Medion: nové souhvězdí navigační oblohy (3× test)

Vyzkoušeli jsme tři nové navigační přístroje Medion GoPal, které se prodávají i v Česku: GoPal E3115, E3315 a P4410. Překvapila nás kvalitní a příjemná navigace. Ukázky na videu.

Mlčeti zlato? Kdepak. Nebylo by překvapení

Při psaní předchozího textu jsem ještě netušil, o jaké zážitky se budu moci podělit. V průběhu testování Medionů trojkové řady se mi naskytla příležitost narychlo odjet do Švýcarska. A jelikož taková cesta nebývá na denním pořádku, dostala se mi do ruky jedna z nejlepších navigací, kterou jsem dosud držel v ruce.

Medion GoPal P4410: ve zkratce
cena 11 300 Kč
typ navigace přenosná navigace
rozměry 132 × 90 × 21 mm
hmotnost 215 g
GPS přijímač Sirf Star III, 20 kanálů
displej 95 × 53 mm, 480 × 272 bodů, dotykový
paměť flash, paměťová karta (SD)
mapy České republiky Navteq
mapy Slovenska Navteq
3D zobrazení mapy ano
česká nabídka ano
česká hlasová navigace ano
doprava RDS-TMC standardně
Podrobné parametry najdete v katalogu autonavigací

I když netuším, co vše se ještě skrývá v souhvězdí Medion, model GoPal P4410 o kterém pojednává zbytek článku, je v mých očích představitelem navigátoru, který bych s radostí uvítal doma. Posuďte sami: širokoúhlý displej 4,3 palců s protireflexní vrstvou, GPS přijímač Sirf Star III, jednoduše ovladatelné bluetoothové handsfree. Modul s kontakty, který umožňuje jak jednoduchou možnost volby navigace, tak okamžité telefonní vytáčení. Přehrávač videa, MP3 i prohlížeč obrázků jsou také součástí stroje, stejně tak i anglický turistický průvodce. K tomu ještě fungující modul TMC, upozorňující na aktuální překážky na cestě. A navíc výborná výdrž baterie. Samotné navigační funkce jsou stejné jako u Medionů řady E.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Medion GoPal P4410

Bezpečné volání

Zprovoznění handsfree bylo otázkou chvilky. Stačilo otevřít nabídku nastavení BT, spárovat telefon s navigací, a bylo hotovo. Vše další si už chytré krabičky řekly mezi sebou a já pouze vytáčel telefonní čísla ze softwarové klávesnice, telefonu, vložených kontaktů nebo z bodů zájmů navigace. Díky výkonnému reproduktoru má Medion dostatek sil a zvuk hovoru není zkreslený.

Na druhou stranu jsem občas od telefonujících zaslechl výtku, že mi není úplně dobře rozumět. Tento problém mají ale asi všechny navigační handsfree sady bez externího mikrofonu. Vestavěný mikrofon přenáší nejen lidský hlas, ale také všechny zvuky z kabiny auta. Ani během telefonování vás navigace nenechá na holičkách. Do hovoru se vám neplete a na displeji zobrazuje vizuální pokyny přesně tak, jako byste jeli jen s navigací a ztlumeným zvukem.

Před cestou

Pokud mám občas příležitost podívat se do neznámých míst, snažím se příliš nespěchat a poznat krásy přírody i zajímavá místa. Tentokrát přede mnou jsou bohužel jiné vyhlídky. Přes dva tisíce kilometrů bude nutné zvládnout za dva dny. I proto musím řádně naplánovat cestu a promyslet možné varianty. S Medionem jsem jich dopředu projel desítky. Od takových, které navrhoval sám navigátor, až po verze se vkládanými průjezdními body. Díky krátkým časům výpočtů jsem si projel Evropu křížem krážem. Při simulování trasy, které je možné krokovat po jednotlivých manévrech, jsem si zároveň dopředu nacvičoval průjezd složitými místy.

