Megarecenze Benq P50: komunikátor s křížkem po funuse

První informace o komunikátoru Benq P50 sahají až do roku 2004, konkrétně na březnový CeBIT. Po více jak dvou letech se dostává i na český trh. Podepíší se ony dva roky prodlení na hodnocení? Obstojí v silné konkurenci?

Rychlé odkazy

 • fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • komunikační GSM/GPRS modul
  • hardwarová QWERTY klávesnice s podsvícením
  • rozšířený operační systém
  • Wi-Fi, Bluetooth
  • slušný procesor

Hlavní nedostatky

  • zastaralý operační systém
  • nepřívětivé ovládání
  • chybí EDGE
  • pouze průměrný fotoaparát

Hned na úvod se musím přiznat, že mne pé padesátka neuchvátila ani před dvěma lety v době představení. Je tedy zřejmé, že mne neuchvátí ani dnes, po tak dlouhé době odkladů. Jedním z hlavních důvodů byly rozměry. I přes přesná čísla a fotografie s komunikátorem v ruce jsem jej podvědomě stále zařazoval mezi velké a v praxi nepohodlně přenositelné komunikátory. Omlouvám se a sypu si popel na hlavu. Ve skutečnosti není ve srovnání například s iPAQem hw6515 tak velký, ale o tom až dále.

Komunikátor s "Wokny"

Benq P50 patří do kategorie komunikátorů na platformě Windows Mobile. Disponuje operačním systémem Windows Mobile 2003SE ve verzi Phone Edition. Tuto verzi operačního systému lze označit bez skrupulí za zastaralou. Nejnovější verze 5 by komunikátor stavěla do úplně jiného světla. K nevýhodám staršího operačního systému se dostaneme průběžně v jednotlivých částech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Benq P50: fotografie klamou, ve skutečnosti je menší než se zdá

Benq P50 se tedy řadí po boku komunikátorů MDA III, MDA Vario (Qtek 9100), Qtek 9000 či HP hw6515. Vzájemné srovnání si nechám na závěr recenze. Zároveň upozorním na existenci modelu Benq P51, který přináší právě nový operační systém. Na našem trhu ale zatím není dostupný a tak se musíme spokojit s modelem P50.

Rozměry a výměry

Rozměry komunikátoru P50 - 122 × 60 × 20 milimetrů srovnejme s iPAQem – 118 × 71 × 21 milimetrů a třeba Variem se 109 × 58 × 23 milimetry. Hmotnost 170 gramů patří ve srovnaní s těmito komunikátory k nejvyšší, rozdíly ovšem nejsou markantní. Velká škoda že se tvůrcům nepodařilo uříznout zbytečně vysoké čelo nad displejem a výrazně zmenšit plochu mezi displejem a klávesnicí. Centimetr by se rázem ušetřil a P50 by vypadal o poznání lépe.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Komunikátor v dlani. Pravým palcem lze obsáhnout celou klávesnici 

Benq P50 bude především pracovní nástroj, čemuž nasvědčuje i jednoduchý design bez zbytečných kudrlinek. První fotografie ukazovaly P50 se stříbrným rámem a lesklými černými tlačítky, což dávalo komunikátoru mnohem lepší vizáž, nakonec ale výrobce od tohoto vzhledu upustil a vsadil na obyčejnou šedou. Tu doplňují stříbrné prvky, tlačítka pod displejem a po stranách. Zajímavostí je zdrsněný pruh po stranách který mírně, ale jen opravdu mírně zlepšuje držení.

Než se podíváme kde se co nachází, zhodnotím zpracování. Výrobce použil pro šasi obyčejný plast bez povrchových úprav. Jednotlivé části k sobě poslušně lícují, při promačkání si ale P50 občas trošku vrzne. Zde má výrobce prostor pro zlepšení.

Klávesnice: přesná ale malá

Benqu se podařilo vměstnat na přední stranu displej s běžným rozlišením 240 × 320 bodů a hardwarovou klávesnici. Miniaturní QWERTY klávesnice se skládá z devětačtyřiceti opravdu malých tlačítek. Chybí ovšem řádek s diakritikou. Pevná, plastová tlačítka mají výrazně vyboulený tvar, což zvětšuje mezery mezi a eliminuje překlepy na únosnou mez. Na přesnost stisku ale nemohu vznést nejmenších námitek. Klávesnici osvětlují nevýrazné, ale dostačující, světle zelené diody.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Díky nevelké šířce lze palcem jedné ruky obsáhnout celou klávesnici

Každé z tlačítek nese dvě funkce, přepínač se nachází v levém dolním rohu. Chcete-li alternativní znak tlačítka blízkého přepínači, nemusíte si lámat ruce. Stisk přepínače se totiž projeví v následujícím napsaném znaku. Nechybí přepínač pro velká písmena, tlačítko pro otevření nabídky start, u tlačítka OK/enter se ale chvíli zastavím. Primární funkce tohoto tlačítka je enter. Stojíte-li tedy na spustitelné položce, dojde jeho stiskem k otevření. S přepínačem získá tlačítko funkci OK/Close, tedy klepnutí na znak v pravém horním rohu. Nováčci si na svérázné ovládání budou určitě chvíli zvykat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Benq P50 z celkového pohledu

A jak se na Benqu píše? Klávesnice je určitě lepší, nežli u MDA III. Centimetr šířky u iPAQu se ale na pohodlí v dobrém slova smyslu projevil, tlačítka jsou větší stejně jako rozestupy. Také výsuvná koncepce Varia v tomto malém souboji vítězí. Bohužel nemám nyní po ruce Treo 650 pro přímé srovnání, měl jsem jej ale poměrně nedávno a obě klávesnice bych postavil zhruba na stejnou úroveň. Tolik při psaní dvěma palci, nyní to zkusme jednou rukou. Hle, karta se obrací. Centimetr šířky iPAQu rázem hraje proti němu, ještě hůře je na tom Vario. Klávesnici Benqu lze obsáhnout palcem pravé ruky, psaní jednou rukou je pak překvapivě pohodlné a svižné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pětisměrný ovladač je tuhý a neovládá se příliš dobře

Nad klávesnicí se nachází ovládací prvky. Nechybí obligátní tlačítka se sluchátky, jejichž barvy poznáte až po aktivaci podsvícení. Vlevo má své místo tlačítko zelené, vpravo červené. Mezi nimi a pětisměrným ovladačem se nachází ještě dvě tlačítka jejichž funkce můžete volit. Osobně jsem je přednastavil pro otevření nabídky Start a OK/Close, čímž se ovládání alespoň trošku zpříjemnilo. Pětisměrný ovladač tvoří joystick s nepěkně ostrými hranami a tuhým chodem. Při používání jsem raději několikrát sáhnul po ovládacím peru, namísto překlikání joystickem. Třeba se ovladač časem ochodí a trošku změkne.


V druhé kapitole se blíže podíváme na displej a prozkoumáme hardwarovou výbavu komunikátoru

Témata článku: Benq, , , , Palm Treo 650, T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA III, T-Mobile MDA Vario, Komunikátor, Primární funkce, Mega, Vložená karta, Toggl, Transcribe, Vzájemné srovnání, Poslední přídavek, USB Hub, Vysoké čelo, Netradiční místo, Zastaralý systém, Růže, Mega +, Maximální vzdálenost, F +, Věčný problém