Megarecenze navigace iGo 2006: mapy jako obrázek

Navigace iGo 2006 je vážný konkurent zavedeným navigačním systémům pro kapesní počítače Windows Mobile. Má skvěle zpracované mapy, velmi dobré pokrytí ČR a jako jedna z prvních je výborná na Slovensku. Přečtěte si detailní recenzi s mnoha obrázky. Bonus: 3 × video.

Klíčové vlastnosti

  • navigační systém určený pro použití v automobilu
  • větší orientace na střední a východní Evropu než konkurence, podrobné mapy Slovenska
  • přijatelná cena verze pro Českou republiku
  • atraktivní grafické prostředí
  • možnost ovládání prsty
  • plánování tras s mnoha průjezdními místy a další příbuzné možnosti
  • podrobné nastavení funkcí programu
  • trochu sporná funkce pro hlídání povolené rychlosti
  • možnost automatického ukládání projetých cest

Hlavní nedostatky

  • program se neinstaluje, je pevně svázán s paměťovou kartou, na které se dovává
  • nekompletní databáze zájmových bodů v ČR a SR
  • špatná česká lokalizace
  • nelze vyhledávat zájmové body na trase
  • nepodporuje dynamickou navigaci (nevyhne se uzavírkám a zácpám)
  • špatný odhad doby jízdy
  • horší hlasová navigace
  • nelze ukládat připravené trasy

IGo 2006 je softwarová navigace maďarské společnosti Nav N Go určená pro kapesní počítače třídy Windows Mobile. V navigační branži už iGo nepatří mezi neznámé produkty, ovšem do pozice například TomTomu Navigator nebo u nás i Dynavixu mu ještě hodně chybí.

   
Na obrázky přijde čas hlavně v druhé části recenze, kde budu popisovat funkce programu. Tak teď jen pro navnadění...

IGo je navigační systém určený primárně pro použití v automobilu. Nabízí sice optimalizaci cesty i pro cyklisty nebo pěší turisty, ovšem vzhledem k mapám, které pokrývají pouze silnice a nikoli turistické stezky, to je jen doplňková funkce. Největšími iGo konkurenty jsou už zmíněné produkty TomTom Navigator a Dynavix, ale také ostatní programy pro autonavigaci na kapesních počítačích Windows Mobile.

Tip: článek nerozdělený do kapitol si můžete přečíst v textové verzi MobilManie

Na východ a Balkán

Program je velmi zajímavý orientací na střední Evropu, kam tradiční výrobci svými produkty zatím zasahují jen minimálně. Díky mapám to je téměř jediná použitelná navigace tohoto typu na Slovensku (jinak je zde velmi dobrý také Garmin se svými mapami). IGo k tomu pokrývá i domácí Maďarsko, dále Chorvatsko, Bosnu a Hercegovinu, Rumunsko a Izrael. K tomu samozřejmě přidává také kompletní pokrytí západních zemí.

Při testu jsem nemohl odolat a kromě místních cest jsem se vydal vyzkoušet mapy i na doposud navigačně spíše panenské Slovensko. S iGo jsem najel asi tisíc kilometrů na různých typech silnic, se všemi typy tras, s rozličným nastavením. Testoval jsem na kapesním počítači Fujitsu Siemens Pocket Loox N520 s vestavěným přijímačem GPS. Toto PDA má rozlišení 240 × 320 bodů, iGo však běží i na VGA rozlišení (u RealVGA očekávejte problémy). Se stabilitou programu jsem neměl žádný problém.

Test proběhl se softwarovou verzí z 12. dubna 2006.

Stručné hodnocení hned na začátku

Recenze je velmi podrobná. Jestli se vám ji nechce číst celou, nabízím hned na začátku stručné hodnocení programu. V závěru potom najdete podrobnější posouzení a v samotném textu samozřejmě detaily.

Své dojmy z navigačního programu iGo 2006 mohu rozdělit do dvou částí. Při „offline“ pohledu, kdy jsem zkoumal možnosti a kochal se skvěle prokreslenou mapou, jsem byl nadšený. IGo byla nejlepší navigace. V automobilu byly dojmy trochu horší. Atraktivní grafika má negativní vliv na přehlednost map, trochu mě zklamala také hlasová navigace. Ocenil jsem ale propracované ovládání a funkce.

Nelze zapomenout ani na mapy. Třeba pro uživatele na Slovensku neexistuje téměř žádná alternativa. Pro západní Evropu zase maďarský výrobce vsadil na osvědčené mapy Teleatlas.

IGo 2006 celkově hodnotím jako nadprůměrně kvalitní navigační systém pro kapesní počítače Pocket PC. Spolehlivě mě dostal tam, kam jsem potřeboval, a během testu jsem ho používal rád – nemusel jsem se do ničeho nutit.

Nepokradeš, nezkopíruješ

IGo 2006 ke svému životu potřebuje kapesní počítač s operačním systémem Windows Mobile for Pocket PC. Vyhovují mu všechny verze 2003 anebo aktuální systém 2005. Aplikace se dodává na paměťové kartě miniSD s adaptérem do standardní velikosti karet SD. Konkrétně verze Eastern Europe, kterou jsem testoval, obsadila na kartě 256 MB méně než polovinu – 110 MB. Stejnou kapacitu karty mají i mapy jednotlivých zemí, větší území se prodávají na paměťové kartě s kapacitou 1 GB.

Program je pevně svázán s originální paměťovou kartou. Pokud ho překopírujete jinam, vyžaduje při spuštění zadání kódu, který ovšem jako uživatel neznáte a nikdo vám ho neřekne. Tato protipirátská ochrana je nepříjemná v situacích, kdy dodaná karta nestačí a rádi byste spolu s programem používali i jiné aplikace. IGo se naštěstí spustí automaticky hned po vložení karty do počítače, takže i s výměnou karet je práce použitelně rychlá.

Celé iGo se prodává v malé plastové krabičce, kde je pouze karta a stručný manuálek. Program má dobře propracovanou nápovědu a na internetu lze najít a stáhnout podrobný manuál.

Mapy a ceny

IGo se prodává v několika verzích lišících se mapovým pokrytím – a následně i cenou:

iGo Europe 2006: 8 855 Kč včetně DPH, 26 zemí západní a střední Evropy (Andorra, Belgie, Bosna a Hercegovina, Česká republika, Dánsko, Finsko, Francie, Itálie, Irsko, Chorvatsko, Lucembursko, Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, San Marino, Slovensko, Slovinsko – pouze hlavní silniční tahy, Spojené království, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko)

iGo Western Europe 2006: 6 270 Kč, 18 zemí západní Evropy (Andorra, Belgie, Dánsko, Finsko, Francie, Itálie, Irsko, Lucembursko, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, San Marino, Spojené království, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko)

iGo Eastern Europe 2006: 5 535 Kč, 7 zemí východní Evropy (Bosna a Hercegovina, Česká republika, Chorvatsko, Maďarsko, Rumunsko, Slovensko + hlavní silniční tahy Slovinska a 18 zemí západní Evropy)


Recenze pokračuje v další kapitole
: podrobné hodnocení map a databází zájmových bodů

Témata článku: , , , , Nejrychlejší trasa, Zeměpisná poloha, Špatný výsledek, Obchodní dům, Celkový výsledek, Bard, Bodový systém, Hraniční přechod, Západní svět, Mega +, Jak, Noční zobrazení, Doplňková funkce, Půjčovna aut, Kasino, Babylón, Automatické hledání, Golfové hřiště, Noční klub, Celé město, Podrobné hodnocení