Megačlánek: dlouhodobé zkušenosti s Nokií 7650

Nokia 7650 je stále chápán jako atraktivní, neotřelý a revoluční exemplář. Má i dnes co nabídnout? Je stále jedinečný? V rozsáhlém článku se můžete seznámit s mými více jak půlročními zkušenostmi.

Umělá inteligence?

Na úplný závěr bych rád přidal ryze subjektivní postřeh – při práci se zdá, jako by telefon disponoval jakousi primitivní inteligencí, neboť se občas překvapivě zachová přesně tak, jak očekáváte, aniž byste ovšem kdy věřili, že se k vám nějaký přístroj tak bude chovat.

Nemám teď na mysli jen otázku „Chcete zapnout telefon?“ poté, co ráno vypnete vyzvánění budíku; líbí se mi třeba implicitní odpovědi na některé otázky – po zasunutí klávesnice se telefon zeptá, jestli chci klávesnici zamknout, ale ponechám-li otázku bez odpovědi, netrvá na ní a klávesnici nezamkne.

Líbí se mi také přepínání velikosti písma: představte si, že píšete zprávu a máte zapnutou automatickou velikost písmen (velká písmena po konci věty). Stisknete tlačítko měnící velikost písmen. Odezva mobilu bude záviset na tom, jaké písmeno se má zrovna psát podle automatického nastavení: pokud jste uprostřed věty (a automatická velikost by tedy napsala malé písmeno), přepne se telefon na velká písmena. Jste-li naopak za tečkou (a automaticky by se napsalo velké písmeno), telefon přepne na malá písmena. Je to příjemné, protože telefon se opravdu často strefí do toho, co zrovna chcete.

Další důkaz o zmíněné inteligenci může spočívat v zamykání klávesnice: máte zamknutou klávesnici, odemknete ji a neuděláte nic jiného, než vyhledání čísla v seznamu kontaktů a zavolání na toto číslo. Po ukončení hovoru se klávesnice opět sama zamkne. Telefon prostě očekává, že jste si potřebovali jen zavolat. Pokud ovšem při této operaci třeba vejdete do menu nebo uděláte cokoliv jiného, klávesnice se nezamkne, protože telefon předpokládá, že chcete něco dělat.

Jedná se o maličkosti – ale aniž je třeba zaregistrujete, mohou vám ušetřit mnohá rutinní cvakání na klávesnici. Jako poslední uvedu drobnost související s přijatými zprávami: pokud máte mobil v pohotovostním režimu a přijde vám zpráva, zobrazí se informace o nepřečtené zprávě na displeji a jedno z kontextových tlačítek získá funkci „Přečíst“. Máte-li jen jednu novou zprávu, způsobí stisk tlačítka „Přečíst“ její bezprostřední otevření. Máte-li však více nepřečtených zpráv, dostanete se po stisku tlačítka na jejich seznam, nikoliv přímo do těla první z nich – můžete se tak na první pohled přesvědčit o tom, kteří odesílatelé vám píší.

Je jisté, že vlastnosti popsané v předchozích odstavcích samy o sobě asi nikoho nepřesvědčí, aby si Nokii 7650 pořídil. Za zmínku však rozhodně stojí a jejich význam nesnižuje ani skutečnost, že Nokia 7650 není zdaleka jediným telefonem, který se takto chová.

Závěr

Co dodat? V článku jsem se pokusil popsat své zkušenosti s telefonem Nokia 7650 a zdůraznit všechny jeho nejdůležitější rysy, ať už ty dobré nebo ty problematické. Domnívám se, že i když telefon už není z nejnovějších a i když se na trhu objevuje řada přístrojů, které jej předčí ve funkcích i v  dalších parametrech, Nokia 7650 je stále vhodnou volbou pro uživatele toužící po stylovém a přitom funkčně nabitém přístroji.

Diskuse: patříte mezi majitele Nokie 7650? Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto přístrojem? Nevadí vám její velikost? Jak hodnotíte její funkčnost a vybavení?

Témata článku: Nokia, Nokia 7650, Mega +, Jediný otazník, Mega, Focený objekt, Rozumné rozlišení, Zkušenost, Malé písmeno, Nejdůležitější rys, Nejrůznější soutěž, Focená scéna, Výrazný vliv, Druhé číslo, Wapová stránka, Noční vypínání, Úplný závěr, Dlouhodobé používání, Kvalitní systém