Megarecenze: Samsung Galaxy Nexus a Android 4.0

Nový Nexus je prvním telefonem, který pohání Android 4 ICS. Co nového systém přináší a jak funguje na telefonu s HD rozlišením displeje?

Po tom všem je samozřejmě na místě otázka, jak dlouho to všechno vydrží. Na webu google.com/nexus se dozvíte, že má telefon k dispozici Li-ion článek s kapacitou 1 850 mAh, to se ale nejspíš týká verze s LTE. Model, který jsem měl v ruce, má „pouze“ 1 750 mAh. V pohotovostním režimu by měl telefon podle specifikace vydržet až 290 hodin na 2G a 270 hodin na 3G. Délka hovoru by pak měla dosáhnout až 17 hodin a 40 minut na 2G a 8 hodin a 20 minut na 3G.

Nikdy jsem nepochopil, proč se tyto údaje udávají i u chytrých telefonů, na kterých spíše budete pracovat s různými programy a surfovat na webu, než 17 hodin v kuse telefonovat, nicméně jsem ta čísla raději napsal i zde.

Jaká je realita? Naprosto neměřitelná. Jednoduše nelze říci, jakou bude mít telefon reálnou výdrž, protože každý ho bude používat trošku jinak. Já mám například stále aktivní GPS (reálně se ale spouští pouze tehdy, pokud si nějaká aplikace vyžádá polohu), 3G, Wi-Fi, synchronizaci Googlu a také firemního Exchange. Google neustále posílá moji polohu do systému Latitude a na pozadí se mi kontrolují stavové zprávičky na Twitteru a Google+. Výdrž ve stovkách hodin je tedy naprosto iluzorní.

Klepněte pro větší obrázek
Změřená spotřeba energie programem Battery Graph v průběhu několika dnů. V prvních třech dnech byl Google Nexus v podstatě telefon na jeden-jeden a půl dne, protože jsem velmi často používal GPS, poslouchal jsem hudbu streamovanou z webu a surfoval jsem na internetu. Poslední dva dny jsem naopak telefon používal velmi málo a baterii vytěžovala povětšinou jen synchronizace pošty a sociálních sítí. Výdrž tedy poskočila na 2,5 dne.

Vydrž se v mých podmínkách pohybovala při běžném používání někde nad třiceti hodinami, pokud ale budete streamovat muziku ze služby Google Music nebo pokud budete každý den surfovat na webu, koukat na Facebook a další sítě, z telefonu opět uděláte zařízení, které musíte večer zapojit do zásuvky, protože budete na 5 % energie.

Pokud vypnete zbytečnou komunikaci na pozadí a deaktivujete 3G (vystačíte si tedy pouze s EDGE a GPRS), za jistých okolností a bez častého zapínání displeje by se vám mohlo podařit s telefonem přežít i na kratší dovolené pod stanem, v takovém případě ale chytrý telefon tak trochu ztrácí svůj smysl a když si sebou vezmete pět let starý telefon, uděláte lépe.

Jinými slovy, prioritou ICS určitě nebyla nějaká extrémní úspora energie a v tomto směru se bude chovat podobně jako Gingerbread nebo Honeycomb. Rozhodně se z něj nestal zázračně úsporný systém.

Teď to teprve začne

Jaký je tedy Google Nexus? Budu se opakovat a znovu napíšu, že je to dle mého soudu první skutečně dospělý Android, který nastavil určitou laťku a může plně soupeřit s produkty Applu. Tento boj přitom ještě více zesílí v okamžiku, kdy Google uvolní hudební obchod i pro Českou republiku.

V tuto chvíli je Galaxy Nexus jedním z nejvýkonnějších telefonů na trhu, na čemž se shoduje většina recenzentů. Není to přitom dáno jeho úžasnou hardwarovou výbavou – ta je v podstatě na dnešní dvoujádrové poměry zcela průměrná, ale je to dáno optimalizací jeho operačního systému.

Pokud je Galaxy Nexus tak svižný i se starším grafickým čipem, sic přetaktovaným, bude zajímavé sledovat, co Ice Cream Sandwich udělá s novými telefony, s Tegrou 3 a grafickým čipem ARM Mali. Pak už se bude muset hypotetický iPhone 5 sakra snažit, aby udržel vysoko nastavenou laťku svých předchůdců. A těm se už Galaxy Nexus po výkonnostní stránce jednoznačně vyrovnal.

Co se mi líbilo a co ne:

+ Rychlá odezva GUI a rychlé prohlížení webu
+ Editor fotografií a vylepšená galerie
+ Velmi jemný displej s vysokým rozlišením
+ Videostřižna
+ Kontinuální zaostřování a okamžitá spoušť
+ Sjednocené úložiště, už žádný samostatný a omezený oddíl pro aplikace

– Jednodušší aplikace fotoaparátu
– Hudební přehrávač neumí ze skladby udělat vyzvánění
– Drobné chyby v lokalizaci
– Drtivá většina aplikací na Marketu není optimalizovaná pro Android 4
– 1080p video z kamery je roztřesené
– Vysoká cena

Témata článku: Samsung, , , , , , Apple iPhone 3GS, Apple iPhone 3GS 16GB, Apple iPhone 3GS 32GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 4S, Apple iPhone 4S 16GB, Apple iPhone 4S 32GB, Apple iPhone 4S 64GB, Apple iPhone 5, Apple iPhone 5 32GB, Apple iPhone 5 64GB, Google Nexus One, Google Nexus S, HTC Desire, HTC Desire HD, Nokia Lumia 800, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Nexus, Samsung Galaxy Note,