Máte vodotěsný telefon? Tato aplikace se dušuje, že to zjistí i bez ponoření do vody

Máte od výroby vodotěsný telefon? Nebo jste v nedávné době měnili displej a chcete si ověřit, že nedošlo k narušení vnitřní integrity? Aplikace pro Android Water Ressistance Tester slibuje, že to zjistí sama bez namáčení v kbelíku s vodou.

Jak něco takového může analyzovat software? Pomocí integrovaného barometru. Pokud totiž bude tělíčko mobilu hermeticky téměř dokonale uzavřené a vy zatlačíte na jeho konstrukci – třeba na pružnou plochu displeje –, vytvoříte v nitru slabý a náhlý přetlak, který dostatečně citlivý barometr samozřejmě zaznamená.

Podívejte se, jak vypadá test v praxi:

Když by telefon naopak netěsnil, skrze otvory může neustále docházet k výměně vzduchu (čili i kapalin), vyrovná se i tlak a barometr žádnou náhlou změnu nezaznamená.

Přesně na tomto principu funguje i zmíněná aplikace. Nutno podotknout, že se ale na tuto metodu nelze spoléhat. Záleží na dalších detailech v konstrukci telefonu, umístění samotného barometru apod. Ostatně, český Play Store je plný komentářů lidí, kterým to prý vůbec nefunguje. Další zkušenosti s testem najdete na Redditu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kalibrace a dva možné výsledky testu

Vedle jednoduché tlakové metody s barometrem tu jsou i profesionální způsoby měření. O jedné takové jsme psali na Mobilmanii.

Prošel váš telefon barometrickým testem? Zkuste vytáhnout dvířka na SIM/microSD. Tím narušíte integritu, vzduch bude moci proudit dovnitř a ven, tlak se vyrovná a aplikace tentokrát pravděpodobně odhadne, že už váš telefon není vodotěsný.

Diskuze (18) Další článek: Méně budoucích úniků? Apple a Samsung si došlápli na největší leakery

Témata článku: , , , , Test, Play Store, Barometr, Výroba, Konstrukce, Reddit, Kbelík, Telefon, Ponoření, Aplikace,