MDA Compact, MDA III a Blackberry na vlastní oči

T-Mobile na Invexu představil tři komunikátory, které se do konce roku objeví na českém trhu. MDA III má plnohodnotnou klávesnici, výhodou MDA Compact jsou malé rozměry, zařízení Blackberry slouží zejména pro práci s e-maily. Všechny tři komunikátory jsme měli v ruce a nabízíme své první dojmy.
Kapitoly článku

T-Mobile MDA Compact

Ještě před samotným popisem je vhodné zmínit, že název MDA Compact je zatím pouze pracovní. Komunikátor se na trh může dostat s úplně jiným označením.

MDA Compact  MDA Compact MDA Compact

MDA Compact má v kontextu ostatních zařízení tohoto typu velmi malé rozměry. Přirovnal bych ho třeba ke starší Motorole Accompli 008 nebo obecně k trochu většímu mobilnímu telefonu. Design mi osobně nepřipadá nijak zázračný, kulaté tvary už dnes moc neletí a zaoblenější zařízení než MDA Compact jsem už dlouho neviděl. Oblé jsou rohy, hrany, úplně všechno. Díky tomu se ale na druhou stranu MDA Compact dobře drží v ruce. Z čelního pohledu je komunikátor čistý obdélník, z bokorysu je ale už patrná „rakvička“ – hrany se směrem k zadní ploše trochu zužují do lichoběžníku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

U krytů si zatím netroufnu stoprocentně napsat, že jsou plastové. MDA Compact totiž byl při uchopení do ruky příjemně studený a jelikož povrch trochu vypadá jako z kovu, ještě si radši nechám otevřená vrátka. Střední část je vyrobena z černého vlnitého plastu, který nepovažuji za nejšťastnější designérský prvek. Není to ale zase tak moc vidět a jde jen o drobný detail.

Malé zařízení musí mít menší displej. Standardní rozlišení počítačů Pocket PC však zůstalo zachováno a zobrazení na MDA Compact je proto velmi jemné. Na displejem je sluchátko a světelná indikační dioda, která třeba dává najevo, že je aktivní Bluetooth. Pod displejem je blok funkčních tlačítek a uprostřed nich čtyřsměrná klávesa s potvrzovacím tlačítkem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na levém boku jsem našel tlačítko ovládající fotoaparát. Ten by ve finální verzi měl být megapixelový, podmiňovací způsob je ale ještě na místě, protože nic asi není jisté. Kolébkové tlačítko ovládá hlasitost zvuku, další klávesa diktafon. Na pravém boku komunikátoru je vypínač, dole malý USB konektor – nelze proto myslím očekávat synchronizační kolébku, pouze kabel. Do zdířky přijde jack pro sluchátka. Pro rozšíření paměti lze využít karty SD/MMC, slot najdeme v horní části. Ovládací pero je ukryto v pravém horním rohu komunikátoru; jde jen o jednoduchý plastový výlisek.

Na zadní straně je vedle objektivu vestavěného fotoaparátu ještě konektor pro externí anténu. Větší část plochy tvoří kryt baterie. Akumulátor nebyl nijak označen, takže neznám jeho kapacitu ani typ.

Funkce MDA Compact v tomto prvním pohledu nebudu popisovat. Jsou stejné jako u MDA III s výjimkou podpory Wi-Fi, obě zařízení se liší ještě vestavěným fotoaparátem, který by u menšího modelu měl být megapixelový.

MDA Compact bude určen pro uživatele, kteří chtějí komunikátor, ale nechce se jim nosit velkou cihlu jako je třeba MDA III. Funkčně jde přitom o naprosto srovnatelné zařízení a výhodou bude i nižší cena. V nedotované verzi bude MDA Compact stát kolem 15 tisíc, zvýhodněná cena bude asi 10 tisíc korun. S takovou cenou bude Compact velkou konkurencí chytrým telefonům, které v současnosti nenabízejí takovou funkčnost jako kapesní počítače, z nichž MDA vychází. I přes menší výhrady k designu mám z nového komunikátoru velmi dobrý pocit.

Základní parametry

síť: 900/1 800/1 900 MHz
GPRS: třída 10, HTML, XHTML, wap 2.0
operační systém: Microsoft Windows Mobile 2003 Second Edition
rozhraní: USB, infraport, Bluetooth
displej: 65 tisíc barev, rozlišení 240 × 320 bodů
dostupná paměť: přibližně 58 MB
rozměry: 106 × 56 × 19 mm
hmotnost: 170 g

T-Mobile MDA III

O MDA III se toho napsalo už hodně. Zajímavé ale je, že T-Mobile mi hned při první zmínce v červnu oficiálně sdělil, že zařízení nebude v prodeji dřív než v prvním pololetí příštího roku. Buď to stihli dřív, nebo chtěli prodávat současné MDA II. Předpokládám, že novinku brzy dostaneme do ruky na plnohodnotnou recenzi, takže teď to bude stručné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Po prozkoumání MDA Compact se mi MDA III zdá až přehnaně velké. Má luxusnější stříbrný design, podporuje Wi-Fi, možná se budou lišit i parametry týkající se paměti, všechno ostatní má ale i menší a praktičtější Compact. Uvidíme, jak si tato navzájem konkurující zařízení rozdělí trh.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání s MDA Compact


V druhé kapitole dokončím popis MDA III a podívám se na nejzajímavější zařízení, které T-Mobile představil: Blackberry

Témata článku: Blackberry, , , , Nokia 6280, Siemens SK65, T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA Compact V, T-Mobile MDA III, A/B, Black, Nejzajímavější zařízení, Podobný displej