Máte neomezený datový tarif? I přesto si hlídejte čerpání dat v zemích EU

Od zrušení roamingu v zemích EU v červnu 2017 si už většina evropských zákazníků včetně těch českých zvykla, že služby v zahraničí využívá ve stejném režimu jako doma („roam like at home“). Také evropská roamingová regulace má ale stanoveny určité stropy, které se začínají uplatňovat zejména v souvislosti se zavedením neomezených datových tarifů.

U neomezených hlasových služeb (hovory + SMS) nadále platí, že můžete nekonečně volat a textovat i v roamingu v zemích EU a operátor vám nedoúčtuje ani halíř nad rámec vašeho měsíčního paušálu (pokud nejste častěji v zahraničí než doma). Mobilní data jsou ale nejdražší komoditou v rámci portfolia služeb, které operátoři poskytují, a tak se na ně určité limity vztahují i přesto, že doma už máte mobilní data neomezená.

Jediný případ, kdy chcete mít co nejdražší paušál

U tarifů s domácím FUP limitem žádné složité výpočty probíhat nemusí – celý objem se (až na výjimky u extra vysokých FUP limitů) může prosurfovat i v EU. U neomezených datových tarifů se čerpání roamingových dat počítá vzorečkem, který vychází z toho, kolik peněz platíte doma za datový tarif/balíček, přičemž platí, čím dražší paušál máte, tím vyšší objem dat budete moci v euroroamingu spotřebovat. Samotný domácí FUP není ve vzorečku nijak zohledněn, a to proto, že u neomezených datových tarifů by jeho hodnota byla nekonečno.

Definice výpočtu FUP limitu v roamingu EU:

Objem dat v GB poskytnutých v roamingu v ceně balíčku musí být alespoň dvakrát větší než hodnota získaná vydělením ceny uvedené ve smlouvě (bez DPH) maximální velkoobchodní cenou za roaming (4,50 € za 1 GB dat pro rok 2019). Cenu tarifu je pro výpočet zapotřebí přepočítat podle platného kursu na €.

Nejlépe si výpočet ilustrujeme na některém konkrétním neomezeném datovém tarifu nabízeným českými operátory. Vezměme například T-Mobile Neomezeně HD za 1 275 Kč vč. DPH měsíčně. Cena bez DPH činí 1 054 Kč, přepočet podle aktuálního kurzu 41,14 eur. Podle definice výpočtu tuto částku vydělíme 4,50 (maximální velkoobchodní cena za 1 GB dat v roamingu pro letošní rok) a vynásobíme dvěma. Získáváme objem 18,3 GB. Tolik dat vám musí T-Mobile minimálně umožnit v EU roamingu s tímto tarifem přenést. Operátor jde ale u tohoto tarifu výrazně nad limit a nabízí dokonce 35 GB. Podobně jsou na tom další tarify T-Mobilu i dalších dvou českých operátorů O2 a Vodafonu.

Jak uvádí Český telekomunikační úřad (ČTÚ), podmínku minimálního poskytovaného objemu dat v zemích EU splňují všechny v tuzemsku nabízené neomezené datové tarify. Konkrétní objemy dat se ale liší. Další data nad rámec tohoto limitu mohou být zpoplatněna, anebo po dosažení limitu může dojít k přerušení poskytování služeb. Operátor je povinen zákazníkovi sdělit, jak velký objem dat mu v rámci roamingu poskytne. ČTÚ v tomto směru doporučuje, aby se zákazníci před uzavřením smlouvy, případně před cestou do zahraničí, seznámili s objemem dat, který mají v roamingu k dispozici.

Diskuze (22) Další článek: iPhone za půlku přilákal o víkendu do prodejny Mall stovky zájemců, někteří čekali i přes noc

Témata článku: , , , , , , , , , , Objem, Objem dat, Tarif, Pře, Datový tarif, Data, Uzavření smlouvy, Limit, Neo +, Zavedení,