Megačlánek: praktické zkušenosti s Nokií 6100

Při koupi nového telefonu jsem vybíral z designově umírněných a funkčně vybavených mobilů. Podmínkou byl barevný displej, nízká hmotnost a dostatečná výdrž baterie. Volba padla na Nokii 6100. Zde jsou mé poznatky a zkušenosti.

Tento článek je dalším počinem do nové čtenářské rubriky Zkušenosti. Naši čtenáři se zde budou podílet o praktické zkušenosti s novými a zajímavými mobily, kterým jsme v recenzích nemohli věnovat tolik času. Právě při koupi nového telefonu se články tohoto typu můžou hodit, dlouhodobé zkušenosti majitelů jsou nenahraditelné. Pokud i vy vlastníte zajímavý přístroj (mobil, PDA či příslušenství atd.), pošlete redakci uživatelskou recenzi o minimálním rozsahu 3000 - 4000 znaků (jedna strana A4 ve Wordu). Nejlepší kousky pak budou zveřejněny.


Úvod

Když jsem přemýšlel, který mobilní telefon zakoupit, hledal jsem mezi přístroji, které patří mezi designově  umírněné, funkčně velmi dobře vybavené, oplývající barevným displejem, nízkou hmotností a dostatečnou výdrží baterie. Patřím mezi uživatele, kteří požadují jednoduché ovládání ve stylu Nokia. Do užšího výběru tak postoupily Nokie 6100, 6610 a 7210. Jedná se o mobily stejné kategorie, tzv. Series 40. Podle nového trendu se liší jen v designu, velikosti a v možnosti poslechu rádia přes dodávaná sluchátka.

Moje požadavky nakonec bezezbytku splnila Nokia 6100, která je ze zmíněných kandidátů nejmenší, nejlehčí a dle mého názoru i nejhezčí. Design je však věc ošemetná. Co se libí mně, nemusí se líbit jinému, takže poslední atribut berte s rezervou. Někdo by mohl namítnout, že nemá možnost poslechu rádia, ale ruku na srdce, pokud budu chtít kvalitní poslech, raději zvolím některý výrobek určený přímo k tomuto účelu. Ale i zde platí, že ne každému se to musí líbit. Místo zabudovaného rádia má Nokia 6100 elektronickou peněženku. Ostatní funkce jsou již shodné.

   

 
Vlevo přehled barevných kombinací, vpravo mobil zepředu,
zezadu a z boku.

Kvalita zpracování

O kvalitě nových telefonů Nokia se již napsalo hodně. Nová 6100 se bohužel z šedého průměru nikterak nevymanila. Vlastní telefon je opravdu velmi malý a některé jeho díly titěrné. Zejména zadní kryt baterie je opravdovým oříškem. Pokud nechcete, aby telefon vrzal při každém stisku klávesy, bude nutné tento kryt vypodložit. Uložení klávesnice v předním krytu je volné, snad pro snadnější stisk kláves. To však přináší další problém. Pokud s telefonem zatřepete, uslyšíte jasné "cvakání" kláves. Na první pohled to až tak zásadní problém není, ale vzhledem k tomu, že telefon oplývá silným vibračním motorkem, je pak každý příchozí hovor (vyzvánění) doprovázen slyšitelným rachotem kláves. To platí i o tlačítku na horní straně telefonu - vypínač/zapínač.

   
Telefon je malý a lehký.

 

 
Několik detailů: zadní část, kryt na baterii, poutko, tlačítko pro zapnutí.

Přední kryt je v horní části volný, chrání zde reproduktor. Pokud však přiložíte telefon k uchu, ozve se jasné zavrzání. To vadí zejména tehdy, když s telefonem jdete a neustále se mění síla přítlaku k uchu. Pak slyšíte praskání neustále. Volnost předního krytu přináší ještě jednu nepříjemnost. Pod krycí sklíčko (plastové) displeje se po čase dostane prach, který nevyčistíte, aniž byste rozdělali telefon. Sejmutí krytu je naštěstí dílem okamžiku. S N6100 máte možnost vyměnit kryt za jiný. Jediná odlišnost je pouze změna barvy. Nokia dodává celkem 6 barevných kombinací. Pro úplnost dodávám, že telefon je vyroben v Německu.

Displej, spořič obrazu

Displej bude chloubou telefonu, řekli si asi technici Nokie. Velký, barevný (4096 barev), co víc si přát. Tak to asi mělo být, jenže. Pokud se pozorně podíváte na zejména zelené plochy, zcela jistě objevíte drobné „probublávání“. Ve světě počítačových monitorů se tomu říká „moire“ (čti moaré). Pro pořádek uveďme, že telefon má pasivní displej, jehož obnovovací frekvence v první verzi firmwaru (V04.01 12-12-02) není zcela šťastně zvolena. Příčinou však může být i konstrukční vada displeje. Vada se bohužel objevuje i u typu 6610. Model 7210 jsem zatím ještě neměl možnost podrobně prozkoumat. Vadu můžete reklamovat. Asi tak jako já však dostanete odpověď, že vada se sice projevuje, ale že zatím nejsou náhradní díly. Některé servisy dokonce ještě nemají ani referenční telefony, bez kterých se záruční oprava nekoná.

   

 

O nemožnosti regulovat podsvícení displeje se asi nemusím rozepisovat. Tato funkce by výrazně prodloužila výdrž baterie. Snad se objeví v některé další verzi firmware. Spořič obrazu je pouze jeden a nelze ho nikterak změnit ani ovlivnit. Lze však nastavit, za jak dlouho po ukončení práce s mobilem má být zapnut. Digitální hodiny, které zobrazuje jsou velmi nečitelné. Ne snad kvůli použitému typu písma, ale nevhodně zvoleným barvám, které nemají dostatečný kontrast.

Témata článku: Nokia, Nokia 6100, WTA, Drobné zpoždění, Značné zpomalení, Telephony, Moa, Zpětná kompatibilita, Mega, Speed circuit, Jediná odlišnost, Sušenky, Neznačkové příslušenství, Digitální zařízení, Záruční oprava, Rachot, Originální kabel, Mega +, Zkušenost, Dostatečný kontrast