Megarecenze Benq P50: komunikátor s křížkem po funuse

První informace o komunikátoru Benq P50 sahají až do roku 2004, konkrétně na březnový CeBIT. Po více jak dvou letech se dostává i na český trh. Podepíší se ony dva roky prodlení na hodnocení? Obstojí v silné konkurenci?

Příslušenství a výdrž

Benq přibalil ke svému komunikátoru užitečné příslušenství. Ochranné pouzdro je vyrobeno z pevné vyztužené textilie a koženky. Při pádu spolehlivě ochrání tři ze čtyř rohů, při mé smůle by mi komunikátor dozajista spadl právě na nechráněný růžek. Při navrhování pouzdra výrobce přemýšlel: ve spodní části se nachází otvor umožňující připojení hands-free sady i synchronizačního kabelu. Pouzdro nepřekrývá ani napájecí konektor. V zavřeném stavu drží pouzdro pomocí poměrně silného magnetu. Snad jediné, co mi na pouzdru vadí, je systém uchycení. Musíte jej navléknout na opasek, což sice minimalizuje šanci na ztrátu, po několikerém vytahování opasku mi ale pomalu začala docházet trpělivost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jednoduché pouzdro, které musíte navlést na pásek

Samozřejmě nechybí napájecí síťový adaptér a synchronizační kabel. Benq disponuje standardním mini USB konektorem, takže můžete použít i obvyklé kabely z fotoaparátů či Mp3 přehrávačů. Jednoznačně chválím. Vedle spousty brožurek najdete také CD s MS Outlookem 2003 a synchronizačním programem ActiveSync. Na další CD přidal výrobce aplikaci pro zálohu dat, která se vzhledem ke staršímu operačnímu systému dozajista hodí a nějaké další aplikace. Na třetím, malém CD, pak najdete program Skype. Jak jsem psal výše, Skype funguje na Benqu naprosto bez problému, doporučil bych ale stáhnout nejaktuálnější verzi z internetu.

Jako poslední čeká na zhodnocení lehká stereo hands-free sada. Pro hovory bohatě postačuje, poslech hudby ovšem moc doporučit nemohu. Plastová sluchátka ve mne mnoho důvěry nevyvolávala a po prvních vteřinách poslechu se obavy potvrdily. Sluchátka v podstatě neznají basy a celkový zvuk zní jako by byl ekvalizér nastaven na režim velké haly. Ve sluchátcích se naštěstí neozývá praskání a hladina šumu je na rozumné úrovni, s redukcí a kvalitními sluchátky lze dosáhnout dobrých výsledků.

Klepněte pro větší obrázek
Lehká stereo hands-free sada náročnější uživatele neuspokojí

Nyní pár slov k výdrži. Energii zajišťuje Li-Ion akumulátor o kapacitě 1240 mAh. Budete-li naplno využívat potenciálu komunikátoru, hlasové i datové přenosy a nějaká ta multimédia, připravte se na každodenní nabíjení. S šetřením lze dosáhnout maximálně na dva dny. Benq lze naštěstí dobíjet i z USB portu během synchronizace, takže s sebou například do práce nemusíte nosit nabíječku. Máte-li například USB hub standardu 2.0 s vlastním napájením, nemusíte mít pro nabíjení ani zapnutý počítač.

A ještě jeden postřeh na závěr. Benq P50 poměrně nepříjemně píská. Abychom to neměli tak jednoduché, nepíská pořád, ale jen někdy. Ani po urputné snaze se mi nepodařilo odhalit příčinu tohoto jevu. Pískání nesouvisí s podsvíceným displejem, ne/funkčním Bluetooth či Wi-Fi ani s datovými přenosy. Benq si prostě píská občas jen tak. Bohužel, pískání je poměrně nepříjemné, zejména při sestavování hovoru vám vesele píská přímo do ucha.

Počkejme na P51

Z Benqu P50 jsem na rozpacích. Konstrukce umožňuje snadné psaní na klávesnici palcem, což u Varia nebo iPAQu nelze. Slušný procesor, bezproblémové datové přenosy včetně Wi-Fi a Bluetooth body nesráží. Bez poznámky ovšem nemohu přejít zastaralý operační systém, který může za velmi nepohodlné ovládání. Cílový zákazník by také jistě ocenil EDGE a o nějaký ten milimetr menší rozměry. Osobně bych spíše počkal na sněhobílý model P51, jenž by měl dorazit během léta.


V poslední kapitole
je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: Benq, , , , Palm Treo 650, T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA III, T-Mobile MDA Vario, Růže, Netradiční místo, F +, Vložená karta, Poslední přídavek, Mega +, Smule, Vzájemné srovnání, Transcribe, Maximální vzdálenost, Vysoké čelo, Bluetooth či wi-fi, Zastaralý systém, Růžek, Pískání, USB Hub, Primární funkce