Medion: nové souhvězdí navigační oblohy (3× test)

Vyzkoušeli jsme tři nové navigační přístroje Medion GoPal, které se prodávají i v Česku: GoPal E3115, E3315 a P4410. Překvapila nás kvalitní a příjemná navigace. Ukázky na videu.

První seznámení

Čelní stranu Medionu téměř zcela překrývá dotykový displej s antireflexní vrstvou, který je olemován asi centimetrovým rámečkem z lesklého černého plastu. Kromě popisků s typovým označením se v horní části rámu nachází ještě mikrofon (model E3315) a kontrolka. Při nabíjení svítí červeně, po dobití zeleně; modrým blikáním indikuje zapnutou funkci Bluetooth (model E3315).

Na zadní straně, která je matně černá, se skrývá ovládací pero, konektor externí antény GPS a perforovaný kryt reproduktoru. Spodní strana přístroje ukrývá hlavní vypínač, po jehož vypnutí dochází k tvrdému resetu zařízení. Patrné jsou také prolisy uchycení držáku. Na horní straně je umístěn vypínač zařízení a tlačítko sloužící při navigaci k rychlému přechodu k funkci zadání adresy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana • místo pro ovládací pero

Na levé straně Medionu najdete 3,5mm konektor sluchátek a konektor miniUSB. Ten slouží pro nabíjení a k propojení zařízení s počítačem prostřednictvím programu ActiveSync. Na pravé straně se nachází otvor pro měkké resetování, hardwarové klávesy hlasitosti a slot paměťových karet formátu SD/MMC.

ML komentuje: I přes zklamání ze vzhledu musím uznat, že po stránce konstrukce a ovládání je Medion GoPal E3xxx vyřešen dobře. Jako jeden z mála výrobců třeba neignoruje hardwarová tlačítka. Líbí se mi také zástrčka nabíječky na boku, takže přístroj lze položit až na palubní desku. Ze zmínky o ActiveSync lze vyčíst, že navigace používá platformu Windows CE.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka na horní straně a na boku přístroje

Stiskněte tlačítko

Po zapnutí zařízení se aktivuje úvodní obrazovka s jednotlivými moduly. Další popis se bude týkat vybavenějšího Medionu E3315, s nímž jsem strávil většinu testování. Toto zařízení mělo k dispozici navigační program, turistický průvodce, prohlížeč obrázků, budík, přehrávač MP3 a podporu připojení k mobilnímu telefonu. Funkci handsfree jsem ale otestoval až s nejvyšším modelem.


Hlavní systémová nabídka

Medion E3315 obsahoval navigační program Navigator AE. Na rozdíl od jednoduššího stroje, v němž byl Navigator ME, byly mapy barevnější a zdály se mi graficky hezčí. Při jízdě a hlavně v zobrazení 3D vypadají, jakoby byly malované v komiksovém stylu.

Po spuštění navigační aplikace se objeví upozornění, abyste věnovali při navigaci náležitou pozornost řízení. Teprve když ho akceptujete, otevře se mapa s aktuální polohou. Software výborně spolupracuje s modulem GPS, který aniž byste si toho všimli, dokáže briskně najít místo vaší pozice. V modelech E je použit levnější čip Centrality Atlas 100, citlivost je ale velmi dobrá.

 
Navigační aplikace se velmi rychle spouští

Při prvním spuštění nepřehlédněte tlačítko se symbolem M, kterým se dostanete do příkazové nabídky navigačního programu. Ve spodní části této obrazovky je totiž klávesa skrývající nápovědu. Díky ní se na dvaapadesáti obrazovkách dozvíte základní informace o ovládání a údajích, objevujících se na displeji v různých situacích.

Tištěná verze návodu ani manuál na přiloženém CD se ovládání příliš nevěnují, ale není to vlastně ani nutné. Ovládání programu je intuitivní a ani nepříliš technicky zdatný uživatel by neměl mít s navigací potíže.

ML komentuje: Ovládání je sice trochu jiné než u jiných přístrojů, ale potvrzuji, že se na něj dá zvyknout. Můžete si ho vyzkoušet v simulátoru na webu Medionu. Vždycky si ale nerad zvykám na špatný český překlad. U Medionu za horší dojem mohou některé velmi zvláštní výrazy, chyby, ale také háčky a čárky, které jsou použité jen u některých písmen. Výsledkem je dosti lámaná čeština.

Na ovládání Medionu se můžete podívat na videu.

Při navigaci můžete zvolit mezi plošným 2D anebo plastickým 3D zobrazením trasy. U prostorového zobrazení vás asi zaujme vtipný horizont s horami a bílými obláčky na nebi v denních hodinách, večer potom svítící hvězdy a tmavé siluety hor.

ML komentuje: U Medionu jsem zakotvil u 2D zobrazení. Pohled v 3D mi nevyhovoval, protože ukázal spíše méně informací. Prázdný pruh s obláčky a hvězdami je bohužel příliš vysoký, na úkor mapy.


Zobrazení mapy v 2D pohledu


3D zobrazení trochu plýtvá místem

Na displeji se zobrazují všechny vlastnosti podstatné pro pohodlnou a bezpečnou orientaci, mnohdy doplněné i o údaj omezení rychlosti v daném úseku. V případě, kdy takovým místem jedete rychleji, příjemný ženský hlas vás na tuto věc upozorní. Pokud ale máte s rychlostí problémy častěji a nepřejete si být „peskováni“, můžete funkci vypnout.


Zobrazení směru jízdy; škoda německých popisků směrové růžice

Program pracuje zčásti také jako palubní počítač. Nejenže zobrazuje aktuální rychlost, v příslušném poli je zobrazen i údaj o průměrné rychlosti dosažené na naplánované trase. V zorném poli je také údaj o předpokládaném čase příjezdu, době a vzdálenosti zbývající do cíle. Ve městě při odbočovacích manévrech vidíte jak název ulice, po níž jedete, tak jméno ulice, po níž budete pokračovat. Často a velmi přesně se také na displeji zobrazují směrové tabule s jednotlivými směry před křižovatkou nebo sjezdem.


Další navigační pohled: velká šipka

Ani k hlasové části nemohu napsat nic záporného. Mladý ženský hlas zadává pokyny dostatečně včas a tak často, že to na jedné straně neobtěžuje přílišným povídáním, na straně druhé jste dostatečně informováni o dané situaci. Shrnuto do několika slov: s Medionem se mi jezdilo opravdu dobře.

ML komentuje: Své dojmy z hlasové navigace jsem popsal už minulý týden v bleskovce. Nemohu se zbavit dojmu, že mateřským jazykem české navigátorky je němčina. Slyším v ní rakouskou zpravodajku Českého rozhlasu Marii Woodhamsovou a také svou německou babičku, která se tohoto přízvuku nikdy nezbavila. Jinak ale hlasová navigace funguje. Celkově musím navigaci prostřednictvím Medionu chválit, s tímto přístrojem se mi také dobře jezdilo.

Také průběh navigace včetně hlasových povelů jsme natočili na video:


Článek pokračuje v další kapitole: hledání cesty, příslušenství, doplňky

Témata článku: , , , Nov, Automatický přepočet, Podzemí, Test, Výborná výdrž, Velká nevýhoda, Mateřský jazyk, Rychlá orientace, Opakované přehrávání, Oblíbený bod, Zástrčka, Běžný poslech, Med, Noční zobrazení, Druhá záložka, Poslední test, Nálada, Regál, Poslední záložka, Dobíječka, Nový cíl