Megazkušenosti: Motorola Razr V3 Black

Motorola Razr V3 je jeden z mála opravdu stylových telefonů. Dnes se navíc dá koupit za velmi výhodnou cenu. Chcete vědět, jak se s Razrem žije, jaké má neduhy a za co si zaslouží chválu? Přečtěte si velmi podrobný článek s praktickými zkušenostmi uživatele tohoto telefonu.

Na levém boku je jeden velmi dobrý nápad a to miniUSB konektor. Pomocí něj telefon připojíte k PC a výhodou je, že můžete použít jakýkoli USB kabel. Zároveň se telefon z PC nabije. Toto řešení jsem chválil už u Motoroly MPx200.

Klepněte pro větší obrázek
Konektor miniUSB

Modrou fólii sloupnout

Boční tlačítka jsou naprosto nezvykle umístěna nikoli na spodní, ale na horní části véčka. To je podle mého dost nepraktické, zatím jsem si na to nezvykl a už vůbec tomu nepřišel na chuť. Ještě k tomu jsou tlačítka vyrobena z lesklého a kluzkého plastu a na svých místech nejsou umístěna úplně pevně. Viklají se ve všech směrech, jak jen to jde. Na levém boku jsou tři, dvě pro ovládání hlasitosti a ztlumení příchozího hovoru v zavřeném stavu (jak hovor odmítnout jsem zatím nezjistil) a třetí, tzv. smart tlačítko, kterému můžete naprogramovat jednu z mnoha funkcí a které v zavřeném stavu přepíná profily. Na pravém boku je tlačítko, které ovládá záznamník. Boky kloubu mají stříbrné zátky, přičemž v té pravé je poutko pro zavěšení šňůrky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nezvyklá tlačítka na horní straně telefonu • otvor pro poutko

Po otevření telefonu na vás vybafne velmi kvalitní displej, na kterém ale na sluníčku neuvidíte vůbec nic. Nad ním je ve čtyřech drážkách sluchátko a mezi nimi opět stříbrné logo Motoroly. Na něj pozor, z továrny je kdoví proč přelepeno modrou folií, která na svém místě drží opravdu dobře. Trvalo mi týden, než mě trklo, že logo by mělo být stříbrné a folii jsem odlepil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ve tmě je displej vidět dobře • modrou fólii opravdu sloupněte

Na druhé části telefonu je hodně nezvyklá klávesnice, na které se ale píše hodně pohodlně a překlepů dělám jen minimum. Pod klávesnici je sedm jakýchsi drážek, které by mohly navozovat dojem buď mikrofonu nebo reproduktoru, ale nejedná se o nic jiného než o drobný estetický detail. No a úplně tady máme „nádor“ – spodní část telefonu. Tato boule dotváří celkový zajímavý vzhled Razru a ačkoli nevypadá nijak úchvatně, Razr by bez ní vypadal divně a za druhé by nemohl vůbec fungovat. Podle mých závěru je právě zde umístěna veškerá elektronika.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Estetická i funkční záležitost

Perfektní displej se dvěma vadami

Razr disponuje velkým displejem o rozlišení 176 × 220 pixelů. Stejné rozlišení má třeba i Motoroly V300 nebo V547, ale na menší ploše, takže jejich displej mnohem jemnější. Ne že by displej Razru byl hrubý, to rozhodně ne, patří ke špičce na trhu, ale na tak velkou plochu by určitě lépe sedlo ještě vyšší rozlišení. Podání barev je velmi dobré, bílá je opravdu bílá, nemá tendenci utíkat do žluté nebo do šedé. Jen černá je sem tam světlejší, než by měla být, ale to připisuji hlavně horší kvalitě obrázků, na kterých se tento neduh objevuje.

  
Různé tapety na hlavním displeji

Celkově je displej špičkový, ale má dvě poměrně velké vady. Ať se budete snažit sebevíc, venku za slunečného dne na něm moc neuvidíte a když si telefon přiložíte k uchu, zůstane na displeji otisk. To je samozřejmě běžné i u jiných modelů, ale při ploše displeje je to víc vidět. Možná za to částečně může i stylovost telefonu, umatlaný prostě nevypadá dobře. Na displej samozřejmě můžete nahrát libovolnou tapetu.

Krátce se zastavím u vnějšího displeje, který je sice barevný, ale velmi hrubý a pasivní. Trpí stejnými neduhy jako jeho větší bráška. Nicméně dokáže zobrazit tapetu (stejnou jako vnitřní displej), hodiny, stav baterie a sílu signálu. Samozřejmě pak příchozí nebo zmeškaný hovor a novou SMS. Výhodou je, že i když je displej zrovna zhasnutý, zmeškaný hovor nebo novou zprávu na něm uvidíte.




Ukázky zobrazení na čelním displeji

Chvála Američanům

Klávesnice je kapitola sama pro sebe. Všichni, kdo o Razru slyšeli něco víc vědí, že se jedná o kus plechu, do něhož jsou chemicky vyleptaná čísla a popisky. Hranice mezi jednotlivými tlačítky tvoří jemný gumový proužek. Na první pohled by se mohlo zdát, že klávesnice bude pro psaní SMS nepohodlná, ale opak je pravdou. Stisk je jistý a znatelný, na rozmístění a odlišení kláves si zvyknete a díky jejich velikosti budete za pár dní psát tak rychle, že tomu ostatní neuvěří. Alespoň u mě to tak bylo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice • oddělení tlačítek pryžovými proužky • výborné podsvětlení

Problémy nejsou ani s ovládacím křížem a tlačítky okolo, všechna mají dobrý stisk a dostatečné rozměry. Několik uživatelů mě od Razru odrazovalo i z důvodu, že se klávesnice rychle zanese, že se nečistoty chytají na gumový proužek a do vyleptaných částí. Ať dělám co dělám, klávesnici mám pořád čistou, jen jsou na ní vidět otisky prstů. Záleží asi na tom, kde telefon nosíte a jak s ním zacházíte.


V příští kapitole se dočtete hlavně o nabídce a uživatelském prostředí, postesknu si nad lokalizací a začnu část věnovanou práci se zprávami

Témata článku: Motorola, , Motorola MPx200, Motorola Razr, Motorola Razr V3, Motorola V547, Ráz, Motorola Razr +, První typ, Funkční záležitost, Podstatná chyba, Motor, Nejlepší nápad, Dobrý kompromis, Pár příkladů, Subjektivní pohled, Black, Vybraný objekt, Motorol, Mega +, Mega