Megačlánek: dlouhodobé zkušenosti s Nokií 7650

Nokia 7650 je stále chápán jako atraktivní, neotřelý a revoluční exemplář. Má i dnes co nabídnout? Je stále jedinečný? V rozsáhlém článku se můžete seznámit s mými více jak půlročními zkušenostmi.

Úvod

Na uvedení 7650 do prodeje v ČR se v druhé polovině loňského roku toužebně čekalo. Zatímco na internetových serverech a v časopisech pravidelně vycházely intenzivní chvalozpěvy, po telefonu na českém trhu jako by se země slehla. Když si pak nejnovější Nokii mohli uživatelé v obchodech konečně osahat, byli uneseni skvělým, barevným displejem a unikátními funkcemi, ale zároveň poněkud zaskočeni zvláštním, pro mnohé příliš robustním vzhledem.

Svou roli sehrála také cena, která se (v nedotované podobě) pohybovala kolem sedmnácti tisíc, což z Nokie 7650 dělalo jeden z nejdražších mobilů na trhu. Přesto si 7650 našla řadu uživatelů a troufám si hned na úvod článku soudit, že málokterý z nich svého rozhodnutí později litoval.


Článek je velmi dlouhý, proto jsme jej rozdělili do několika kapitol. Nerozdělený článek si můžete přečíst
v textové verzi MobilManie.

Mezi nejvýznamnější zbraně Nokie 7650 patří kromě zmíněného barevného displeje také zabudovaný fotoaparát, přítomnost operačního systému (Symbian) umožňujícího instalovat nové aplikace a podpora většiny potřebných technologií (JAVA, GPRS, HSCSD, MMS, Bluetooth apod.).

 
V takové krabici ji dostanete, v menší krabičce jsou manuály a cédéčko, vpravo ji můžete srovnat s platební kartou

Přestože se v současnosti výrobci mobilních telefonů (používejme raději obecnější označení – výrobci mobilních zařízení) předhánějí ve stále kreativnějších návrzích designu, a přestože funkčně dnešní novinky Nokii 7650 hravě předčí, na 7650 stále mnozí pohlížejí jako na symbol přitažlivého, neobyčejného telefonu. Můžeme ji proto stále spatřovat na reklamních prospektech, na billboardech a v nejrůznějších soutěžích.

Pojďme se nyní podívat na jednotlivé vlastnosti telefonu. V článku se pokusím zdůraznit klady a zápory mobilu po jeho několikaměsíčním používání.

Rozměry, hmotnost, vzhled, konstrukce

Vzhled mobilu působí na první pohled opravdu zvláštně. Jsou slyšet jak názory kladné, tak názory zcela opačné. Konečný úsudek si musí udělat každý sám, pravdou však zůstává, že telefon se může v zavřeném stavu jevit trochu jako plastová krabička a ani vysunutá varianta nepůsobí příliš elegantně. Zavřený telefon má rozměry 114 x 56 x 26 mm, při vysunuté klávesnici k délce připočítejte ještě zhruba čtyři centimetry.

V pohotovostním režimu je klávesnice schovaná pod displejem. Potřebujete-li ji vysunout, posunete palcem horní část dopředu, přičemž v obou krajních polohách je dobře patrné jemné klapnutí, což činí vysouvání a zasouvání jistějším. Vysunutím se také zpřístupní objektiv integrovaného fotoaparátu. Telefon je poměrně pevný a oba díly jsou dobře zajištěny, takže se nijak nepohybují a samovolně se nevysouvají ani nezasouvají. Vysouvací mechanismus je tvořen malými kovovými kolejničkami a ani po půlročním intenzivním používání není patrné žádné oběhání nebo ztráta pevného usazení.

 
Detail kolejniček výsuvného mechanismu --- Pohled zezadu na otevřený komunikátor

Je ovšem nutné zdůraznit, že vysunutou klávesnici potřebujete prakticky výhradně při psaní SMS a při fotografování – většinu ostatních akcí je možné zajistit pomocí venkovních ovládacích prvků – tlačítek a joysticku.

Hmotnost přístroje je o něco větší než 150 gramů. Pro notorické textovkáře z toho všeho plyne nepříjemný důsledek – pokud píšete zprávu, je nutné držet telefon za vysunutou klávesnici a vzhledem k hmotnosti horního dílu s displejem má mobil tendenci „přepadávat“ přes ruku. Píšete-li více textových zpráv nebo delší e-mail, může se dostavit nepříjemný pocit ztuhlé ruky, neboť konfigurace prstů vzhledem k poloze zápěstí není úplně ergonomická. Záleží také na anatomii uživatelovy ruky: zdá se, že pro uživatele s kratšími prsty je používání telefonu méně příjemné. Popsané problémy se však týkají jen dlouhotrvajícího používání klávesnice.

