Megačlánek: praktické zkušenosti s Nokií 6100

Při koupi nového telefonu jsem vybíral z designově umírněných a funkčně vybavených mobilů. Podmínkou byl barevný displej, nízká hmotnost a dostatečná výdrž baterie. Volba padla na Nokii 6100. Zde jsou mé poznatky a zkušenosti.

Java aplikace

Chybí v telefonu něco, bez čeho nemůžete žít, nevadí, je tu Java. Java je programovací jazyk, který byl vymyšlen jako prostředek pro snadnou přenositelnost programů mezi zařízeními a našel uplatnění i ve sféře mobilních telefonů. Bohužel ne všechny programy si na Nokii spustíte, protože rozdíly mezi značkami mobilních telefonů existují. Pro Nokii 6100 je nutné mít verzi aplikace pro telefony Nokia, nebo tzv. generic verzi, což je jakýsi standard, který by měl zaručit, že program bude spustitelný na všech zařízeních. Dalším omezením je velikosti aplikace. Ta může mít maximálně 64 kB, jinak se nespustí. Nokia 6100 podporuje Java 2 Micro Edition (J2ME) platformu, která je speciálně vyvinuta pro spotřební elektroniku. Platforma je postavena na standardu Mobile Information Device Profile 1.0 (MIDP 1.0), který umožňuje vytvářet aplikace pro mobilní zařízení.

Než na hry se však chci zaměřit na aplikace, které dodávají telefonu další možnosti využití. Do telefonu je možné dohrát prakticky jakoukoli aplikaci, která splňuje výše uvedená omezení. Můžete si tedy dohrát nepřeberné množství HTML prohlížečů, organizérů, poznámkových bloků, prohlížečů obrázků apod. Osobně jsem vyzkoušel dva e-mailové klienty, ale bohužel ani jeden nefungoval. Na fórech o těchto problémech se objevil názor, že telefon neumí připojit aplikaci k WAPu (internetu) sám. Tudíž všechny aplikace na této bázi havarují. Nevím, co je na tom pravdy, ale fakt je ten, že klienti prostě nefungují. Jejich chybová hlášení mluví o zkontrolování nastavení připojení. Zda je to chyba aplikací, či firmwaru, nevím. Velká chyba je absence e-mailového klienta a internetového prohlížeče. Oba se však dají dohrát do telefonu v podobě Java aplikace.

Nokia do typu 6100 zařadila pouze jednu hru, a to šachy. Řeklo by se konečně inteligentní hra na mobilu, ale bohužel se nejedná o šachy jako takové, ale pouze o hru typu, dej jedním, či druhým tahem mat, přičemž můžete být omezeni časem na každý tah. Dobrá zpráva je ta, že hry jsou pojaty jako Java aplikace a není tedy žádný důvod k tomu, aby si člověk nevybral z mnoha her na internetu a nenahrál si je do telefonu. Kdo umí programovat v Javě, může si hru naprogramovat sám. Pro hry platí stejná omezení vztahující se na Java aplikace, jako v předešlém odstavci. Je však třeba mít na mysli, že paměť telefonu není nafukovací a je třeba si rozmyslet, co je a co není potřeba v telefonu skladovat. Paměť je sdílená mezi všechny funkce využívající trvalý záznam

Pop-Port, propojení s PC

Pokud nechcete platit peníze za drahý WAP a chcete si do telefonu nahrávat melodie, obrázky, nebo pracovat s telefonním seznamem, bude nutné ho propojit s nějakým zařízením, které vám to umožní. Nejlehčí cesta vede pres klasické PC. Ale jak to udělat? Prakticky jsou tři cesty, jak kýženého spojení dosáhnout. Použít kabel, IrDA přenos, nebo Bluetooth přenos. Protože telefon Bluetooth nepodporuje (škoda), omezím se na zbylé dvě možnosti. Kabelů je více typů, některé umožňují i nahrání nového firmwaru. My se však přidržíme originálního kabelu Nokia DKU-5. Ten nám umožní komunikaci rychlostí až 230 kB/s.


