Máte svůj telefon opravdu rádi?

Věděli jste, že za jeden kryt na Nokii 5110 se dá koupit až 23 školních lavic pro děti? Tak nevyhazujte svůj starý mobil, nechte si jej „upravit“ a možná si jej znovu zamilujete. A když ane, alespoň pomůžete dobré věci.

Máte rádi svůj mobilní telefon? Určitě ano, ale i mobilní telefon má svoji životnost, po jejím ukončení můžete svůj vysloužilý mobil hodit akorát tak do odpadkového koše. Pokus vás telefon pouze omrzel, můžete ho buď prodat, vyměnit nebo přestat používat. Ale můžete svůj mobil nechat převléknout a do jiného krytu a změnit tak jeho vzhled a zamilovat si jej znovu. Můžete také uvažovat na tím, že jej někomu darujete. Pokud je mobil staršího data výroby, vypadne mu čas od času nějaké to tlačítko a může provádět i jiné věci.

Do koše s odpadky

Máte nejvyšší čas, abyste se poohlédli po jiném přístroji, a třeba i s jinou značkou. Společnost Oxfam přišla s velmi zajímavým řešením, které ulehčí spoustu starostí nejen vám. Majitelům starých mobilních telefonů totiž nabízí možnost nechat si úplně změnit vzhled jejich starého telefonu. Rozdíl je v tom, že společnost všechny takto získané peníze poukazuje na účty světových charitativních organizací. Například za jeden prodaný kryt lze v Africe koupit místním dětem až dvacet tři školních lavic.

Užitečné příjmy

Příjmy Oxfamu však nejdou jen z prodeje krytů, protože mobilní telefony také opravují, mění poškozené součástky a ze zaplacené sumy pokryje jen skutečné náklady a zbytek jde také na humanitární účely. Například v Anglii se za pouhý jeden rok vyřadí víc než čtyři miliony mobilních telefonů. Protože v zemích evropské unie neplatí ještě žádné nařízení, které by výrobcům přikazovalo tyto telefony recyklovat nebo likvidovat, řeší tyto problémy nejrůznější soukromé organizace – a Oxfam je jednou z nich. Rozdíl je v tom, že se snaží majitele přesvědčit, aby svůj telefon nevyhazovali, ale aby si jej nechali jen upravit.

Nechali byste si podobným způsobem omladit svůj telefon, kdyby podobná charitativní pomoc byla možná i u nás? Napište svůj názor do naší diskuse.

Diskuze (5) Další článek: Praktické zkušenosti s duálním SIM adaptérem na mobilu Siemens C35i

Témata článku: , Odpadky, Telefon