Maximobil od Jablotronu: podrobný test

Vypadá jako běžný stolní telefon. Navíc se tak i chová: má jednoduché ovládání, velká tlačítka, obrovské písmo na displeji... Je to zkrátka ideální telefon pro seniory. Místo k zásuvce pevné telefonní sítě se do něj ale zasune karta SIM. Přečtěte si recenzi světového výrobku české firmy Jablotron.

 

Rychlé odkazy

 • fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi 

Klíčové vlastnosti

  • vypadá jako stolní telefon
  • chová se jako stolní telefon
  • velký displej s čitelným písmem
  • hlasitý zvuk při hovoru a hlasité vyzváněcí melodie

Hlavní nedostatky

  • telefon kvůli množství tlačítek vypadá velmi složitě
  • klávesnice není podsvětlená
  • nižší výdrž při napájení akumulátory
  • malá paměť na textovky a způsob jejich automatického mazání
  • poměrně vysoká cena
  • nepodporuje SIM Toolkit

Produkt, o kterém je v tomto článku řeč, se plným názvem jmenuje „GSM stolní telefon GDP-02 Grand“. Vyrobila jej česká firma Jablotron a díky reportážím televizních společností CNN a Nova se z něj během pár dnů stala mediální hvězda. Ta ale musí mít snadno zapamatovatelné jméno, a tak se možná místo GDP-02 vžije spíš označení Maximobil, které v páteční tiskové zprávě použil i T-Mobile.

Jablotron jako jeden z prvních výrobců dovedl do konce nápad, který je starý několik let. GDP-02 je stolní telefon s funkcemi mobilu. Používá se stejně jako běžné přístroje Českého Telecomu, místo připojení k zásuvce pevné linky se do něj ale zasune karta SIM. Za volání se platí podle programu mobilního operátora, který si zvolíte. Maximobil není první svého druhu na světě, už před rokem jsme psali o podobném přístroji společnosti CSI Wireless. Ten se u nás ale na rozdíl od GDP-02 neprodává.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obrázky jsou trochu narůžovělé, Maximobil je ale ve skutečnosti světle šedý

Maximobil je určen lidem, kteří z různých důvodů nechtějí používat běžný mobilní telefon. Bojí se, že by ho ztratili, že by jej zapomínali dobíjet, nechtějí si zvykat na nové ovládání. Pro mnoho starších lidí je třeba nepřekonatelný problém zvyknout si zvedat hovor stisknutím tlačítka nebo nutnost potvrdit zadané číslo stisknutím další klávesy. Je také vhodné, když je telefon neustále „přivázaný“ na jednom místě. Stolně-mobilní Jablotron GDP-02 bude takovým lidem dokonale vyhovovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na první pohled obyčejný stolní telefon; má jen trochu moc tlačítek

 

Na velikosti nezáleží

Telefon je opravdu obrovský, větší než běžné telefony, které prodává Český Telecom. Jeho rozměry jsou 240 × 210 × 100 milimetrů, váží 960 gramů. Na levé straně je položeno sluchátko, se základnou jej spojuje klasický telefonní kroucený kabel. Má délku asi půl metru, natáhnete ho ale na dva metry i víc. Po zvednutí sluchátka telefon rovnou očekává zadání telefonního čísla. Pod sluchátkem je na těle základny reproduktor pro hlasité telefonování.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ano, opravdu je trochu větší

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily: sluchátko • kontakt ve vidlici pro sluchátko • hlasitý reproduktor

Maximobil má ve srovnání s běžnými stolními telefony poměrně hodně tlačítek. Můžeme je rozdělit do několika sekcí:

Klepněte pro větší obrázek Klávesnice

Číslicová tlačítka: mají kruhový tvar, průměr 9 mm a velký zdvih. Dobře se ovládají, telefon navíc při každém stisknutí tlačítka pípne.

 

 

Tlačítka rychlé volby: šest malých kláves vlevo od bloku čísel. Škoda, že se k nim rovnou nedají napsat jména osob, jejichž čísla jsou tlačítkům přiřazena.

Klepněte pro větší obrázek Šest tlačítek pro rychlou volbu

Klávesnice pro psaní SMS: 34 malých tlačítek v horní části je určeno pro práci s textovými zprávami a pro editaci telefonního seznamu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Abecední klávesnice

Blok s funkčními tlačítky: velké tlačítko ovládá hlasité handsfree a funguje rovněž jako vypínač. Vedle je červená dioda, která svítí při hovoru. Čtyři tlačítka slouží k rychlému přístupu k nejpoužívanějším funkcím: čtení zpráv, zmeškaná volání, telefonní seznam a opakování posledního čísla. Je zde také kurzorový kříž s potvrzovacím tlačítkem. Důležité klávesy mají český popis, který přesně označuje jejich funkci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Funkční tlačítka • detail

V šeru může být nepříjemné, že klávesnice není nijak podsvětlená.

 

Abych tě lépe viděla

Telefon je kvůli snadnějšímu používání trochu nakloněný a ještě o trochu víc lze vyklopit rámeček s displejem. Aktivní plocha displeje má rozměry 77 × 38 mm a rozlišení 135 × 65 bodů. Displej je černobílý, po stranách jej podsvětlují bílé diody a vzhledem k velké ploše není podsvětlení úplně rovnoměrné. Světlo se po chvilce utlumí, v tomto stavu ale už zůstane – displej úplně nezhasne (pouze když není připojeno externí napájení).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vyklopený displej

se dočtete o servisním menu, o velkém písmu na displeji, konektorech, baterii, výdrži a zakousnu se i do ovládání telefonu

 

 


V následující kapitole

 

Klepněte pro větší obrázek Číslicová sekce

Témata článku: , Test, Externí napájení, Maximum, Pohodlné telefonování, Evropský gsm, Aktivní plocha, Starý typ, Čekající hovor, Poslední číslo, Hlasité telefonování, Nepřekonatelný problém