Megarecenze Route 66: opravdová navigace s mobilem

Route 66 je program pro chytré telefony se Symbianem Series 60. Ve spojení s bluetoothovým přijímačem GPS, který je součástí prodejního balíku, se z mobilu stane navigační systém. Nejde přitom o žádnou náhražku – Route 66 je navigátor se vším všudy a nabídne třeba i hlasový výstup. Připravili jsme velmi podrobnou recenzi.

Nevyplatí se spíš jednoúčelový navigátor?

Cena Route 66 se liší podle toho, o jaké mapy máte zájem. Nejdražší je samozřejmě verze s celou Evropou, vyjde ale výrazně levněji, než kdybyste kupovali jednotlivé země zvlášť. Pokud už máte bluetoothový GPS přijímač, můžete si koupit pouze samostatné mapy. Nepočítejte ale s tím, že ušetříte, když budete jednotlivé komponenty dokupovat zvlášť – jen bluetoothový GPS modul stojí víc než rozdíl mezi kompletním balíčkem a verzí s mapou.

Prodejní verze cena s GPS cena bez GPS
Evropa 15 458 Kč
Německo 11 888 Kč 7 961 Kč
Rakousko a Švýcarsko
Francie
Benelux
Velká Británie a Irsko
Itálie
Španělsko a Portugalsko
Skandinávie

Funkčnost Route 66 lze přímo postavit například proti navigátoru Garmin GPS V Deluxe. Jeho cena je v současné době už poměrně nízká, český distributor jej prodává za 12 400 Kč (není to tak dávno, co stál dvojnásobek). V ceně je rovnou mapa Evropy zhruba se stejným pokrytím jako u Route 66. A navíc už nemusíte pořizovat chytrý mobilní telefon – i když u Route 66 se už předpokládá, že mobil máte. Výhodou je také možnost dokoupení mapy České republiky, která u Route 66 chybí. Spolu s touto mapou stojí Garmin 15 900 Kč. Další informace: www.gpscentrum.cz, www.garmin.com.

Klepněte pro větší obrázek Garmin GPS V

Výhody jednotlivých navigačních systémů
Route 66 Garmin GPS V
více paměti a paměťové karty vyšší výdrž
zobrazení v perspektivě odolná konstrukce
hlasová navigace možnost dokoupit mapu ČR
barevný displej v základu nižší cena
bluetoothovou GPS lze použít třeba i s počítačem lépe vyřešené zájmové body
stačí mobilní telefon lepší zobrazení při navigaci

Route 66 existuje také v podobě pro kapesní počítače Pocket PC. Zatím je ale k dispozici jen verze 2004 bez pohledu v perspektivě. Známá je také verze pro stolní počítače. Zde bych se zastavil u cen. Beru, že u mobilních verzí se v balení rovnou dodává i bluetoothová GPS a další příslušenství. Vím, že je zde navíc funkce pro online navigaci. Verze pro PC je ale o 320 eur – tj. o téměř deset tisíc korun – levnější; a to je trochu velký rozdíl.

Miluji GPS navigaci

Použitelnost programu Route 66 mě překvapila. Jsem zmlsaný integrovanými navigačními systémy, které výrobci nabízejí jako nadstandardní příslušenství do automobilů, s dalšími jednoúčelovými navigátory jsem už projel několik desítek tisíc kilometrů. Ale přes to všechno – a přesto, že jsem v symbianovou verzi Route 66 napřed neměl velkou důvěru – jsem si navigaci s mobilem užíval. Program nabídl všechno, co pro navigaci potřebuji, byl dostatečně svižný a k tomu přidal i něco navíc – třeba zobrazení v perspektivě. Zklamání ale zase přišlo při použití mimo automobil, kde se GPS pověšená na krku takřka nechytala a navigace nebyla použitelná.

Celkově je Route 66 výborný nástroj, který posouvá možnosti chytrých telefonů zase trochu výš. Rozhodně to ale není levný program. Zaplatíte za něj v podstatě stejně jako za samotný telefon a za stejné peníze byste měli samostatný GPS navigátor. Funkce, které Route 66 nabízí, ale odpovídají „opravdovým“ navigačním systémům – rozhodně to není žádná nepoužitelná náhražka.

Zdroj: Digital Media
Kontakt: 585 227 272
Cena: je uvedená v článku
Další informace: www.euroatlas.cz, www.66.com

Tip: Route 66 neexistuje v demoverzi, můžete si ale prohlédnout flashovou prezentaci nejdůležitějších vlastností


Konkurence

TomTom Mobile: je to největší konkurent Route 66. Osobně jsem jej netestoval, podle specifikací ale nabízí v podstatě stejné funkce. Z prezentovaných obrázků se mi líbí, že stejně jako vyzdvihovaný navigátor Garmin ukazuje mapu, symbol příštího manévru a další informace na jednom displeji. Pokrytí mapami je stejné.

TomTom na svém webu uvádí, že aplikace je kompatibilní pouze s Nokií 6600 (a také zařízením SPV E200 a Qtek 8080). Řekl bych ale, že mapy budou pracovat i s novějšími symbianovými smartphony. Každá z oblastí stojí 299 eur a zdá se, že neexistuje společný balíček. Route 66 se všemi zeměmi stojí v zahraničním internetovém obchodě 399 eur. Další informace: www.tomtom.com.

Smartmaps: tento program Route 66 příliš nekonkuruje, každý z nich slouží k trochu jinému účelu. Zatímco Route 66 je navigační systém, Smartmaps digitální autoatlas. I když tečka na mapě ukazuje vaši pozici, není zde možnost navigace (zřejmě ale jen zatím, protože ve verzi pro Pocket PC už existuje možnost routování). Hodně výhodná je cena, např. Autoatlas ČR v měřítku 1:100 000 vyjde jen na 1 190 Kč. Další informace: www.pdamapy.cz.


Do poslední kapitoly jsme připravili velkou obrázkovou galerii. Jsou v ní všechny fotografie a otisky displejů, které jsme pořídili – také ty, které se do článku nevešly

Témata článku: , , , Nokia 3650, Nokia 6630, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Nokia 7650, Mobil, Mega +, Běžné zobrazení, Velký okruh, Dánština, MOBI, Mega, Spojení bluetooth, Původní funkce, Rout, Nožka, Pravý pruh, Stejná cesta, Švédština, Malý reproduktor, Přesná rychlost