V akci

Medionu se musím omluvit za počáteční nedůvěru. Navigace se mi líbila od prvního spuštění, po průjezdu Mnichovem na zpáteční cestě si mě ale získala naplno. Absolutní ocenění patří nejen hlasové části s přesnými, srozumitelnými a zřetelnými pokyny. Vizuální část je obzvlášť při průjezdu velkými a neznámými místy neocenitelná díky znázornění počtu jízdních pruhů a potřebného řazení do nich.

Navigace nezklame ani při přechodné ztrátě signálu. V okamžiku, kdy signál GPS zmizí v podzemí tunelu, objeví se na displeji znázornění dalšího manévru, včetně vzdálenosti k němu.

Překvapen jsem byl i přesností, s jakou Medion hlídal a ohlašoval překročení omezení rychlosti na vybraných úsecích dálnic, ve městech i na menších silnicích. Díky modulu TMC jsem měl možnost vyhodnocovat také okamžitou situaci problémů na cestách. Během dvou dnů sice na naplánované trase nedošlo k žádné uzavírce nebo koloně, kdy bych mohl vyzkoušet automatický přepočet trasy, pouze jednou jsem mohl zkontrolovat přesnost symbolů hlášení o dopravní nehodě v opačném směru rakouské dálnice.

Bezchybné bylo i uchycení na čelní sklo. Díky masivnímu držáku navigátor „srostl“ s autem a otřesy z nerovností silnic se nijak rušivě neprojevovaly. Jedinou a v rámci celkových pozitiv zanedbatelnou výtkou je nutnost roztažení antény TMC před čelní sklo, kde působí nehezky a rušivě, a absence aktivního držáku. Ten ale třeba bude možné někdy dokoupit; soudě podle konektorů zapojení na spodní straně Medionu.

ML komentuje: U levnějších Medionů řady E se pasivní držák dal čekat. U nejvyššího modelu, který se prodává za cenu přesahující jedenáct tisíc korun, to je ale podle mého názoru velká nevýhoda.

Neumí pouze řídit

Nechtěl bych, aby si kdokoli myslel, že je předchozí text díky pozitivnímu ladění reklamním článkem, psaným na zakázku. V žádném případě. Mediony mě ale prostě dostaly. Abych byl doopravdy objektivní, v psaném textu na softwarových tlačítkách se vyskytly jedna nebo dvě chybičky a v některých případech chyběla diakritika. Skutečné kvality jsem našel v možnostech stroje, v bezchybné navigaci nabité ještě dalšími funkcemi, než o nichž byl čas se zmínit. A konečné hodnocení zaznělo z úst manželky po návratu domů : „Lepší navigaci jsi asi ještě netestoval“.

Poznámka ML: I já se musím přidat ke spokojenosti s navigačními funkcemi přístrojů Medion. I když to jsou taková ošklivá káčátka, navigovat umí. Určitě bychom ale ještě měli vzít v úvahu cenu, která je podle mého názoru o trochu vyšší, než by vzhledem k situaci na trhu měla být. Kdo sáhne po značce, která v Česku s navigacemi teprve začíná, když o kousek vedle může mít levněji srovnatelný přístroj známého a osvědčeného výrobce?

Obsah balení

  • navigační zařízení s paměťovou kartou
  • anténa pro příjem TMC (pouze Medion P4410)
  • dobíječka do vozidla
  • propojovací kabel k PC
  • držák na přední sklo
  • CD nebo DVD s doplňujícími programy a manuály

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Přístroje Medion pro test zapůjčila společnost Komsa CZ, která je v České republice distribuuje.

Témata článku: , , , Druhá záložka, Zástrčka, Dobíječka, Test, Automatický přepočet, Nálada, Výborná výdrž, Velká nevýhoda, Noční zobrazení, Běžný poslech, Rychlá orientace, Oblíbený bod, Opakované přehrávání, Nový cíl, Nov, Med, Poslední záložka, Podzemí, Poslední test, Regál, Mateřský jazyk