 
Asi to přece jen bude chytrý telefon

Baterie je uložena ve spodní části pod klávesnicí. Je kryta pouze tenkým plátkem plastu, přičemž západka není zrovna z robustních. Po čase proto začalo být patrné lehké vrzání. Při psaní zprávy se bohužel musíte krytu dotýkat, takže občas ucítíte, jak se vám kryt mírně pohne v ruce.

Přestože to z předchozích odstavců možná vypadá jinak, telefon se drží poměrně dobře a práce s ním je příjemná. Subjektivně se ani nezdá být příliš těžký. Možná je to proto, že jeho vzhled neevokuje představu kolibříka, proto vás těch patnáct dekagramů nijak nepřekvapí.

Ovládání telefonu, výdrž baterie

Ovládání telefonu je řešeno tlačítky a dnes už tradičním joystickem. Tlačítka vysouvací klávesnice mají dobrý stisk, možná jen trochu tužší, nicméně na klávesnici se píše dobře. Pod displejem jsou dvě kvalitní funkční tlačítka, jejich význam se kontextově mění podle prováděné činnosti. V pohotovostním režimu lze těmto tlačítkům přiřadit dle libosti požadované funkce, takže si na ně můžete nastavit dvě nejpoužívanější operace/aplikace a získáte k nim tak velmi rychlý přístup. Mně třeba vyhovuje mít na jednom tlačítku přístup ke zprávám a na druhém zrychlenou volbu telefonních čísel.

Do menu se dostanete zvláštním tlačítkem, které je umístěno vedle joysticku. Tlačítko je v rovině s povrchem telefonu, takže se někdy stane, že se do menu dostanete až na druhý pokus.

Na bocích mobilu jsou další dvě tlačítka. Jedno slouží k ovládání záznamníku a k zapínání/vypínání hlasitého handsfree. Druhé je určeno k zamykání klávesnice a mobilu, k vypínání telefonu a k volbě vyzváněcího profilu. Je skvělé, že k těmto důležitým činnostem jsou k dispozici samostatné klávesy, nicméně k jejich provedení mám silné výhrady.

 
Vypínač --- Tlačítko pro hlasové vytáčení a aktivaci handsfree

První problém spočívá v jejich umístění. Není prakticky možné dosáhnout na ně při běžném držení přístroje, takže musíte přehmátnout nebo použít druhou ruku. Vypínací tlačítko je mírně zapuštěno, takže jsou jen dvě metody jeho stisku: buď jej stisknout opravdu silně nebo použít nehet. Tlačítko je ovšem z boku, takže při silném stisku máte pocit, že mobil rozmáčknete, navíc se z přístroje ozve zlověstné zapraštění. Použití nehtu znamená velmi krkolomnou operaci s mobilem v ruce. Pokud by tlačítko sloužilo jen k vypínání a zapínání, nebyl by to takový problém. Zamykání klávesnice a volbu profilu však potřebujete poměrně často.

Samostatnou kapitolou je čtyřsměrný mačkací joystick. K jeho cti je nutné přičíst, že ani po dlouhodobém používání nejeví známky opotřebení. Bohužel je však zapuštěn a pod prstem trochu klouže, neboť jeho klobouček je kulatý. Zřídka se také objeví tradiční problém joysticku – namísto stisknutí se pohne někam do strany a dostanete se tak úplně jinam, než jste chtěli.

 
Joystick sice trochu klouže, ale tak hrozné to zase není 

Jedním z největších problémů telefonu je jeho výdrž. Manuál sice uvádí dobu hovoru 2 - 4 hodiny a pohotovostní dobu 90 - 230 hodin, ale ve skutečnosti, jak už to tak bývá, k těmto údajům můžete jen obdivně vzhlížet. Pokud telefon používáte běžně (několik hovorů a zpráv denně), budete nabíjet nejméně každý třetí den. Největším spotřebičem je displej, proto na intenzitě jeho používání hodně záleží: používáte-li v telefonu třeba kalendář, úkolovník, hry či jiné aplikace, může se vám také stát, že telefon vydrží sotva jeden den. Stejná situace nastane v případě, kdy provádíte větší objemy datových přenosů – především infračervené připojení přes GPRS k internetu způsobí, že nabíječku musíte vozit všude, kam vozíte telefon.

Přístroj kromě toho vůbec nepůsobí dojmem, že by noční vypínání mělo na výdrž baterie nějaký výrazný vliv. Často se mi stává, že telefon vypnu s indikátorem baterie na maximu a po opětovném zapnutí je indikátor najednou v polovině. To je sice běžná situace, na druhou stranu subjektivně cítím, že u jiných mobilů bylo noční vypínání mnohem více znát.

Témata článku: Nokia, Nokia 7650, Jediný otazník, Nejrůznější soutěž, Focená scéna, Rozumné rozlišení, Zkušenost, Nejdůležitější rys, Výrazný vliv, Focený objekt, Mega +, Dlouhodobé používání, Wapová stránka, Mega, Noční vypínání, Druhé číslo, Malé písmeno, Úplný závěr, Kvalitní systém