Megačlánek: dlouhodobé zkušenosti s Nokií 7650

Nokia 7650 je stále chápán jako atraktivní, neotřelý a revoluční exemplář. Má i dnes co nabídnout? Je stále jedinečný? V rozsáhlém článku se můžete seznámit s mými více jak půlročními zkušenostmi.

Zprávy, e-maily

Samostatnou kapitolu věnujeme také práci se zprávami. Aplikace spravující zprávy je velmi propracovaná a dobře se s ní pracuje.

Telefon přímo podporuje tři druhy zpráv – běžné textovky, e-maily a multimediální zprávy MMS. Při psaní zprávy můžete používat slovník T9, který je v češtině. Na tomto místě ale stojí za to pousmát se nad tím, jak může použití progresivních technologií někdy uživatelům spíše uškodit.

Slovník T9 totiž obsahuje slova včetně diakritiky. Slovník je navíc slovy dobře vybaven, takže většinu běžně psaných slov zná a několik dalších, které typicky používáte a které slovník nezná, si do něj během krátké doby přidáte. Vypadá to všechno skvěle – konečně při psaní zprávy nejsme nuceni prznit češtinu a zprávy vypadají velmi hezky. Jenže ouha – české znaky jsou v telefony ukládány pomocí kódování Unicode. To zní jako skvělá zpráva – všichni už dlouho voláme po sjednocení kódování a Unicode se společně s UTF-8 zdá být dobrým řešením. Praxe je však jiná, neboť použití Unicode a diakritiky ve slovníku má dva důležité negativní důsledky:

  • použijete-li ve zprávě znaky s diakritikou, poklesne její kapacita na méně než na polovinu. To je způsobeno strukturou kódování Unicode, v němž je každý znak uložen na dvou bajtech.
  • použijete-li ve zprávě diakritiku, pro příjemce bude pravděpodobně nečitelná. To je způsobeno pro změnu mizernou podporou kódování Unicode nejen v ostatních mobilních telefonech, ale i napříč klienty elektronické pošty.

Po pořízení telefonu jsem se radoval nad kvalitou slovníku a nad možností psát konečně zprávy opravdu česky, ale příjemci mých zpráv mé nadšení rozhodně nesdíleli a při pohledu na paskvily, které se jim objevovaly na displejích a na monitorech, jsem jim musel dát za pravdu. Na používání slovníku T9 tak můžete v podstatě zapomenout, protože z jeho slov samozřejmě nelze diakritiku nijak odstranit. Nadále tedy budete poctivě vyklepávat znak po znaku a vaše zprávy opět nebudou plně české.

K práci se zprávami mám už jen jednu výhradu – nelze znovu poslat e-mail, který jste už jednou odeslali. Pokud tedy pošlete e-mail, a pak zjistíte, že stejný nebo podobný text potřebujete poslat ještě někomu dalšímu, máte smůlu a musíte text znovu napsat. K textu zprávy už se lze dostat jedině v režimu read-only: zprávu si můžete číst, ale nemůžete ji editovat ani znovu poslat. Odeslaný mail nelze ani přesunout do Konceptů. U textovek tento problém kupodivu – a naštěstí – není.

Textovky podporují doručenky, takže máte možnost se dozvědět, zda k příjemci zpráva dorazila. Doručenky jsou ovšem realizovány poměrně nelogicky – o doručení se nedozvíte přímo u konkrétní zprávy (např. nějakým příznakem apod.), ale v menu je samostatná položka – Potvrzení – v níž najdete seznam všech odeslaných zpráv za posledních několik dnů (podle nastavené doby protokolování) s informací, v jakém stavu je textovka (zpracovává se, nebo doručena). To by samo o sobě ještě příliš nevadilo, problémem však je, že doručenka obdržená v době, kdy je telefon vypnutý, se nezobrazí. Pokud odešlete textovku a zajímá vás, byla-li doručena, nesmíte až do obdržení doručenky vypnout telefon, protože o doručence přijaté v době vypnutého mobilu se nijak nedozvíte – v seznamu potvrzení bude u zprávy nadále Zpracovává se, přestože příjemce vám na zprávu třeba mezitím už odpověděl.

Práce se zprávami je plně centralizovaná – ve složce Přijaté se ukládají jak doručené textovky, MMS a emaily, tak i všechny zprávy a soubory přijaté z počítače například přes infračervený port. Zprávy můžete členit do složek a složky libovolně vytvářet. Nechybí možnost hromadného vymazávání zpráv, a to jak přečtených, tak i nepřečtených.

Nokia 7650 má vestavěný prohlížeč zpráv elektronické pošty. K němu nelze mít žádné připomínky, neboť funguje opravdu bezvadně a práce s e-maily je příjemná. Telefon dokáže spolupracovat jak s poštovními servery komunikujícími přes protokol POP3, tak i přes novější a lepší IMAP4. Při připojení ke vzdálené schránce přístroj načte jen záhlaví zpráv a vy si můžete vybrat, které zprávy chcete stáhnout celé a které třeba rovnou smažete ze vzdálené schránky.

Přestože by se na základě předchozích odstavců mohlo zdát, že práce se zprávami je plna problémů, opak je pravdou. Snažil jsem se jen poukázat na některé zajímavé problémy, nicméně musím zopakovat, že i přes drobné mušky je práce se zprávami, stejně jako s celým telefonem, velmi příjemná.

Témata článku: Nokia, Nokia 7650, Rozumné rozlišení, Kvalitní systém, Druhé číslo, Wapová stránka, Úplný závěr, Mega +, Malé písmeno, Dlouhodobé používání, Zkušenost, Noční vypínání, Mega, Jediný otazník, Nejdůležitější rys, Focená scéna, Focený objekt, Nejrůznější soutěž, Výrazný vliv