrusu novou Nokii 3510i. S prázdnou ale neodešel ani jeden z finalistů.

  
Předávání cen

A teď vy

Můžete si vyzkoušet, jestli nedokážete psát rychleji než vítěz. Text finálové textovky zní:

Uz me z toho eSeMeSkovani boli palec, ale musim to vydrzet. Chci prece vyhrat a jet na pekny zajezd od cestovni kancelare CEBUS. Je to moc dobra cestovka!

Schválně se zkuste v komentářích u článku pochlubit, jakého času jste při psaní této věty dosáhli. Opakuji: bez T9 a alfanumerických klávesnic.

  
Finalisté bez cen, finalisté s cenami

Diskuze (22) Další článek: Nokia má smůlu: další exploze a navíc u N-Gage

Témata článku: , Nokia 3510i, Nokia 6800, Hlavní vchod, Prst