Originální kabel Nokia DKU-5

Jeho instalace je jednoduchá. Jedná se o standardní USB kabel se zakončením Pop-Port. Po zapojení do počítače a nainstalování příslušného softwaru (viz níže) můžeme začít směle datovat. Nevýhoda je nasnadě. Jeho závratná cena, která se pohybuje kolem 1700 Kč. Komu se to zdá mnoho, může sáhnout po neznačkovém výrobci. Bohužel do dnešních dnů se mi ho nepodařilo nikde sehnat, což je však jen otázka času.

Druhou možností je IrDA přenos. Komunikace probíhá pomocí diod umístěných na boku přístroje v infračerveném pásmu. Rychlost je omezena na 115,2 Kbps. Nutností je mít patřičně vybaven počítač, který musí obsahovat IrDA zařízení. Komunikaci pomocí infračerveného spektra jsem vyzkoušel s podomácku vyrobeným zařízením s použitým čipem HSDL 1001#001 a funguje naprosto bez problému.

Rád bych se zastavil u nového rozhraní Pop-Port. V současné době jsou jím vybaveny telefony 7210, 6610 a právě 6100. Do budoucna jím budou vybaveny všechny Nokie, které budou mít začleněny funkce jako řada Series 40 a lepší. Port je speciálně navržen pro podporu pokročilých funkcí, jako jsou identifikace a napájení digitálního zařízení, stereo audio, nebo rychlé datové přenosy. Bohužel tímto portem není podporováno spojit dva telefony navzájem. Není zde také žádná zpětná kompatibilita, tudíž starší vybavení můžete klidně odeslat do věčných lovišť.

Software

Když už se nám podařilo spojit telefon s počítačem, musíme si nainstalovat nějaký software, který nám umožní komunikaci. S telefonem je dodáván Nokia PC Suite 5.01. Tento notoricky známý balík programů netřeba nijak představovat. Obsahuje tradičně programy na zálohu tel. seznamu, SMS, položek kalendáře atd. Co je však zajímavější jsou programy Nokia application installer, Nokia image converter a Nokia sound converter. Názvy jsou výstižné. Jedná se o programy na instalaci softwaru (Java aplikací), úpravu obrázků a následného nahrání do tel. a konečně na úpravu a nahrání melodií. Nezbývá než dodat, že programy pracují bezchybně.

Jak to ale bývá, jsou firmy, které nabízí to samé, ale přitom víc. A ani zde tomu není jinak. Pokud se vám nechce instalovat moloch od Nokie, máte možnost volby. K práci s telefonem se výborně hodí program Mobile Media Browser (u mě ve verzi 1.2), který zvládá nahrání aplikací, her, obrázků a zvuků při podstatně menších nárocích na PC. Notoricky známý program Logomanager (u mě ve verzi 1.2.8) s N6100 nepracoval. Již při instalaci program ohlásil, že tento mobilní telefon není IrDA kompatibilní (jak směšné) a tím veškerá komunikace s telefonem skončila. Snad mám jen starou verzi.  

Dostupnost příslušenství

Telefon je relativně horkou novinkou. V některých obchodech se možná dočkáte stejného oznámení jako já: "Tento typ se nevyrábí". Nenechte se však odradit neznalostí a jděte jinam. Příslušenství je zatím dostupné jen ve značkovém provedení, ale to vše vyřeší čas. Drobné zpoždění na straně dodavatelů neznačkového příslušenství je způsobeno přechodem Nokie na nový komunikační port, Pop-Port. Přehled příslušenství naleznete zde. Osobně by mě zajímalo, jak bude fotit přídavný foťáček.

Slovo závěrem

Telefon obsahuje ještě řadu dalších funkcí, které jsou však standardní a nikterak nové, či revoluční. Nokia jistě udělala vydáním tohoto typu radost mnoha svým příznivcům, která je však zkalena některými neduhy. Ty však dokáží odstranit šikovné české ruce, nebo nový firmware. Pokud hledáte stylový telefon, za který se nemusíte stydět ani ve "vyšší " společnosti, který má prakticky vše, co normální smrtelník potřebuje, je pro vás Nokia 6100 ta pravá.

Témata článku: Nokia, Nokia 6100, Mega, Značné zpomalení, Zpětná kompatibilita, Rachot, Originální kabel, Speed circuit, Mega +, Jediná odlišnost, Moa, Záruční oprava, Telephony, Neznačkové příslušenství, Zkušenost, Dostatečný kontrast, Sušenky, Drobné zpoždění, Digitální zařízení, WTA