Matematika a Microsoft Excel při geocachingu

Jak využít Microsoft Excel při geocachingu. Tvorba tabulek pro snadné řešení multikeší. Finty v Excelu, praktické příklady. Postupy jsou prezentované na videonávodech.
Kapitoly článku
Pro každou multikeš si předem připravuji tabulku se vzorci. V terénu do ní stačí potom zadat požadované údaje a ona sama spočítá finální souřadnice. Používám ji v kapesním počítači nebo v mobilním telefonu, nemusím se potom trápit s papírem a tolik šroubovat mozkové závity. Je zde také mnohem menší riziko chyby.

Prvním impulsem pro vznik tohoto článku byla nedávná diskuze ve fóru na webu geocaching.cz. Tabulek se vzorečky mám totiž doma už asi dvě stě, a plánoval jsem, že je nabídnu ostatním. Samozřejmě by byly nevyplněné, bez jakýchkoli nápověd – zkrátka prázdné šablony pro doplnění indicií. Tento záměr většina lidí v diskuzi odmítla, takže jsem od něj upustil. Udělám to ale jinak. I když svoje tabulky nikomu nedám, prozradím, jak si je každý může vyrobit sám.

Abyste hned na začátku věděli, o čem je řeč, podívejte se na tento příklad. Pokud se geocachingu věnujete, klidně v textu přeskočte až na třetí mezititulek.


Tabulka pro řešení multikeše. Používám Excel z Microsoft Office 2007,
popisované postupy by ale měly být stejné i v nižších verzích programu

Co je multikeš a co se v ní počítá

U běžné keše známe souřadnice místa s pokladem, stačí na ně přijít a najít skrýš. Multikeš však hledače postupně provádí různými místy. Zná jen úvodní souřadnice, kde buď najde schránku s dalšími souřadnicemi, nebo indicie pro jejich výpočet. Pokud je finální keš hned na druhém kroku, říká se takové multikeši „offsetová“. Těchto částí – v angličtině stage (čtěte stejdž) – je ale často několik.

Pokud se na stagi multikeše dozvíme rovnou souřadnice další části, je tabulka v Excelu zbytečná. Každá další uměle umístěná krabička s papírkem, na kterém jsou souřadnice, ale zvyšuje riziko poškození celého řetězce. Proto se místo přímých souřadnic častěji hledají různé indicie a na jejich základě se pak spočítá, kam jít dál.

Matematika při geocachingu

Typickým úkolem u multikeše je něco spočítat: značky, schody, lavičky, sloupky v plotě… Zjišťují se také letopočty, převádějí římské číslice, počítají pořadí znaků v abecedě, hledají čísla domů. Může jít také o otázku s několika možnostmi, kde se vybere jedna správná a podle ní přiřadí číslo. Však se podívejte sami na zadání několika pražských multikeší.


Zadání v multikeši

Zjištěná čísla se dosazují do proměnných a z nich se pak pomocí různě složitých vzorců skládají samotné souřadnice. Ukážu to ještě na konkrétním příkladu ze své keše Pravoslavná. Kešer přijde ke kostelu a zde dostane úkol:

  • Spočítejte počet zvonů ve zvonici na pravé straně budovy. Číslo označte A.
  • Spočítejte počet malých věžiček s kříži přímo nad zvony a získáte B.
  • Počet schodů před samotným vchodem do chrámu vám dá číslo C. Jde o několik schodů až za kovovou brankou; liché číslo.
  • Rok na desce visící vlevo od vchodu vyjádřete ve formátu DEFG.
  • Spočítejte počet velkých svislých oken na levé straně budovy a získáte H.

Výsledkem je osm čísel označených proměnnými A až H. V zadání keše je potom vzorec, kterým lze z těchto proměnných získat finální souřadnice.

  • N 49° 11.(B+H)(C-F)(H)
  • E 016° 35.(C+G)(A-D)(E-D)

Zápis vzorců se u geocachingu často liší od zásad používaných v matematice. Kombinují se zde znaky s proměnnými, závorky často pouze oddělují číslice. Takže například výraz (C-F)(H) neznamená to, že proměnnou H je třeba vynásobit rozdíl C a F, ale že za výsledek C-F má přijít hodnota H. Navíc v podstatě nikdy není výsledkem jedno číslo, ale spíš sestava několika čísel za sebou.

Někdy je zkrátka potřeba přemýšlet, jak to vlastně autor myslel, případně vyzkoušet různé kombinace a až podle výsledku usoudit, co je asi správně.

Geniální: názvy v Excelu

Úvod mohli lidé, kteří se geocachingu věnují, klidně přeskočit. Až nyní přišel čas na samotné téma článku, na použití Excelu při geocachingu. Na příkladu své Pravoslavné keše ukážu, jak lze připravit tabulku pro její snadné řešení.

Vím, že v tomto případě jde o velmi jednoduchý vzorec, na který není potřeba ani papír. Existují ale i mnohem složitější multikeše. Prozkoumejte třeba Znojemskou okurku.

V Excelu si založím nový sešit, nazvu ho stejně jako keš, obvykle si ještě pro přehled na začátek vložím počáteční souřadnice. Postupně pročítám listing, jednotlivé otázky kopíruji do Excelu; často v mnohem stručnější formě, aby se texty vešly na malý displej kapesního počítače nebo mobilu. Proměnné píšu na samostatný řádek, barevně vyznačím pole, která pak budu vyplňovat.


Zvýraznění buněk, které se mají vyplňovat, má praktický důvod

Nyní přijde na řadu finta, která extrémně zrychlí práci. V Excelu lze používat tzv. názvy, kdy si buňku nebo jinou oblast mohu nazvat snadněji zapamatovatelným jménem. Pro rychlé nastavení názvů slouží pole v levé části řádku, kam se vkládají vzorce a kde se jinak zobrazuje adresa buňky (A1, B5, C31 apod.)

Nazvěte políčka, kam budete doplňovat hodnoty, úplně stejně jako názvy proměnných. V našem případě tedy písmeny A až H. Jak na to? Přejděte na buňku, klepněte do Pole názvů, zadejte třeba A a stiskněte Enter. Správně uložený název poznáte, když buňku opustíte a opět se na ni vrátíte – v poli se místo běžné adresy objeví nový název.

Postup při definici názvů si můžete prohlédnout ve videonávodu. V článku najdete ještě další dva, mají velikost od 1,5 do 2,7 MB.

 
Název se definuje v červeně zvýrazněném poli, na které ukazuje šipka

Pozor na dvě výjimky. Excel pro označení sloupce standardně používá název C (z anglického column), pro označení řádku standardně název R (row). Tyto názvy nelze použít, a protože C je snad v každé multikeši, je třeba pomoci si jinak. Osobně to řeším přidáním podtržítka pod název, takže výsledkem je _C a _R.


Přehled všech názvů se objeví po stisknutí klávesové zkratky Ctrl + F3

Při tvorbě vzorců lze samozřejmě používat i běžné odkazy typu A1. S použitím názvů jsou ale vzorce mnohem lépe čitelné, snadněji se v nich odhalují chyby.


Ještě jsem neskončil. Článek pokračuje v další kapitole, kde kromě dokončení postupu zmíním i řešení různých situací a prozradím užitečné tipy pro práci s Excelem při geocachingu.

Témata článku: Microsoft, , , , , , Pořadové číslo, Původní text, Micro, Znojemsko, GEO, Excel, Samostatná část, Luštění, Mat, Ctrl + F, Mic